09 / 10 / 2024

Global Liman şžirketi'nin yüzde 40'ı halka arzedilecek!

Global Liman şžirketi'nin yüzde 40'ı halka arzedilecek!

Türkiye'nin dış ticaret taşımalarının yüzde 87'sinin gerçekleştirildiği limanlar, son yıllarda önemli bir yatırım alanı oldu. Mersin, Samsun, Bandırma, İskenderun limanları özelleştirildi  




Türkiye'nin dış ticaret taşımalarının yüzde 87'sinin gerçekleştirildiği limanlar, son yıllarda önemli bir yatırım alanı oldu. Mersin, Samsun, Bandırma, İskenderun limanları özelleştirildi.  İzmir  ve Derince limanları ile ilgili süreç devam ediyor. Haydarpaşa Limanı'nm kruvaziyer limanı da olan bir turizm kompleksine dönüşümü planlanıyor. Global Yatırım Holding'e bağlı Global Liman İşletmeleri bu sektöre yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Global Liman İşletmeleri, Ege ve Akdeniz kıyılarındaki en önemli üç turizm noktasındaki üç limana sahip. Kuşadası Yolcu Limanı'nın yüzde 72.5, Antalya Ticari ve Yolcu Limanı'nın yüzde 99.8, Bodrum Yolcu Limanı'nın yüzde 60 hissesine sahip. şžu sıralar en önemli gündemi halka açılma. Genel Müdürü Saygın Narin, şirketin her tarafta, denizde, karada, içerde, dışarıda; yine her şekilde, satın alarak, sıfırdan kurarak limancılık işinde büyümek istediğini söyledi. Halka açılma başvurusu SPK'da bulunan ve gerekli izinlerin çıkması halinde nisan ayı gibi halka açılmayı planlayan Global Liman İşletmeleri, bu operasyondan gelen kaynağı da büyüme için kullanacak.

Saygın Narin, 'Yurt içi ve yurtdışında oluşabilecek liman özelleştirmeleri ve fırsatiarla ilgileniyoruz. İDO, İzmir Limanı, Derince Limanı, Galataport ihaleleri ile yurtdışında Arnavutluk'taki Dureş Limanı ve Karayipler'deki Belize ve Roatan Limanları ile ilgili süreçleri takip ediyoruz' dedi.

Saygın Narin, halka açılma ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: '85 milyon kayıtlı sermaye 125 milyona çıkarılacak. 10 milyonluk ortak satışı olabilecek. şžirketin yüzde 40'ı halka arzedilmiş olacak. Ortakların cebine para girmeyecek. Bütün kaynakla yeni yatırımlar yapacağız.'

Kruvaziyerin en büyüğü

Global Liman, 2010'da gelen gemi sayısı bazında yüzde 49'luk pazar payı ile Türkiye'nin en büyük kruvaziyer liman işletmecisi. Yolcu sayısı bazında payı da yüzde 40 civarında. Bu açıdan da en büyük paya sahip. Kuşadası, Meryem Ana ve Efes Antik Kenti dolayısıyla, Avrupalı ve Amerikalı turistler tarafından yakından tanınan bir turizm bölgesi. Global Liman'a bağlı Ege Liman tarafından işletüiyor. Yerel ve uluslararası perakende markaların mağazalarının yer aldığı Scala Nuova adı verilen bir alışveriş merkezi var. Bodrum Yolcu Limanı, iki büyük yolcu gemisine ve üç motorlu tekneyle aynı anda hizmet   verebilecek yapıda. Yeni inşa edilen iskele dolayısıyla, bu yıldan başlayarak, feribot motorbot yolcu sayısında büyük artışlar bekleniyor. 20İ0'da feribot yolcu sayısı 63 bine yaklaşmıştı. Antalya Ticari ve Yolcu Limanı'nın 10 rıhtımı, 250 yatın demirleyebildiği, 150 yat için kuru havuzlama kapasitesine sahip bir yat limanı var. Antalya Ticari ve Yolcu Limanı 2010'da 61 gemi ve 138 bin 827 yolcuya, Kuşadası Limanı 536 gemi ve 491 bin 176 yolcuya, Bodrum Limanı 98 gemi ve 31 bin 691 yolcuya servis verdi.
Dünya


Geri Dön