27 / 04 / 2024

Giresun Dereli'deki afet konutları dere yatağına yakın inşa edildi!

Giresun Dereli'deki afet konutları dere yatağına yakın inşa edildi!

Giresun’da geçtiğimiz sene meydana gelen sel felaketinden sonra Dereli'de başlatılan afet konutları da dere yatağının yakınında inşa edildi.



Giresun’da 22 Ağustos 2020 günü meydana gelen ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği sel afetinden en çok etkilenen Dereli'de afetzedeler için inşa edilen ve sene bitmeden hak sahiplerine teslim edilecek 216 konut ve 72 iş yerinin felaketin olduğu dere yatağının yanında bulunması dikkatleri çekti. 

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre; Dereli Belediye Başkanı Kazım Zeki Şenlikoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gözetiminde ve AFAD koordinesinde Dereli’nin kısa bir sürede yeniden inşa edildiğine dikkat çekti. 

Giresun Dereli deki afet konutları dere yatağına yakın inşa edildi!

Sene bitmeden konutların hak sahiplerine teslim edilmesinin planlandığını dile getiren Şenlikoğlu, “Sütlüce mahallemizdeki konutlar zaten bitmişti. İlçe merkezindeki konutlarında çevre düzenlemesi ve son rötuşları yapılıyor. İş yerlerinin hak sahiplerine teslimi için çalışmalar yapılıyor. İş yerlerinde hak sahibi olanların iş yerine en yakın yerde verilmesi konusunda koordinasyon sürüyor. İnşallah en kısa sürede konut ve iş yerlerinin teslimi yapılır. Vatandaşımız rahatlamış olur. Yıl sonundan önce teslim edilmesi düşünülüyor. Bu konuda ülkedeki inşaat maliyetleri arttı. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla vatandaşımızı ezmeden makul bir fiyat ölçüsünde vatandaşımıza teslim edilecek. Yıl başından önce teslim edilir diye düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

Kamu hizmet binalarının inşalarına başlandığına da vurgu yapan Şenlikoğlu, geriye kalan belediye hizmet binası ve eğitim kurumlarına ilişkin çalışma sürdürdüklerini belirtti. 

Şenlikoğlu, “Bizim için tehlikeli olan Akkaya deresinde, ana derenin yan kolunda inşa edilen tersip bentlerinin çoğu bitti. Doğalgaz konusunda inşallah bir ay içerisinde ilçe merkezinde vatandaşımızın hizmetine verilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Jandarmanın yıkılan binası yeniden yapılıyor. İhalesi yapılmıştı, inşaatı başladı. Hükümet konağı, adliye ve emniyet müdürlüğü binası da şu an temelden çıkmak üzere yapılıyor. Şimdi burada eksik kalan belediye hizmet binası, Dereli Meslek Yüksekokulu ve Milli Eğitim Bakanlığına ait okul, öğretmenevi ve halk eğitim binalarıyla ilgili koordinasyonu sağlamaya çalışıyoruz. Her şey çok daha çabuk olurdu ama ülkemizde bizden sonra da birçok bölgemizde yangın olsun deprem olsun sel afeti olsun büyük afetler yaşadık. Sadece bizim bölgemizde değil ülkemizdeki bütün vatandaşlarla ilgili devletimiz güçlüdür onların da hakları teslim edilir diye düşünüyoruz” diye konuştu. 

Giresun Dereli deki afet konutları dere yatağına yakın inşa edildi!

TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ 'YANLIŞ ARAZİ KULLANIMI' DEMİŞTİ

Türkiye Ormancılar Derneği'nin sel felaketine ilişkin hazırladığı raporda "Giresun’da yaşanan felaketin suçlusu sadece aşırı yağışlar değildir, asıl suçlu bilimsel yaklaşımlara aykırı bir şekilde gerçekleşen yanlış arazi kullanımıdır” ifadeleri yer almıştı. 

Raporda, 22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen ve 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 4 kişinin kaybolduğu selin sebepleri madde madde sıralandı. Dere yataklarına verilen yapılaşma izinleri, çevresel etkiler gözetilmeden yapılan hidroelektrik santraller (HES) ve doğa tahribatı selin ana sebepler olarak işaret edildi. 

Rapora göre, selin meydana geldiği Batlama, Aksu, Yağlıdere ve Harşıt Derelerinin su toplanma havzalarında gerçekleştirilen incelemelerde bu derelerin havzalarında çok dik yamaçlı irili ufaklı çok sayıda yan derelerin olduğu belirlendi. 

Bu havzalarda en çok 600-700 metre rakıma kadar olması gereken fındık tarımının zaman içinde ormanlarda yapılan açma, yerleşme ve tahribatlar sonucu 1000-1200 metre rakıma kadar yükseldiğinin altı çizilen raporda şu ifadelere yer verildi:

Giresun Dereli deki afet konutları dere yatağına yakın inşa edildi!

“Bu fındık bahçeleri tesis edilirken dik yamaçlarda herhangi bir teraslama işleminin yapılmadığı, aşırı yağışlarda süratle yüzeysel akışa geçen yağmur sularını drene ederek yan derelere aktaracak drenaj ve derivasyon hendeklerinin olmadığı görülmüştür.

Ayrıca fındık bahçelerinin imarı işlemlerinde çıkarılan dal ve sürgünlerin arazideki çukurluklara, ya da dere içlerine taşınarak yığıldığı, bu artıkların diğer rusubatla birlikte yağmur suları ile sürüklenerek menfezleri tıkadığı tespit edilmiştir.”

Giresun'daki yapı kayıt belgesi başvuruları meclis gündeminde!

Giresun Doğankent'teki 156 konut ve 70 dükkanın inşaatında sona gelindi!


Geri Dön