23 / 05 / 2024

Gökşan Özman: Antalya'da yabancıların 21 bin 205 evi var

Gökşan Özman: Antalya'da yabancıların 21 bin 205 evi var

Özmanlar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Gökşan Özman, Antalya'daki konut piyasası hakkında değerlendirme yazısı yazdı...



Gökşan Özman açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Bölgenin en eski insanlık tarihi izleri M.Ö. 200.000 yıla kadar dayanmaktadır. M.Ö. 323'de Bergama Kralı II. Attalos bu bölgenin stratejik önemini dikkate alarak bir Liman-Şehir kurmaya karar verir. Kent, kurucusunun adından dolayı Attaleia olarak anılmıştır. Arap kaynaklarında şehrin adı "Antaliye", Türk kaynaklarında ise "Adalya" olarak geçmektedir.

Günümüz Antalyası merkezde Kaleiçi olmak üzere güneyi akdeniz, kuzeyi Kepez, doğusu Lara ve batısı Konyaaltı olarak adlandırılır. Yerleşim Güney dışındaki diğer üç yöne doğru ilerlemektedir.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) 'Gayrimenkul Sektörü ve İller İçin Öngörüler 2015' adındaki çalışmasında Antalya'da 2006 yılı itibari ile kentsel alanlardaki konut sayısı 463 bin 374, inşaat ruhsat izni olmayan konut sayısı 106 bin olarak yayınlamıştır.

Antalya'da 2007-2015 yılları arasındaki konut ihtiyacı 236 bin olarak öngörülmektedir. 173 bin adet hane halkı artışı, 36 bin adet kentsel dönüşüm, 27 bin adet yenileme kaynaklı konut ihtiyacı olacağı tahmin edilmektedir. (2006 yılında 9 bin 802 adet konut kredisi kullanılmıştır).

Yabancıya gayrimenkul satışı

Turizm Antalya için hayati önem taşımaktadır, ülkesel kapsamda toplam yatakların ve yabancı turistin üçte birini barındıran Antalya, bu konuda ciddi bir şekilde öne çıkmaktadır. Ayrıca, turist başına ortalama 4 gece olan Türkiye ortalaması karşısında 7 gecelemeye sahip olması, Antalya geceleme payını  yüzde 60 oranına çıkartmaktadır. Bu bakımdan, 2005 yılında 14 Milyar $'lık Türkiye turizm gelirinin  geceleme payı hesabıyla (sanıldığı gibi 5 Milyar $ değil) 8 Milyar $'ını üreterek ağırlığını kanıtlamış olan Antalya'ya özel bir yere taşımaktadır.

Son bir yılda Antalya'da yabancı uyrukluların mülkiyetindeki konut sayısının 3 bin 355 artarak 21 bin 205'e ulaştığını, gayrimenkul veya arsa sayısının da 245 artarak bin 875'e yükseldiğini düşünürsek, Antalya Gayrimenkul Sektörü'ne hedef müşteri kitlesi açısından baktığımızda, potansiyel müşterileri, genel anlamda Türkiye'de mülk edinmek isteyen yabancılar ve yerli müşteriler olmak üzere iki sınıfta değerlendirmeliyiz.

Müteahhitlere düşen görev

Antalya'da hizmet veren biz müteahhit firmalara düşen görevler ise işlevselliği öncelik alan projeler üretmektir. Antalya'nın konut talebi; Türkiye'nin diğer illerindeki gereksiz lüks daire taleplerinden çok daha farklıdır. Yeni nesil Antalya projeleri ne eksik ne de fazla, zekice projelendirilmiş ihtiyaçları karşılayan akıllı yerleşim alanlarıdır.

Saygılarımla,
Gökşan Özman


 


Geri Dön