25 / 12 / 2024

Göcek Koyları imara açılacak mı?

Göcek Koyları imara açılacak mı?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Göcek Koyları ile ilgili iddiaları yanıtladı. Bakanlık, Muğla'daki Göcek Koyu'ndaki alanların imara açılarak, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığını bildirdi.



Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, Muğla'daki Göcek Koyu'ndaki alanların imara açılarak birilerine peşkeş çekilmesinin, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılmasının kesinlikle söz konusu olmadığı bildirildi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında ''Göcek Koyu'nun talana açıldığına'' dair gerçeği yansıtmayan haberlere yer verildiği anımsatıldı.


Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk alanındaki Göcek Koylarında yer alan Taşyaka, Küçük Sarsala, Akbük ve Göbün koylarında kaçak faaliyetlerin ve kaçak yapılanmanın önüne geçmek maksadıyla 1995'te ilgili bakanlıklar arasında yapılan bir protokolle ve ilgili yerlerden (Özel Çevre Koruma, SİT ve benzer) alınan olurla yat mola noktası olarak tesis edildiği hatırlatılan açıklamada, bahse konu bu yerlerin, Muğla Valiliği ile 30 Aralık 1997'de yapılan protokollerin ardından devrinin yapıldığı, o tarihten bu yana mesire yeri olarak kullanıldığı ve halkın günü birlik ihtiyaçlarını karşılayacak tesis statüsünde bulunduğu belirtildi.


Açıklamada, Muğla'nın büyükşehir olması, İl Özel İdaresinin kapanması ve tüzel kişiliğinin bitmesi sebebiyle ilgili tesislerin geçen yıl mayıs ayında Özel İdare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne devredildiği bilgisi paylaşıldı.


Söz konusu yerlerin devlet ormanı olduğu, ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla ''6831 sayılı Orman Kanunun 25. maddesi ve Mesire Yerleri Yönetmeliği'' hükümlerine göre Orman Genel Müdürlüğü'nce ''Günübirlik Mesire Yeri'' olarak tescil edildiğine dikkat çekilen açıklamada, ''Bu alanlarda mevcut bulunan ve mevzuata uygun durumda olan kır gazinosu, tuvalet gibi tesisler kullanılacak, tamire ihtiyacı olanların onarımı yapılacaktır. İhtiyaç duyulması halinde Kıyı Kanunu ÖÇK, SİT ve benzer mevzuat çerçevesinde uygun görüşler alınarak Mesire Yerleri Tebliği'nde belirtilen kır gazinosu, büfe, tuvalet gibi vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayacak geçici ve günü birlik kullanıma yönelik tesislerin yapımına izin verilecektir. Söz konusu alanların mesire yeri olarak üçüncü şahıslara kiralanması Mesire Yerleri Yönetmeliği uyarınca 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre ihale yoluyla yapılabildiğinden ihaleler şeffaf şekilde gerçekleştirilmiştir'' ifadeleri kullanıldı.


Haberlerde yer alan Göbün Koyu'nun 45 bin, Akbük Koyu'nun 40 bin, Taşyaka Koyu'nun 40 bin ve Küçük Sarsala Koyu'nun ise 25 bin liraya Valilik Özel İdare Müdürlüğünce yıllık olarak kiraya verildiği hatırlatılan açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucunda Göbün Koyu'nun 1 milyon 900 bin, Akbük Koyu'nun 900 bin, Taşyaka Koyu'nun 902 bin, Küçük Sarsala Koyu'nun ise 1 milyon 705 bin liraya kiraya verildiği kaydedildi.


Orman Genel Müdürlüğüne devredilmeden kiraya verilen bu mesire yerlerinin yıllık toplam gelirinin 150 bin lira olduğu vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:


''Orman Genel Müdürlüğüne devri yapıldıktan sonra şeffaf olarak yapılan ve ortalama 10-12 kişinin katıldığı ihale sonucu 5 milyon 407 bin lira gelir elde edilecektir. Yapılan ihale ile 36 kat fiyat artımı meydana gelmiştir. Mevcut sistem devam etmiş olsaydı, devletimiz her yıl 5 milyon 257 bin lira kaybedecek, bu kayıp 29 yılda 152 milyon 453 bin liraya ulaşacaktır.


Orman Genel Müdürlüğümüzce yapılan işlemler neticesinde söz konusu yerler mevcut yapı ve tesisleri standartlara uygun hale getirmek ve verilecek hizmetin kalitesini yükseltmek gayesiyle bu şeffaf ihale yoluyla kiraya verilmiştir. Ayrıca yukarıda da açıklandığı üzere yapılan bu ihaleler neticesinde çok ciddi bir gelir artışı sağlanmış olup, buralardan elde edilecek gelirler, başta Muğla'daki orman köylülerimize (gelir getirici tür ağaçlandırmaları, zeytin aşılaması, ORKÖY kredileri ve benzer) kaynak olarak aktarılacak, Muğla ormanlarının bakımı, rehabilitasyonu ve korunması gibi ormancılık faaliyetlerine harcanacaktır. Netice itibariyle yapılan bu ihalelerle hem devletimizin zarar görmesi önlenmiş, hem de vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunularak mesire yerlerinin mevzuatlara uygun olarak işletilmesi sağlanmıştır.


Haberlerde iddia edildiği gibi bu alanların imara açılması, birilerine peşkeş çekilmesi, doğal ve tarihi yapıya zarar verebilecek tesislerin yapılması kesinlikle söz konusu değildir.''


AA


Geri Dön