29 / 04 / 2024

Gölhisar'da 1700 yıllık mozaikli cadde restore edilecek!

Gölhisar'da 1700 yıllık mozaikli cadde restore edilecek!

Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde bulunan bin 700 yıllık Anadolu'nun en sağlam mozaikli caddesi restore edilecek




     Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru'nun başkanlığındaki ekip tarafından yapılan kazılarda geçen yıl ortaya çıkarılan mozaikli cadde, hazırlanan proje kapsamında restore edilecek. 

     Kazı başkanı Özüdoğru, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kibyra'nın MÖ 330'lu yıllarda kurulduğunu ve Helenistik dönemde bölgenin egemen şehri olduğunu bildirdi. 

     Antik kentte stadyum, müzik evi, meclis binası, hamam, agora ve tiyatro gibi yapıların ortaya çıkarıldığı belirten Özüdoğru, bu yapıların günümüze kadar oldukça iyi korunarak ulaştığını kaydetti. 

     Özüdoğru, yapılan kazılarda meclis binasının önünde mozaikli caddenin ortaya çıkarıldığını anlatarak, ''Bu yapı Anadolu'da yerinde sergilenen tamamıyla sağlam olan eserlerden birisi. Mozaiğin MS 249 ile 253 yılları arasında yapıldığını sanıyoruz. Yüzde 95 bozulmamış halde ortaya çıkarılan mozaik, küçük küp şeklindeki 15 farklı geometrik desenlerden oluşuyor. Toplam 560 metrekare bir alanı kaplıyor'' dedi. 

     Mozaiğin korunması amacıyla Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na (BAKA) proje sunduklarını belirten Özüdoğru, ''Yapının korunması için hazırladığımız proje BAKA tarafından onaylandı. Yakın bir zamanda mozaiğin restorasyon çalışmaları başlayacak. Restorasyon ve koruma çalışmaları tamamlandığında yapı turizme sunulacak'' diye konuştu. 

     İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'deki arkeolojik kazı alanlarına destek verdiğini söyledi. 

     Kibyra Antik Kenti'nin Burdur'un en gözde antik kentlerinden biri olduğunu anlatan Tanır, antik kentin 2006 yılından itibaren yapılan kazılarla ortaya çıkmaya başladığını kaydetti. 


AA


Geri Dön