01 / 05 / 2024

GİGDER acentelerin lisanslanması için start verdi!

GİGDER acentelerin lisanslanması için start verdi!

Son günlerde sık sık gündeme gelen yabancıya satış gerçekleştiren acentelerin lisanslandırılması ve nitelikli olanların ayrıştırılması ve sektörün kurumsallaşması için düğmeye basan GİGDER, konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı ile çalışma başlattı.



Ülkemizde uluslararası yatırımcılara satışı gerçekleştirilen toplamda her 100 gayrimenkulden yaklaşık olarak 25’lik kısmını 68 üyesiyla yapan  GİGDER, son zamanlarda sık sık gündeme gelen yabancıya satış piyasasını regüle ederek gayrimenkul ihracatı ekosisteminin oluşturulması ve bu alandaki sektörel kurumsallaşma için bir dizi yeni düzenleme başlatıyor.

Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile bazı çalışmalar başlattıklarını dile getiren GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, “Yabancıların Türkiye’den konut almasına aracılık eden acente ya da aracı şirketlerin hizmet standartlarını belirleyen, eğitim ve sertifikalandırma ile onları lisanslandıran, nitelikli olan acenteleri ayrıştıran ve gelişigüzel uygulamaların önüne geçen bir yasal düzenleme yer almıyor. Bu da sektörün büyümesinde itici güç olan, ciddi tanıtım ve reklam harcamaları yapan acentelerimizin yanı sıra maalesef bu işi hakkıyla yapmayan, işine yatırım yapmadan rastgele satış yapan acentelerin da piyasada var olmasına neden oluyor” dedi.

GİGDER acentelerin lisanslanması için start verdi!

Yeni düzenlemeyle işlem hacmi üçe katlayacak

Yaptığı açıklamada ülkemizin yabancıya satışla yoğun şekilde son 10 sene tanıştığını ve ekosistemin yavaş yavaş oturduğunu kaydeden Akbal, “Bugün geldiğimiz noktada GİGDER gibi kurumsallaşmasını tamamlamış, sektörel bir ihtisas derneğinin varlığıyla birlikte bu konularda birtakım çalışmalar yürütmenin vakti geldi” şeklinde konuştu.

Yaptığı açıklamada kısa bir zaman önce uluslararası gayrimenkul satışının hizmet ihracatı kapsamı altında değerlendirilerek verilen teşviklerden faydalanabilmesi için Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile bazı çalışmalar başlattıklarını kaydeden Akbal şunları dile getirdi: “Bakanlık bu konuda somut adımlar attı, ilgili genelgenin çıkarılmasını bekliyoruz. Bunu takiben yabancıya gayrimenkul satışı yapan firmaların lisans kapsamına alınarak belli denetim ve yeterliliklerden geçmelerini öngörüyoruz. Burada GİGDER olarak önemli bir rol üstleneceğiz. Yeni düzenleme ile yabancıların pazara çok daha rahat erişmelerini, daha güvenli ve şeffaf bir piyasaya sahip olmayı ve piyasanın daha çok derinleşmesini arzu ediyoruz. Görüşmelerimizin akabinde Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü bu konuda çalışmalara başladı. Hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, hem Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bu konuda temaslarımız oldu. İnşallah burada sektörün daha da büyümesi için önemli bir eşiği geçmek istiyoruz. Hedefimiz acentelerin yetkilendirilerek güçlendirilmesi ve yabancı alıcıların güveni kırılmadan işlem hacimlerinin 3’e katlanması” 

GİGDER acentelerin lisanslanması için start verdi!

Gayrimenkulde sınıflandırma şart

Yaptığı açıklamada yabancıya gerçekleştirilen tüm satış işlemlerinin mutlaka nitelikli acenteler aracılığıyla yapılmasının önemine değinen Akbal şöyle konuştu: “Firmaların lisanslanması ve mevzuat yapma yetkisi Ticaret Bakanlığı’nda. Turizmde TURSAB nasıl firmaları sınıflandıracak belge veriyor ve eğitimlerle tur rehberlerini sertifikalandırıyorsa, benzerini gayrimenkul sektöründe de başlatmamız gerekiyor. Gayrimenkul ihracatımızı 3-4 katına çıkarma hedefimizi, lisanslanmış, kaliteli hizmet veren, eğitimli kadrolar olmadan gerçekleştiremeyiz” 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen konularla ilgili de önemli açıklamalar yapan Akbal, yabancı yatırımcı açısından atılan en önemli adımın yabancıların vatandaşlık almalarıyla ilgili yönetmelikteki değişiklikle ilgili olarak söz konusu döviz tutarlarının Türk Lirası'na zorunlu dönüşü ve Merkez Bankası’na satılması kararı sonrası ile ilgili olarak şunları dile getirdi:  “Bu süreçte hem Merkez Bankası, hem Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Başkan ve kurmayları düzeyinde aldıkları hızlı önlem ve çözümlerle yaşanan süreçte belirsizlikleri büyük oranda giderdiler. Bu noktada GİGDER olarak ilgili kurumlara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Türkiye’nin hem gayrimenkul hem de sanayi ve teknoloji sektörlerinde uluslararası doğrudan yatırımlarda aldığı pay bu yıl rekor kırabilecektir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Londra’da uluslararası yatırımcılarla biraraya gelmesinin etkilerini gayrimenkul sektöründe olumlu anlamda almaya başladık. Bunun da doğrudan yatırımların önümüzdeki dönemde artması yolunda çok önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.”

Yabancılar Ocak 2022'de en çok hangi şehirlerden ev aldı? 


Geri Dön