02 / 05 / 2024

Gizli zam tuzağına düşmeyin! Bakanlık hangi uyarıları yaptı? Hemen bakın!

Gizli zam tuzağına düşmeyin! Bakanlık hangi uyarıları yaptı? Hemen bakın!

Ticaret Bakanlığı, gizli fiyat artışı yapan firmaları para cezasına karşı uyardı. Satış fiyatlarını değiştirmeyen bir çok firma adet ve gramajda eksiltme yaparak tüketiciyi aldatıyor.



Ticaret Bakanlığı, düzenlemeye aykırı nitelikte gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa çıkarılan ve söz konusu ölçü birimi değişikliğine karşın, satış fiyatında herhangibir değişiklik yapılmayan ürünlerin tespiti amacıyla 81 ilde ticaret müdürlüklerine talimat verirken denetimler de sıkılaştırıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, son zamanlarda gerek ulaşan başvurular gerekse sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlardan, satışa çıkarılan ürünlerin gramaj, adet ve ağırlık gibi ölçü birimlerinin azaltıldığı, ancak ambalaj ve satış fiyatlarının değiştirilmediği vurgulandı. Tüketicilerin ürünlerdeki bu değişikliği fark edemediği, böylece ürünlerin birim fiyatlarında gizli bir artış yapıldığının tespit edildiği belirtildi.

SIKI DENETİM YAPILACAK

İlgili düzenlemelerde konuya ilişkin olarak yasaların net olduğu belirtilerek, "Tüketicilere sunulan bir malda birim fiyatının değişmesine neden olacak şekilde, adet, uzunluk, ağırlık, alan, hacim ölçüleri gibi unsurlardan birinde değişiklik yapıldığı halde, değişim olmadığı izlenimi uyandıran yanıltıcı ambalajlama uygulamaları" hükmüne aykırı hareket tespit edildiği vurgulandı.

Ülke genelinde haksız ticari uygulamanın önüne geçilmesi ve tüketici mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla denetimlerin sıkılaştırılacağının belirtildiği açıklamada, düzenlemeye aykırı olarak gramaj/hacim değişiklikleriyle satışa sunulan ancak ölçü birimi değişikliğine rağmen, satış fiyatında değişiklik yapılmayan ürünlerin tespit edilerek işlem yapılması konusunda 81 ildeki ticaret müdürlüklerine talimat verildiği açıklandı.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Dunya.com’da yer alan habere göre tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne intikal eden konuların incelenmesinden sonra, üretici-satıcı firmaların savunmalarının alınacağı ve mevzuatın ilgili hükmüne aykırı konudaki haksız ticari uygulamalara idari para cezaları kesileceği belirtildi.

Tüketicilere, mağduriyetlerin önüne geçmek için çağrı yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Tüketiciler satın alacakları ürünlerin ambalajlarını ve etiketlerini dikkatle incelemelidir. Herhangi bir yanıltıcı ambalaj uygulamasının görülmesi halinde, Reklam Kuruluna veya ticaret il müdürlüklerine başvuru yapılması gerekmektedir. Aldatıcı ve yanıltıcı olan ilgili uygulamalar Ticaret Bakanlığımız tarafından titizlikle takip edilmektedir. İllerden gelen şikayet başvuruları, denetim tutanakları, basına ve sosyal medya mecralarındaki benzer faaliyetler dikkatli şekilde izlenmekte olup, Bakanlığımıza ulaşan bu yöndeki şikayetler hakkında inceleme ve değerlendirmeler devam edecektir."


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön