21 / 05 / 2024

Gıdada herkes haldeki aracıları suçlarken Bakan Muş, “Hale gelene kadar” diyerek, kimleri işaret etti?

Gıdada herkes haldeki aracıları suçlarken Bakan Muş, “Hale gelene kadar” diyerek, kimleri işaret etti?

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, gıdadaki artışla ilgili yaptıkları incelemeler sonunda, tarladan başlayarak, hale kadar olan zincirdeki kayıt dışılığın çok yüksek olduğunu vurgulayarak, bu alanın mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini söyledi.



Perakende ve Hal Yasası ile ilgili sorulara yanıt veren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, şunları kaydetti:

"Biz hali çok detaylı bir şekilde inceledik. Burası oldukça büyük bir alan, hali ve perakendeyi içine aldığınız zaman çok büyük alan. ‘İhracat’ dediğinizde ilişki halinde olacağımız 100 bin kadar ihracatçımız var ama perakende dediğiniz zaman bu rakam 84 milyon Dolayısıyla alacağınız, vereceğiniz kararlar bu kadar kişiyi etkiliyor. Hali inceledik ve gördük ki, tarladan başlayıp hale kadar olan zincirdeki kayıt dışılık çok yüksek.”

Gıdada herkes haldeki aracıları suçlarken Bakan Muş, “Hale gelene kadar” diyerek, kimleri işaret etti?

Muş, çiftçinin ürettiği üründe kayıt altına girmekten imtina ettiğini vurgulayarak, dolayısıyla bunların mutlaka kayıt altına alınması lazım. Verilerin sağlık olması gerekiyor ki yapılacak değerlendirme de sağlıklı olsun. Dolayısıyla hal bunun en son boyutu., Yani hale ulaşana kadar olan kısımda kayıtdışılığımız söz konusu. Hale ulaşınca da oradaki Hal Kayıt Sistemi’nin yetersiz kaldığını düşünüyoruz, bunu iyileştirmemiz gerek. Bir de hal dışında satış yapan bir kısım var ki, oranın denetimi daha da az. Bunu halin içine çekmek gerekiyor. Burayı da zincirin içine çekmemiz gerekiyor. Hal Kanunu'ndan öte dışarda kalan zincirin tamamen kayıt içine alınması lazım. Kademeli bir şekilde burayı tamamen kayıt altına almış olacağız” diye konuştu.

Son dakika! Bakan Muş'tan zincir marketlere yılbaşı zammı uyarısı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön