28 / 04 / 2024

Giresun’da evlerini boşaltanlara kira desteği!

Giresun’da evlerini boşaltanlara kira desteği!

Giresun’da sağanak sonucu 361 bina ile alt ve üst yapıda ağır hasarın oluştuğu selin izleri siliniyor. Selin vurduğu köylerdeki hasar alan evlerini boşaltanlar, güvenli yerlerde sağlanan kira desteği ile yeni yaşamlarını kuruyor.



Giresun'da 22 Ağustos günü akşam saatlerinde yoğun bir şekilde yaşanan sağanak nedeniyle sel ve heyelanlar meydana geldi. Hürriyet'te yer alan habere göre; 3'ü asker 10 kişi yaşamını yitirdi, 2'si asker 6 kişi ise kayboldu. Dereli'de, dereler taştı, cadde ve sokaklar nehre döndü, park halindeki araçlar sele kapılıp sürüklendi. 19 binanın yıkıldığı, 361 yapının hasar gördüğü kentte, alt ve üst yapı ile elektrik, su ve telefon hatları da zarar gördü. Kentte selin izlerinin silinmesi için yoğun çalışmasına devam ediliyor. Bakanlıkların koordinesinde Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları, AFAD, İl Özel İdaresi, belediyeler, asker ve polislerin desteği ile enkaz ve molozlar kaldırılıyor. 

KAYIPLAR ARANIYOR 

Sel felaketinde Tirebolu- Doğankent yolunun 12’nci kilometresinde bulunan yol açma çalışmaları altında, bölgede emniyet tedbiri almak için görev yapan jandarma personelini taşıyan aracın, menfezin çökmesi sonucu Harşit Çayı'na düşmesinden sonra kaybolan 2 jandarma personelini ve bölgede diğer kayıp 4 kişiyi arama çalışmalara devam ediyor. AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve AKUT ekipleri dere yataklarını karış karış tarıyor. Dalgıç ekipler de su altını taradığı dere yataklarında kayıplardan iz aranıyor. 

KÖYLERİNDEN AYRILIYORLAR

Bölgede selin vurduğu köylerde bulunan hasar alan evlerini tahliye edenler, güvenli yerlerde sağlanan kira desteği ile yeni yaşamlarını kuruyor. Kimileri ise yakınlarının yanında kalıyor. Aileler döndükleri hasarlı evlerinden kurtarabildikleri eşyalarını alıyor. Yağlıdere ilçesi Koçlu köyü de selden etkilenen yerlerden oldu. Caminin yıkıldığı köyde, binalar da hasar gördü. Evlerine dönmeye korkanlar, kent merkezine düşürmek için hazırlık yapıyor.

Felaketi yaşayanlardan Süleyman Kılıç, "Yağmur o kadar şiddetliydi ki ne yapacağımızı şaşırdık. Evin önüne kadar sular gelince biz, biraz yukarıdaki komşunun evine gittik. O esnada bir kepçe geldi. Kepçeye binerek evden çıktık. Arabamızla bulunduğumuz yerden uzaklaştık. Geceyi arabamızın içinde geçirerek güvenliğimizi aldık. Çok korkunç bir geceydi" diye konuştu. Çok kuvvetli yağmur yağdığını anlatan Emine Aygün, "Dere taştı, her yeri su bastı. Biz evde sıkışıp kaldık, kepçe ile ancak çıkabildik. Evimizde korkuyoruz. Güvenli bir yere gideceğiz" diye konuştu.

Giresun'da ağır hasarlı 98 bina ve 178 bağımsız bölüm acilen yıkılacak!


Geri Dön