16 / 05 / 2024

Goldman Sachs'a yapılan bağışlar geri isteniyor!

Goldman Sachs'a yapılan bağışlar geri isteniyor!

Mortagage'a dayalı Abacus adlı ürünü üzerinden müşterilerini iddia edilen Goldman Sachs, Amerika'da yeni bir etik tartışmasına neden oldu



Finansal ürünleri üzerinden sahtekârlık yaptığı ve müşterilerinin paralarını dolandırdığı iddia edilen yatırım bankası Goldman Sachs, Amerikan siyasetinde bir etik tartışması başlattı. Politikacılar, kampanyalarına ABD sermaye piyasası kurumu SEC'in hakkında inceleme başlattığı şirketten gelen bağışları iade ediyor. ABD Başkanı Obama'nın da Goldman'dan 995 bin dolar bağış olarak aldığı parayı iade etmesi isteniyor.


MORTGAGE'a dayalı Abacus adlı ürünü üzerinden sahtekârlık yaptığı ve müşterilerinin paralarını dolandırdığı iddia edilen uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, Amerika'da yeni bir etik tartışmasına neden oldu. ABD Illinois milletvekili, Cumhuriyetçi Mark Kirk, ABD sermaye piyasası kurumu SEC'in (Securities and Exchange Commission) hakkında inceleme yürüttüğü şirketin çalışanlarından aldığı bağışları iade edince, aynı şeyi ABD Başkanı Barack Obama'nın da yapıp yapmayacağı tartışılmaya başlandı.

Yönetici parası yok
Kirk'ün iade ettiği bağışların hiçbiri soruşturmada adı geçen yöneticilerden ya da Goldman Sachs'ın kurduğu politik faaliyet komitesinden (political action committee) gelmiyor. Ancak Kirk, soruşturma tamamlanıp işin doğrusu ortaya çıkıncaya kadar Goldman Sachs'ın alt düzey çalışanlarından gelen bağışları da iade edeceğini söylüyor.

995 bin dolar bağış
Başkan Barack Obama'nın eski koltuğu Illinois Senatörlüğü için yarışan Kirk'ün ardından, Cumhuriyetçi çevrelerde şimdi Obama'nın da aynı şekilde davranması için sesler yükselmeye başladı. Zira Amerika'da politikacıların kampanya bağışlarıyla ilgili istatistikleri takip eden bağımsız kuruluşların raporlarına göre başkanlık yarışında Obama'ya en çok bağış yapan kurum Goldman Sachs gözüküyor. California Üniversitesi'nden sonra gelen Goldman Sachs'ın, çalışanları üzerinden Obama'ya 995 bin dolar bağış yaptığı belirtiliyor.

Başkan ve CFO da var
Obama'ya bağış yapan Goldman Sachs'lılar sadece alt düzey çalışanlanlardan da oluşmuyor. Aralarında Goldman Sachs'ın üst düzey yöneticileri de bulunuyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı Gary Cohn, CFO'su David Viniar ve Global Uyum Departmanı Başkanı Alan Cohen bunlardan bazıları. Üç üst düzey yöneticinin de Obama kampanyasına, bireysel bağışlarda üst limit olan 2 bin 300 dolar para verdiği gözüküyor.

AIG de davaya hazırlanıyor
Gobal krizin başında ABD hükümetinin yönetimine geçen sigorta devi AIG'in de 6 milyar dolardan fazla ödenmemiş mortgage sigortası ile ilgili kayıpları nedeni ile Goldman Sachs aleyhinde suçlamaya hazırlandığı belirtildi. Geçen hafta ortaya çıkan soruşturmanın ardından Goldman Sachs hakkında, Amerika'dan sonra İngiltere ve Almanya'nın finans piyasası denetleme kuruluşlarının da inceleme başlattığı duyurulmuştu. İngiltere Başbakanı Gordon Brown, İngiliz FSA incelemesinin SEC ile işbirliği yapılarak yürütüleceğini açıklamıştı.

RBS, `Abacus'e 841 milyon dolar kaptırmış

ABD'nin Sermaya Piyası Kurulu  (SPK) SEC'in (Securities and Exchange Commission) yatırım bankası Goldman Sachs ve ortağı Poulson & Co aleyhine müşterilerini kasıtlı olarak yanlış bilgilendirme yoluyla avantaj sağlaması nedeni ile dava açmasının ardından Goldman ardından İngiltere'de de İngiliz SPK'sı (Financial Services Authority FSA) resmi soruşturma başlattı.  FSA'nın bu kararı vermesinde Goldman Sachs'ın hissedarları arasında İngiltere Kraliçesi'nin de bulunduğu Royal Bank of Scotland'ı (RBS) 841 milyon dolar zarara uğratmış olma olasılığının bulunduğu belirtildi.

Goldman Sachs'ın kârı 3.29 milyar dolar oldu

ABD Sermaye Piyasası Kurumu'nun (Securities and Exchange Commission (SEC), dolandırıcılıkla suçladığı New  York merkezli yatırım bankası Goldman Sachs ilk çeyrek karını açıkladı. Goldman Sachs Group'dan yapılan açıklamada, geçen yıl ilk çeyrekte 1.66 milyar dolar (hisse başına 3.39 dolar) kar eden bankanın bu yıl ilk çeyrekte karını hisse başına 5.59 dolara çıkararak toplamda 3.29 milyar dolar kar ettiği belirtildi. Banka, bu yıl ilk çeyrekte 12.78 milyar dolar gelir elde etti.
Tolga Tanış / Hürriyet

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Goldman değil, Demokrat Cumhuriyetçi kavgası
Goldman'a açılan dava, Demokratlar'ın hazırladığı finans reformuna muhalefet eden Cumhuriyetçi parti üyelerinin elini zayıflattı
ABD Başkanı Barack Obama'nın Wall Street'e açtığı finansal reform savaşı, ABD Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SEC) yatırım devi Goldman Sachs'a açtığı dava ile yeni bir boyut kazandı. Davanın finans reformuna destek arayan Demokratlar'ın elinde Cumhuriyetçiler'e karşı silah haline geldiği ileri sürüldü. Cumhuriyetçi kanat ve Wall Street lobisi Beyaz Saray'ın kurumları baskı altında tutarak mali reformun çıkması lehinde sistemli adımların atıldığını savunuyor. İddialarına yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, kendilerinin bu süreçte rolleri olmadığını söyledi. Öte yandan Cumhuriyetçiler ile bankacılık lobilerinin, davanın "zamanlamasını'' sorguladığı ifade ediliyor. Cumhuriyetçi Parti California milletvekili ve Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reform Komitesinin kıdemli üyesi Darrell Issa da bugün SEC'e bir mektup göndererek, "mali düzenlemeler tasarısı üzerindeki tartışmalar sürerken, neden böyle bir davanın açıldığını" sordu. Başkan Yardımcısı Fabrice Tourre izne ayrılırken Goldman, ABD Başkanı Barack Obama'nın eski danışmanlarından Gregory Craig'i bünyesine kattı. Goldman, 2010'un ilk çeyreğinde net kârının geçen yıla göre yüzde 91 artarak 3.29 milyar dolara çıktığını açıkladı. İngiltere Finansal Hizmetler Denetleme İdaresi (FSA) de Goldman Sachs ile ilgili resmi inceleme başlatıyor.

En çok Obama sevindi
Goldman Sachs davasına finansal reform tasarısını güçlendirdiği için en fazla ABD Başkanı Barack Obama sevindi. Tasarının ayrıntıları yarın açıklanacak.
Sabah

Dünya Goldman'ın peşine düştü, borsalar sallanıyor 
Dünya piyasaları Goldman Sachs'ın yolsuzluk haberiyle sallanıyor.

Geçen hafta cuma günü ABD'nin Sermaye Piyasası Kurulu SEC tarafından Goldman Sachs'a, yöneltilen  yolsuzluk suçlamasının ve suçlamanın diğer yatırım bankalarına da sıçrayabileceği endişesine İzlanda'daki yanardağdan yayılan küllerin dünya ekonomisini olumsuz etkilemesi etkilenince borsalar haftaya sert düşüşle başladı. Goldman Sachs haberleriyle gerileyen bankacılık hisseleri ve kül yüzünden uçamayan havayolu şirketleri, Avrupa borsalarında düşüş getirdi. Yurt dışında bozulan hava yurt içi piyasaları da etkiledi. Yurt dışı borsalara paralel güne satış baskısıyla başlayan İMKB daha sonra kayıplarını azalttı.

DOLAR VE FAİZ ÇIKTI İMKB DÜŞTÜ

Kapanışa doğru ABD'deki ekonomik öncü gösterler endeksindeki yüzde 1.4'lük artışın desteğiyle toparlanan yurtdışına bağlı İMKB endeksi de günü yüzde 0.12 düşüşle 58 bin 153 puandan kapattı. Risk iştahında azalma yurt içinde doları 1.49'un üzerine taşırken faiz de yüzde 9'un üzerine çıktı. Dolar akşam saatlerinde 1.4970 seviyesinden işlem gördü.

Borsa Değişim (%)

Yunanistan -2,56

Rusya -2,49

Portekiz -1,00

İtalya -0,79

İspanya -0,61

Nasdaq* -0,46

Avusturya -0,45

Brezilya* -0,45

Finlandiya -0,32

Fransa -0,28

İngiltere -0,27

Arjantin* -0,21

Dow Jones* -0,20

Hollanda -0,18

Almanya -0,12

İMKB -0,12

* Açılış itibariyle
Star


Geri Dön