26 / 12 / 2024

GOSB Teknopark'ta herkes yerini alabilecek!

GOSB Teknopark'ta herkes yerini alabilecek!

Sanayi bölgesinin ortasında yer alan GOSB Teknopark, doğrudan sanayiye odaklı birçok yenilikçi ürün ve teknoloji geliştirilmesine olanak sağlıyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Tolga Bildirici, projeler ile ilgili bilgi verdi.



Teknopark yasası ile birlikte üniversiteler içerisinde teknoparklar kurulmaya ve yeni girişimciler ve teknoloji geliştiricilere farklı fırsatlar ve avantajlar sağlanmaya başlandı. 


Üniversite teknoparkları haricinde, özel girişimciler de teknopark kurma ve işletme konusunda çalışmalar yapıyor. Tefen Endüstri Parkları ve Gebze Organize Sanayi Bölgesi iş birliği ile 2003 yılında temelleri atılan ve 2005 yılında faaliyete geçen GOSB Teknopark bunlardan biri. 


Sanayinin ortasında yer alan teknoparkların durumu üniversiteler içerisinde kurulmuş olan teknoparklardan daha farklı oluyor. Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark Teknoloji Transfer Ofisi Direktörü Tolga Bildirici, projeleri ile gelmiş kişi ve şirketlerin hayatta kalabilmek için çok daha fazla çaba sarf etmeleri gerektiğini ve doğal seleksiyon ile ayakta kalan şirketlerden oluşan bir yapıya sahip olduklarını söylüyor.


GOSB Teknopark’ı bize anlatır mısınız?


GOSB Teknopark, 60 bin metrekare alana yayılmış bir yerleşkede tamamen özel girişim ile kurulmuş bir teknopark. Şu anda Türkiye’deki 52 adet teknopark var. Bu teknoparkların büyük bir bölümü üniversiteler çerçevesinde yapılanmış. Üniversite dışında olanların bir kısmında ise %30’dan fazla kamu iştiraki bulunuyor. GOSB Teknopark tamamen özel statüde olan teknoparklar arasında yer alıyor. Elbette yasanın gerektirdiği ölçüde bir üniversite iştiraki de bulunuyor. Teknoparkın ana hissedarı olan Tefen Grup, İsrail’de 6 tane science park kurmuş bir firma. Bu anlamda teknopark konusunda uzman ve deneyimli bir şirket.


Özel teknoparkın diğer üniversite bünyesindeki teknoparklardan avantajı ya da dezavantajı nedir?


Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinin birinin içinde olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Bulunduğumuz yer itibariyle sanayinin kalbinde yer alan bir teknoparkız. Elbette üniversite bünyesinde olmamamızın bazı dezavantajları var. Burada üniversite mantığında bir ArGe ya da ticarileştirme süreci yok. Buradaki startup, küçük ve orta ölçekli şirketlerin hepsi de kendi kaynakları ve bilgi birikimleri ile buraya gelmiş olan firmalar. Yani buradaki şirketlerin hepsi de doğal seleksiyon ile yaşamlarını sürdürüp burada var oluyorlar.


Organize sanayi bölgesinde bulunan teknoparkın kendi yapısında bir farklılık var mı?


Doğrudan organize sanayi bölgesi ile alakalı değil ama teknopark içerisinde üretim yerlerimiz mevcut. 315 ve 440 metrekare olan, 6 ve 10 metre yükseklikte üretim yerlerimiz bulunuyor. Bu diğer teknoparklarda rastlamayacağını bir alan. Elbette burada seri üretim yapmak mümkün değil, kanunda buna uygun bir mevzuat da yok. Ancak prototip üretmek ya da belirli pilot tesis kurabilmek için bünyemizdeki işletmeler bu üretim yerlerini kullanabiliyorlar.


Burada birçok büyük işletme var. Ancak küçük girişimciler için de çözüm sunuyor musunuz?


Kuluçka merkezimizde fikri olan, tekno girişim sermayesi alan veya yeni firmasını kuran ancak fikrini geliştirmek isteyen işletmelere 12 metrekarelik yerler, ya da açık ofislerimizde bir masa şeklinde imkanlar sağlıyoruz. Teknoparklarda yer almak isteyen girişimcilere yönelik yeni başlattığımız daha yenilikçi bir çözümümüz de var. Artık Sanal Kuluçka adı altında işletmeler uzakta bile olsa teknoparkta bulunabilecekler. Fikri olan, bunu geliştirmek isteyen ancak bugüne kadar herhangi bir teknoparka ulaşamamış olan yeni küçük girişimcilere firma kurma, teknopark imkanlarını kullanma, eğitimlerden yararlanma gibi fırsatlar sunmak istiyoruz. Sanal Kuluçka girişimcilerin mutlaka Gebze’de bulunmalarına da gerek kalmayacak. Anadolu’nun herhangi bir yerindeki girişimciler Sanal Kuluçka’dan yararlanabilecekler. Bu henüz çok yeni bir iş modelimiz. İş fikri ve hedefleri bizim tarafımızdan onaylanan girişimcilere uzakta bile olsalar Sanal Kuluçka sayesinde destek olmak istiyoruz. Bu modelin özellikle yazılım fikirlerinin gelişimi açısından önemli olacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin herhangi bir yerinde yazılım iş fikri olanlara, buradaki kadromuz ile de destek olarak Sanal Kuluçka’da fikrin hayat bulmasını sağlayabileceğimizi öngörüyoruz.


Yeni girişimciler açısından en büyük sorun da kurumsallaşmak ve iş fikirlerini tanıtmak. Bu çerçevede siz neler yapıyorsunuz?


Biz hem Sanal Kuluçka’da hem de normal teknopark içerisindeki firmalara farklı alanlarda destek oluyoruz. Örneğin fikri mülkiyet için patent başvurularını biz yapıyoruz ve ödemeleri de bizim tarafımızdan yapılıyor. Bu patentte bizim herhangi bir söz hakkımız olmuyor yalnızca bu işlemlerine sponsor olup, onları bu yükten kurtarıyoruz. Aynı zamanda GOSB Teknopark içerisindeki firmaların tanıtımları için ciddi bir halkla ilişkiler desteği sunuyoruz. Bünyemizde farklı ürünler geliştiren birbirinden yenilikçi firmalar var. Bu firmaların daha da fazla tanıtılması ve büyümeleri için elimizden gelen tanıtım desteğini sunmaya çalışıyoruz.


"Teknoparklar arasında beşinciyiz"


Teknoparkların başarı kriteri nedir? Siz özel bir teknopark işletmecisi olarak başarıyı nasıl yorumluyorsunuz?


Türkiye için teknoloji ihracatı çok önemli. Son yıllarda çok daha sık bir şekilde katma değerli ürünler ve teknoloji ihracatı konuşulmaya başlandı. Teknoparkların asıl amacı da, ihracata değer teknoloji ürünleri geliştirmek. Bu çerçevede aslında teknoparkların başarısındaki en önemli kriterlerden biri de ihracat büyüklükleri olmalı. Geçtiğimiz seneki rakamlara baktığımızda, teknoloji ihracatı açısından Türkiye’deki teknoparklar arasında beşinci konumdayız.




Dünya


Geri Dön