Genel

Global emlak piyasası ne durumda

Global emlak piyasası ne durumda Hangi ülkelerde yükseliş var, nerelerde sıkıntılar sürüyor İşte Yoo Yönetim Kurulu Başkanı John Hıtchcox'un yanıtları...

JOHN HITCHCOX, 27 ÜLKEDE 42 proje yürüten, global emlak, tasarım, yatırım ve pazarlama şirketi "yoo'nun yönetim kurulu başkanı. Şirketi, tüm dünyada 10 milyondan fazla dairenin yapımında rol alıyor. İngiliz işadamını Türkiye'ye getiren neden ise 2012 yılının haziran ayında tamamlanması planlanan "yooistanbul" projesi. Ulus'ta 22 bin metrekare arsa üzerinde geliştirilen 250 milyon dolarlık proje, beş katlı 11 bloklu toplam 100 daireden oluşuyor ve metrekare fiyatlarının 10-12 bin dolar arasında olması planlanıyor. "Türkiye'de yeni projeleriniz olacak mı" sorumuzu "Bodrum'da İstanbul'dakine benzer bir proje gerçekleştireceğiz" diye yanıtlıyor. Her kıtada iş yapan Hitchcox ile global gayrimenkul piyasasındaki son durumu ve geleceğe dönük beklentilerini konuştuk.

Global krizde gayrimenkul sektörü de büyük yara aldı. Şu anda sektörde durum nedir

Sektör oldukça etkilendi ve hızlı bir şekilde toparlandığını söyleyebilirim. Borçlanarak yapılan yatırımlara ve bankalara güvenen ülkeler daha çok etkilendi. Bize ilginç gelen, insanların tekrar daha yoğun bir şekilde proje çalışmalarına başlamaları. Bu tabii ki bizim işimize geliyor çünkü standart projelerin yerine daha etkileyici, faklı projeler gündemde. Bu da bizim İstanbul'daki projeyi gerçekleştirme nedenlerimizden biri.

En son Berlin'de bir projenin temellerim attık. Marakeş'te bir projeye imza atacağız. Hindistan'da para biriktirebilen insanla-rın sayısı oldukça fazla. Almanya'da farklı pazarlar oluşmuş durumda. Ekonomi hızlı bir şekilde iyiye gidiyor. Çin ise emlak konusunda oldukça güçlü. Güney Amerika, epeyce iş yaptığımız bölgelerden biri çünkü çok fazla borçlanma sorunu yok. İş yapabildiğimiz ve ekonomide sorun yaşamayan diğer ülkeler ise Uruguay, Arjantin, Panama ve Brezilya. Karşı tarafta ise İzlanda, İrlanda gibi ülkeler var.

ABD ve İngiltere'de mortgage sektörü şu anda ne durumda

İngiltere'de mortgage piyasasında, evinize karşılık yüzde 105-110 civarı bir mortgage alındı. Bir yıl içinde yüzde 50 civanna getirebildik bu karşılığı. Ev sahibi olabilmek için ya evi kiraya vermek gerekiyor ya da mortgage ödemek gerekiyor. İngiltere halen ekonomiyi düzeltmek adına çabalıyor ancak Londra, ayrı bir yerde duruyor. Uluslararası bir şehir olduğu için daha az etkilendiğini söyleyebilirim. ABD'ye gelince... New York'un dışında her şey çok zor. Amerika'da bütün stoklar tükenmeden yeni inşaatlar başlamaz. Yine de Amerikalılar bence çok becerikli. Para çok ucuz, bu yüzden de yeni işlerin peşinden koşuyor ve ekonomiyi tekrar hayata döndürebiliyorlar. Fakat ekonomik krizin etkisi çok güçlü bir şekilde hissedildiği için bu çok da kolay olmuyor. Yine de ortalığın yavaş yavaş aydınlanmaya başladığını söylemek mümkün.

Önümüzdeki beş yıl içinde yılda ne kadar büyüme hızı öngörüyorsunuz

Avrupa ve ABD'de yavaş bir büyüme olacak. Güney Amerika, Hindistan ve Çin hızlı büyüyecek. Finansal sorunlar çıkabilir fakat bunun üstesinden kolaylıkla gelebiliyorlar. Pazarda genişleme yavaşlayacak ve yeni pazarlar ortaya çıkacak. En son teknolojiyle donatılmış evler çok popüler ve günümüzde bunların büyük bir pazar payına sahip olduğunu söylemek mümkün. Önümüzdeki beş yıl içinde de kamu projelerinin oldukça hız kazanacağını düşünüyorum.
Fortune