28 / 04 / 2024

Gökçeada Yıldızkoy'un imar planı iade edildi!

Gökçeada Yıldızkoy'un imar planı iade edildi!

Çanakkale Kalem köşe yazarı Seda Gökdemir, köşesinde Gökçeada'daki Yıldızkoy'un imar planını kaleme aldı. İşte Seda Gökdemir'in 'Yıldızkoy imar planı iade edildi: “Bu daha başlangıç…”' başlıklı yazısı...



Çanakkale Kalem köşe yazarı Seda Gökdemir, köşesinde Gökçeada'daki Yıldızkoy'un imar planını kaleme aldı. İşte Seda Gökdemir'in 'Yıldızkoy imar planı iade edildi: “Bu daha başlangıç…”' başlıklı yazısı...

Türkiye’nin tek su altı milli parkı olan Gökçeada’da bulunan Yıldızkoy’un imara açılmasına karşı mücadele eden Ada Dayanışması platformu, yaptığı açıklamada konuyla alakalı ilk kazanımın elde edildiğini duyurdu. Gökçeada Belediye Meclisinin aldığı imar kararı, Koruma Amaçlı İmar Planı uyarınca iade edildi.

Gökçeada’da bulunan ve Türkiye’nin tek su altı milli parkı olan Yıldızkoy’un imara açılması mbir süredir gündemdeydi. Fakat Gökçeada Belediye Meclisinin onayladığı imar kararı, Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından iade edildi. Konuyla ilgili açıklama yayınlayan Ada Dayanışması platformu, “Bilindiği üzere, doğal güzellikleri, arkeolojik değeri ve sosyolojik konumu itibariyle Gökçeada’nın önemli alanlarından olan Yıldızkoy, onaylanan imar planlarıyla birlikte yok edilme riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Aynı zamanda Türkiye’nin tek su altı parkını da içinde bulunduran Yıldızkoy’daki yapılaşma tehlikesine karşı başta adada bulunan yurttaşlar olmak üzere tüm Türkiye’den güçlü bir karşı çıkış gelmiş, hatta bu tepkiler Ada Dayanışması’nın da kurulmasını sağlamıştı.Yıldızkoy’da yaptığımız etkinlikler, toplantılar Yıldızkoy planlarının, basında çokça işlenmesi, başlattığımız imza kampanyası bugün ilk kazanımımızı elde etmemizle taçlanmıştır. Gökçeada Belediye Meclisi’nden oy çokluğuyla geçen imar kararı, Çanakkale Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yönetmeliğinin 6’ncı maddesiyle çeliştiği gerekçesiyle iade edilmiştir.Antik İmroz şehrinin de merkez yerleşkelerinden olması sebebiyle çok önemli bir arkeolojik değer olan ve “arkeolojik sit alanı” sıfatıyla nesiller boyu korunması gereken bu 288 dönümlük alan için kurulan inşaat ve hayalleri 4 Ekim’de belediye meclisinde alınan kararla ete kemiğe bürünse de, Ada Dayanışması’nın kararlılığı ve yurttaşların kesintisiz desteği sayesinde iki ay gibi kısa bir sürede ilk kazanım elde edilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Gökçeada Yıldızkoy un imar planı iade edildi!

“DOĞANIN LEHİNE REVİZE EDİLMESİNİ SAĞLAMADAN DURMAYACAĞIZ”

Kararın nihai olmadığını ama yine de Ada Dayanışmasının mücadelesinin sonucu olduğu için önemli olduğunu vurgulayan Ada Dayanışması, “Verilen kararı, nihai bir karar olmamakla birlikte mevcut durumda ortak değerimiz Yıldızkoy’a bir çivi bile çaktırılmayacak bir kakar olması açısından önemsiyoruz. Tıpkı, kurulun on yıldır ‘göremediği’ eksiklikleri, tam da Ada Dayanışması kurulmuş ve mücadelesine başlamışken görebilmesini önemsediğimiz için…Mevcut kararı, hukuki süreçte elde edeceğimiz kazanımlara tamam etmeden; çarpıklıklarıyla karşımızda bir inşaat canavarı gibi duran 5000’lik planı iptal ettirmeden ve 100 binlik planın da halkın ve doğanın lehine revize edilmesini sağlamadan durmayacağız. Hukuksal süreci ilerlettiğimiz gibi Yıldızkoy’la ilgili tüm illegal girişimlerin de karşısında olmaya devam edeceğimizi, bu girişimlerin halkın gözünde mahkum edileceğini buradan bir kez daha muhataplarına ilan ediyoruz. Bu daha başlangıç…” şeklinde konuştu.

Gökçeada'daki Yıldız Koy'un imara açılmasına tepki!


Geri Dön