27 / 04 / 2024

Gorliva'da 10. Türk kültür merkezi açıldı!

Gorliva'da 10. Türk kültür merkezi açıldı!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 776 kilometre güneydoğusundaki madenci şehri Gorlivka'da, Türk Kültür Merkezi açıldı. Böylece ülkede genelindeki, Türk kültür merkezlerinin sayısı 10'a ulaştı...



 Gorlivka'daki enstitü çatısı altında faaliyet gösterecek Türk Kültür Merkezi'nin kurdelesi Rektör Viktor Dokaşenko ve Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız tarafından kesildi. Enstitüde dönem başında Türkçe öğrenmeye başlayan Ukraynalı öğrenciler misafirlere Türkçe, "Hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.


 Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 776 kilometre güneydoğusundaki madenci şehri Gorlivka'da, Türk Kültür Merkezi açıldı. Böylece ülkede genelindeki, Türk kültür merkezlerinin sayısı 10'a ulaştı.
Donetsk Bölgesi'nin yaklaşık 265 bin (2010) nüfuslu Gorlivka şehrindeki Türk Kültür Merkezi'nin açılışı öncesinde Gorlivka Yabancı Diller Devlet Pedagoji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Viktor Dokaşenko;
Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız, Uluslararası Meridyen Okulu kurucularından Ahmet Aydın, Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Türkçe Öğretim Görevlisi Asım Şimşek, Yurt Endüstri, Şerif Tur, Günsel ve THY temsilcilerini kabul etti.
Görüşmede taraflar, Karadeniz'e kıyıdaş iki ülkenin yakınlaşması ve Türk kültür merkezinin açılışından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Gorlivka'daki enstitü çatısı altında faaliyet gösterecek Türk Kültür Merkezi'nin kurdelesi Rektör Viktor Dokaşenko ve Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız tarafından kesildi. Enstitüde dönem başında Türkçe öğrenmeye başlayan Ukraynalı öğrenciler misafirlere Türkçe, "Hoş geldiniz" sözleriyle karşıladı.

TÜRKÇE OLİMPİYATLARINDA İDDİALI OLACAKLAR
Bu sene düzenlenecek Uluslararası Türkçe Olimpiyatları için hazırlanan bir öğrenci söylediği türkü dinleyenlerin beğenisini kazandı. Üniversite öğrencileri Türkçe şarkıların yanı sıra ana dilleri Ukraynaca şarkıları da seslendirdi.

Bu arada Gorlivka Yabancı Diller Devlet Pedagoji Enstitüsü ile Uluslararası Meridyen Eğitim Kurumları, Türkiye ve Ukrayna arasında karşılıklı olarak kültür ve dil öğretimi alanında işbirliği içeren bir anlaşma imzalandı. Etkinlik misafirlere Türk mutfağından seçme lezzetlerin ikramı ile son buldu.

'BİZİM İÇİN BÜYÜK BİR GÜN'
Rektör Dokaşenko; "Bugün bizim enstitümüz için büyük bir gün. Bugün bizim Türk dostlarımızın yardımıyla Ukrayna eğitiminin geliştirilmesi hareketine devam ediyoruz. Bu işbirliğimizin devamlı, derin ve karşılıklı olarak ilgi çekici olmasını ümit ediyorum" dedi.
Türkiye Cumhuriyeti büyüdükçe geliştikçe Türkçe'ye ilginin arttığını hatta Gorlivka şehrinde bile talep olduğunu ifade eden Berat Yıldız, ise bu çalışmalar neticesinde Ukrayna insanının Türkiye'yi daha yakından tanıyacağını söyledi.
Ukrayna'nın her tarafında Türk kültür merkezleri açma niyetlerinin olduğunu söyleyen Kiev Kültür ve Tanıtma Müşaviri Berat Yıldız, açılan kültür merkezlerinin gelecekte kurulacak Yunus Emre Enstitüsü'nün temelini teşkil edeceğini belirtti.
Berat Yıldız bu çalışmalara destek veren Donetsk'teki hayırsever Türk işadamlarına ve Anex Tur yetkililerine de teşekkür etti.

'TÜRK KÜLTÜR MERKEZLERİ YAYILIYOR'
Ukrayna'da üniversitelerin bünyesinde açılan ve çalışan Türk kültür merkezlerinin sayısı her geçen gün hızla yayılıyor.

Ülkede halihazırda; Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi, Odesa Milli Meçnikov Üniversitesi, Odesa-Güney Ukrayna Milli Pedagoji Üniversitesi, Harkiv Milli Pedagoji Üniversitesi, Kiev Taras Şevçenko Üniversitesi, Lugansk Milli Taras Şevçenko Üniversitesi, Kiev Milli Dilbilim Üniversitesi, Kiev Boris Grinçenko Üniversitesi, Donetsk Devlet Kamu Yönetimi Üniversitesi ve Gorlivka Yabancı Diller Devlet Pedagoji Enstitüsü'nde faaliyetlerini sürdüren Türk Dili ve Kültür Merkez'lerinin sayısı 10'a ulaştı.

BİZ DİL SIKINTISI ÇEKTİK
Kültür merkezlenin yapımına katkıda bulunan Yurt Endüstri Şirketinin sahibi Ali Atmaca bu açışlardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Ali Atmaca; "Biz buraya 1996 yılında geldik. İlk geldiğimiz yıllarda dil ile ilgili çok sıkıntımız oldu. Bugün artık buradaki öğrencileri dinlediğimizde gerçekten dil problemimizin çözülmesi için çaba sarf edildiğini gördük. Bu konudaki üniversitelerin rektör ve dekanlarının çabalarını da takdir etmek lazım. İnşallah bu şekilde devam eder, ben güzel olacağına inanıyorum" diye ekledi.
Türkiye Gazetesi


Geri Dön