12 / 05 / 2024

Gram altın 900 lira olur mu? Ünlü ekonomist yanıtladı!

Gram altın 900 lira olur mu? Ünlü ekonomist yanıtladı!

Altın fiyatlarında yaşanan sert dalgalanmalar yatırımcıları tedirgin ederken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk'ten yatırımcılara önemli tavsiyeler geldi.



Ons altın ve gram altında yaşanan ani dalgalanmar yatırımcıların dikkatini çekmey sürdürüyor. Haftaya sert bir düşüşle başlayan gram altın 990 TL seviyesinde kapattı. Peki altında 900 lira seviyesini görmek mümkün mü yoksa bin lira sevilerini tekrar mı konuşacağız? İşte detaylar...

Düşüşün sebebi ne?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Altın dış piyasada güçlü dolar, yüksek faiz olgusundan dolayı baskı altında. Kasım ayında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 75 baz puan faiz artıracağı beklentisi var.

Seyir yukarı olacak

ABD ve Londra’da fonlarda yüksek miktarda satış olduğunu görüyoruz. Asya piyasaları, Orta Doğu’da alımların olduğunu görüyoruz. Jeopolitik gerginlikler, enflasyonda önlenemeyen yükselişin şu anda fiyatlanmadığını görüyoruz. Bunlar fiyatlanmaya başlandığında altında seyir yeniden yukarı olacak.

Piyasada yüksek kitlenin getirdiği spekülatif hareketler de var. Kıymetli metallerde de işlemlerin spekülatif olduğunu görüyoruz. Altın şu anda dip seviyelerinde gibi görünüyor. Ons altın 1600 doların altına çok gelmeyecek. Çünkü dünyadaki altın madenlerinde çıkan maliyetin 1300 dolar olduğu biliniyor. Yeni bir tesis kurmak isterseniz buradan üreteceğiniz altının maliyeti 1600 dolar. 1600 doların aşağısına çok gelmeyecektir ama toparlanma geçtiğimiz haftalarda gördüğümüz gibi 1700-1750 dolar daha sonra 1800-1850 dolar gibi rakamlar olabilir. Bu ABD’nin faiz artırımlarının enflasyonu düşürmede başarılı olamayacağı zaman olacak gibi görünüyor.

Gram altın 900 lira olur mu? Ünlü ekonomist yanıtladı!

Dünyadaki enflasyon maliyet enflasyonu kaynaklı olduğundan faiz artırımlarının enflasyonu aşağı çekmesi mümkün görünmüyor. Dünya bir süre daha yüksek enflasyonla mücadele edecek gibi görünüyor. Altının güvenli liman olarak ön plana çıkması gerekiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön