01 / 05 / 2024

Google Earth'ta, Türkiyedeki 35 bin mekan 3 boyutlu!

Google Earth'ta, Türkiyedeki 35 bin mekan 3 boyutlu!

Onların işi gerçekte var olan yapıları internet dünyasına taşımak. 3DLocationEarth.com Türkiyedeki 35 bin mekanı Google Earth üzerinde üç boyutlu hale getirdi. Sitede Sultanahmet Camiinden otellere kadar pek çok yapı gezilebiliyor



Öyle bir devirde yaşıyoruz ki var olma, fark edilme, benzerler arasından sıyrılma savaşı artık birkaç platformda birden ilerliyor. İnternetle müşerref olmamızın ilk yıllarında bireysel kullanıcılar olarak bir elektronik posta, birkaç site üyeliği dışında sanal varlığımızdan pek de söz edemiyorduk. Kurum ve kuruluşlar için ise internette var olmak bir web sitesine sahip olmak anlamını taşıdı uzun süre. Ama bugün öyle bir noktaya geldik ki neredeyse bu işe özel departmanlara sahip şirketler var.

Googleın ilk çıktığı dönemlerde büyük ses getiren eklentilerinden Google Earth, bir başka türde var olma imkanı da sundu bireysel ve kurumsal kullanıcılara. Dünyanın her noktasını neredeyse karış karış gösteren Google Earth üzerinde üç boyutlu olarak görünmeniz artık mümkün.

Türkiyede işi sadece bu olan bir şirket bile var. 3DLocationEarth.com, kurulduğu günden bu yana tam 35 bin mekanı 3D olarak Google Earth üzerine konumlandırdı.

Siteye üye olmak ücretsiz

Günlük ortalama 500 milyon ziyaretçisi bulunan Google Earth, oturduğunuz yerden tüm dünyayı görme fırsatı sunarken özellikle son dönemde sanat müzelerinden tarihi eserlere, stadyumlardan gökdelenlere 3D (üç boyutlu) binaların da hızla yaygınlaştığı bir platform haline geldi. Üçüncü boyutun, Google Earth teknolojisindeki yerini bundan yaklaşık üç yıl önce fark eden genç girişimci Aybars Görpe, 3DLocationEarth.com ile üç boyutlu bir tanıtım ve pazarlama mecrası oluşturdu. Görpe, dünyanın ilk üç boyutlu sektör rehberi olan siteleri için yaklaşık 200 bin dolarlık bir yatırım yaptıklarını söylüyor.

80in üzerinde sektörden 4 bine yakın üç boyutlu binayı Google Earth üzerinde sergileyen 3DLocationEarth.com, bu alanda Türkiyenin en geniş dataya sahip internet portalı. Görpe 2011 bitmeden bu rakamın 10 binin üzerine çıkacağını söylüyor. Sitenin sunduğu üç boyutlu uygulamaları izlemek ve kullanmak çok kolay. Kullandığınız bilgisayarda Google Earth eklentisi olması yeterli. Bireysel ya da kurumsal kullanıcılar, siteye ücretiz olarak üye olabiliyor ve kendi binalarını işaretleyebiliyor. Eğer işaretlemekle yetinmeyip kullanıcılar yapınızı gezebilsin istiyorsanız üç boyutlu hale getirme hizmetini satın alabiliyorsunuz. Bu sayede dünyanın herhangi bir noktasından internete giren kişiler, ihtiyaç duydukları ürün ya da hizmetle ilgili firmaları, Türkiye haritası üzerinde rahatlıkla bularak oturdukları yerden söz konusu ürün ya da hizmetle ilgili tüm bilgileri 3 boyutlu tur eşliğinde alma şansına sahip.

Bana göre site en çok otel, inşaat şirketleri ve emlak danışmanlık firmalarının işini kolaylaştırıyor. Çünkü müşteriler gerek ziyaret edecekleri gerekse satın alacakları mekanları yorulmadan gezebiliyor.

Tarihi eserler modellendi bile

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak Türkiyedeki önemli pek çok tarihi ve kültürel eser 3DLocationEarth tarafından üç boyutlu modellenerek Google Earth üzerinde sergileniyor. Binlerce turistik mekan arasında Topkapı ve Dolmabahçe Sarayları, Sultanahmet Camii ve Sultanahmet Medyanı, Mısır Çarşısı, Yedikule Zindanları, Rumeli Hisarı, Galata Kulesi ve Kızkulesi, Efes Antik Tiyatrosu, Aspendos ve Mersin Kız Kalesi gibi Türkiye ile özdeşleşen yüzlerce farklı yapı çoktan 3D oldu bile.  
Star/Esra CENGİZ


Geri Dön