10 / 01 / 2025

Gökçen Kuzu: Kentsel dönüşüme müteahhitler yetmez!

Gökçen Kuzu: Kentsel dönüşüme müteahhitler yetmez!

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu İstanbul gibi bir kentin dönüşümü için müteahhitlerin direkt yapabileceklerinin sınırlı olduğunu ve ancak boş alanlara kompleksler yapabileceklerini ifade etti



İstanbul gibi bir kentin dönüşümü için müteahhitlerin direkt yapabileceklerinin sınırlı olduğunu dile getiren Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Kuzu, kendilerinin ancak boş alanlara inşa edilen komplekslerde kaliteli ve düzenli yaşam alanları kurduklarını ifade etti.
Düzenli siteleri kentsel dönüşüm için yeterli görmeyen Kuzu, İstanbul 'un yüzde 90 'lık bir bölümünün tamamen şehircilik anlayışından yoksun ve plansız olduğunun altını çizerek  TOKİ  'nin 4-5 Mart 2011 tarihlerinde gerçekleştireceği konut kurultayından sağlıklı değerlendirmelere ulaşılacağını kaydetti.
çağdaş, modern ve yaşanılır bir İstanbul için iki yol olduğunu ileri süren Kuzu, bunları İstanbul 'un boşaltılarak kent dışında yeniden bir İstanbul kurulması yada parça parça yeniden inşa edilmesi olarak özetledi. Yıkıp yeniden yapmanın daha avantajlı olacağını ileri süren ve konuya maliyet açısından yaklaşmadığını dile getiren Kuzu, dönüşümün ‘yıkarak yapma ' şeklinde gerçekleştirildiği takdirde toplumsal bir paylaşımın da yaşanacağının altını çizdi. Bu sıkıntıyı yaşayan bireylerin hep birlikte hareket edeceklerini söyleyen Kuzu, “O zaman bütün halk kentsel kültürün bir parçası olup onu korumaya çalışacaktır. Hazır verdiğimiz sürece kentsel disiplini sağlamakta zordur ” diye konuştu.
İstanbul başta olmak üzere tüm kentler için topyekÜ»n bir hareket biçiminin benimsenmesini tavsiyeden Kuzu, “Her bir birey bu iş için harekete geçmelidir. Artık her boş alan birilerinin iştahını kabartan rant alanları olmaktan çıkmalı, kentin bir parçası olarak var olmalıdır. Bu disiplin ve kültürle İstanbul hak ettiği yeri çok kısa zamanda alacaktır ” diyerek sözlerini bitirdi.

Gökçen Kuzu 'nun dönüşüm formülü:
1- çağdaş, modern ve yaşanılır bir İstanbul için, kenti İstanbul dışında yeniden ve sıfırdan kurmalı yada olduğu yerde parça parça yeniden yapılmalı.
2- ‘Yıkarak yapma ' şeklinde toplumsal paylaşım gerçekleşmeli.
3- Her bir birey bu iş için harekete geçmeli. Artık her boş alan birilerinin iştahını kabartan rant alanları olmaktan çıkmalı, kentin bir parçası olmalı.


Hüseyin Belibağlı/Emlakkulisi.com


Geri Dön