27 / 11 / 2024

Gobi Çölü'nde modern bir şehir: Şihenz!

Gobi Çölü'nde modern bir şehir: Şihenz!

Modern devasa binaların yükseldiği, hızlı metroların geçtiği yepyeni bir Kaşgar kurmak için çalışmalar devam ediyor. 5 yıldızlı otellerin yer aldığı proje, milyarlarca yuana mal olacak




'Çölde nasıl bir şehir yaratılır' sorusunun yanıtını Sincan Özerk Bölgesi'ndeki Şihenz şehrini görünce buluyoruz. Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun bir zamanlar savaşmak için gelen askerleri, barış sağlanınca üniformayı çıkarıp, kurak topraklara can vermiş. Şihenz şimdi, tarımdaki çeşitliliği, verimi ve fabrikalarındaki üretimiyle dünyanın dilinde olmakla kalmıyor, kentte yatırımcı çekiyor.

ÇİN ASKERİNİN ÇÖLDEKİ ŞEHRİ

Kaşgar'dan sonra yeniden Urumçi'ye döndük. Ve Sincan Özerk Bölgesi'nde bu kez kuzeye doğru yol aldık. Urumçi'ye yaklaşık 2 saat uzaklıktaki 600 bin nüfuslu Şihenz şehrine vardığımız Gobi Çölü'ne kurulan da şehrin inanılmaz hikayesiyle karşılaştık. Bu şehir Gobi Çölü'ne kurulmuş. Etrafa baktığınızda yemyeşil bir bitki örtüsü ve yükselen dev binalarla modern bir şehir görüyorsunuz. Üstelik bu şehri kuranlar bir zamanlar askermiş. Şihenz'e bu nedenle sivil asker şehri de deniyor. Şehirde tarım yapılıyor ama tarım son teknolojik tarım aletleriyle yapıldığı için bir kadın çiftçi bilgisayarının başından tarlasını 1 saat içinde sürebiliyor. Şehrin hikâyesini fotoğraflarla ortaya konulan şehir tarihinde, 1949'da iç savaşta Çin Halk Kurtuluş Ordusu'na bağlı yaklaşık 100 bin asker bu bölgeye gelmiş. Ancak, 1952 yılında Mao'nun emriyle ateşkes sağlanmış ve barış imzalanmış. Silahlarını bırakan askerler, bu kez üniformalarını çıkarıp, Gobi Çölü'nde bir şehir kurmuş. Şihenz kentinin simgesi bir at. At, başarılı çalışan anlamına geliyor. Askerler, sabanla kurak çöl toprağını sürmüş. Şihenz işte o dönemde üretim ve inşaat topluluğu şehri unvanını almış. Çölü, Manas Nehri'nden gelen Tanrı Dağları'nın buzul sularıyla yeşertmişler. Tarım işlerini tamamladıktan sonra bu kez inşaat çalışmaları başlamış. Ve çölde yeni bir dünya yeni bir yaşam inşa etmişler. Şihenz Belediyesi Genel Sekreteri Wang Shichao, Arabistan'dan kentlerine yatırımcılar geldiğini de söyleyerek , "Türk işadamlarını da dört gözle bekliyoruz. Her alanda çalışabilirler. Hatta yabancı iş adamları 100 milyon yuandan fazla yatırım yapıyorsa tesis için toprak bedava veriyoruz. Vergi indirimleri yapıyoruz. İlk 3 sene sıfır vergi alıyoruz. Hatta yabancı işadamları için oluşturulan hizmet bürosu bürokratik işlemlerini 2 gün içinde bitiriyor" diyor.

Dev petrokimya tesisi

Şihenz'den sonraki durağımız Duzhanzi. Burada Sincan Bölgesi'ndeki en büyük petrokimya tesisini de gezdik. Petro China Dushanzi Petrokimya Şirketi dev bir tesisten oluşuyor. 3 milyon 600 bin metrekare alana kurulu olan fabrika Çin devletine ait. Dev tesisin petrol rafineri kapasitesi 10 milyon ton. Tesisin sol tarafından petrol rafineleri, sağ tarafında ise kimyasal ürünlerin üretimi yapılıyor. Tesisin yetkilisi Bai Jichen, "13 bin işçimiz var. Sincan Özerk Bölgesi'nin gelişmesine büyük katkı yapıyoruz. Kore, Güney doğu Asya, Kuzey Asya, Rusya, Kazakistan gibi ülkelere satış yapıyoruz. Satış yaptığımız ülkeler arasında Türkiye yok. Türk işadamlarıyla da çalışmak istiyoruz" diyor.
Sabah/GÜL KİREKLO-KUTUB OSMAN DALGAKIRANLAR


Geri Dön