29 / 04 / 2024

Bozcaada koyları imara açılacak mı?

Bozcaada koyları imara açılacak mı?

Bozcaada koylarının özel sektöre açılmasına tepkiler sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaptığı açıklamada koyların 'hiçbir şekilde imara açılmayacağını', deniz kenarlarının kiralanacağını ve sadece şemsiye ve şezlong ücreti talep edileceğini duyurdu



Bozcaada'da, bu kez de bakir koyların işletilmesinin özel şahıslara devredilmesi gündeme gelince yatırımcılar, gözünü adanın bakir kalmış koylarına dikti. Adanın dünyaca ünlü Ayazma, Sulubahçe, Habbele, Beylik gibi bakir kalmış koylarını devletten kiralayarak işletmek için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne 17 başvuru yapıldı. Kiralanan koyların, plan gerekmeksizin 150 metre arayla 6 metrekare büyüklüğünde büfelerin yanı sıra şezlong, şemsiye, duş, gölgelik, soyunma kabinleri ile fosseptik gerektirmeyen seyyar tuvalet yapılarak işletileceği öğrenildi. 


Bozcaada ile ilgili çıkan haberler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yazılı açıklama yaptı. İşletmeye açılacak koylarda şemsiye, şezlong gibi hizmetlere ücret talep edileceği belirtildi. Yapılacak büfe ve burada verilecek ücretli hizmetlerden bahsedilmeyen açıklamada, şöyle denildi: 

'Halkın kullanımına açık' 

"Alan kullanımından doğan habitat bozulmalarının rehabilite edilebilmesi, atık su ve katı atıkların günlük bertaraf edilmesinde sorun yaşanmaması, kaçak ve izinsiz kullanımların engellenmesi, alan kontrol mekanizmasının kolay tesis edilip, etkin biçimde çalıştırılması, alan yönetim kararlarının derhal uygulanabilmesi, alanlarda daha sıhhi şartlarda hizmet verilmesi hususunda fayda sağlanması, alanda yapılacak bilimsel çalışma ve izleme çalışmaları ile eğitim ve farkmdalık oluşturma çalışmaları için görev alan teknik personele lojistik hizmet ve her türlü desteğin sağlanması gibi korumakullanma esasları kapsamında kiralanmaktadır. Bu alanlar kıyı kenar çizgisinin deniz kenarında kalan alanlar olup hiçbir şekilde imara açılmamaktadır. Günübirlik alanlarda sadece sunulan hizmetlere (şemsiye, şezlong gibi) karşılık ücret talep edilmekte olup, bunun dışındaki alan kullanımı ve alana girişlerı den ücret talep edilmemektedir. Tüm alanlar halkımızın kullanımına açıktır."


Milliyet


Geri Dön