07 / 05 / 2024

Göcek İkiz Tüneli'nde 117 metreye ulaşıldı!

Göcek İkiz Tüneli'nde 117 metreye ulaşıldı!

2005 yılında temeli atılan ve 2006 yılının Temmuz ayında açılışı yapılan 970 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli’nin ikizinde 117 metrelik kazı yapıldı. Tünelin yapımı 2015 yılı içinde tamamlanacak ve Fethiye istikametinden gelişlerde ücret ödenmeyecek...




İlk kez 1965 yılında dönemin Muğlalı Bayındırlık Bakanı Haldun Menteşoğlu tarafından yapımı gündeme gelen, 2005 yılında temeli atılan ve 2006 yılının Temmuz ayında açılışı yapılan 970 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli’nin ikizinde 117 metrelik kazı yapıldı. Göcek İkiz Tüneli'nin yapımı 2015 yılı içinde tamamlanacak ve Fethiye istikametinden gelişlerde ücret ödenmeyecek.


40 yıl boyunca iktidara gelen her hükümet döneminde yapımı gündeme gelen Göcek Tüneli'nin temeli, dönemin Turizm Bakanı Erkan Mumcu tarafından Mart 2005'te atılmıştı. Tek tünelden gidiş ve geliş olarak yapılan tünelin ardından ikinci tüneli birinci tünel gibi yap-işlet-devret modeli yerine devlet kendi imkanları ile yapma kararı almıştı. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılan Göcek Tüneli’nin ikizi geçen yıl ağustos ayında başladı. Genişyol-Doğan İş ortaklığı tarafından ihalesi alınan ikinci tünelin alt yüklenicisi EM10 Yapı firması Ağustos ayından bu yana 117 metre uzunluğunda kazı destekleme çalışması yaptı.


800 İŞ GÜNÜNDE TAMAMLANACAK


Şu anda yaklaşık 70 işçi gece gündüz çalışmalarını sürdürürken, Dalaman bölümünde başlayan tünel kazı çalışmalarının önümüzdeki hafta içinde Göcek girişinden de başlayacağı açıklandı. Şirket yetkilileri, 970 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli'nin ikizinin yapımı esnasında öncelikli olarak iş güvenliğine önem verdiklerini belirtirken, Göcek girişindeki tünel kazma çalışmaları ile birlikte işçi sayısının 100’e ulaşacağını açıkladı. 800 iş gününde tamamlanması hedeflenen ve 12 metre genişliğinde ve 7.40 metre yüksekliğinde yapılacak tünelin 2015 yılı içinde hizmete açılması sunulması bekleniyor. Mevcut Göcek Tüneli'nden hem gidişte hem de gelişte otomobil başına 3,5 TL ücret alınıyor. 970 metre uzunluğundaki Göcek Tüneli'nden alınan geçiş ücreti tartışmalara neden olmuş ve yöre milletvekilleri tarafından TBMM’ye taşınmıştı.


Göcek Tüneli'nin ikizinin yapım çalışmalarını inceleyen AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Prof. Dr. Yüksel Özden, firma yetkililerinden bilgi aldı. İkinci tünelin parasız olacağını söyleyen AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, “Bu tüneli Karayolları açtığı için parasız olacak. Diğer tarafın parası da müteahhitimizi idare edecek mi, etmeyecek mi, onunla ilgili hukuki süreç devam ediyor. Onun değerlendirmesi o zaman yapılacak” dedi.


25 DAKİKA 1 DAKİKAYA DÜŞTÜ


Yıllardır her hükümet döneminde yapılması için söz verilen fakat bir türlü gerçekleşmeyen Göcek Tüneli’nin hizmete girmesi ile birlikte ulaşım 25 dakikadan 45 saniye ile 1 dakika arasına düşmüştü. Yolu 3 bin 800 metreden 970 metreye düşüren, zaman bakımından 33, enerji bakımından dört kat avantaj sağlayan tünelin ikincisinin yapılması ile vatandaşlar sadece Dalmaman istikametinden geçişlerde ücret ödeyecek.



Türkiye


Geri Dön