Altın & Gümüş

Gram altın, çeyrek altın, ons altında şok uyarı! Hemen bunu yapın, treni kaçırmayın! Altın fiyatları çok hızlı değişecek

Rekor üzerine rekora imza atan altın fiyatları son haftalarda düşüş gösterince yatırımcılarda tedirginliğe düştü ve kafaları karıştı. Wall Street ve Commerzbank'tan altın yatırımcısına son dakika tavsiyeleri geldi. Peki gram altın ve ons altın fiyatları gerilemeye devam edecek mi? İşte ayrıntılar...Rekor üzerine rekora imza atan altın fiyatları son haftalarda düşüş gösterince yatırımcılarda tedirginliğe düştü ve kafaları karıştı

Altın piyasasında tam anlamıyla bir şok döneminden geçiliyor. Rekor üzerine rekora imza atan altın fiyatları son haftalarda düşüş gösterince yatırımcılarda tedirginliğe düştü ve kafaları karıştı. Peki gram altın ve ons altın fiyatları gerilemeye devam edecek mi?

 

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta içinde 9 ayın en düşük seviyesine gerilerken, dolar endeksi ise 20 senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatlar üzerinde etkili olacak kritik veri gelecek hafta Amerika Birleşik Devletleri tarafından açıklanacak. Cuma günü açıklanan veriler değerlendirildiğinde Amerika'da tarım dışı istihdam haziranda 372 bin kişi arttı ve piyasa beklentisinin üstünde oldu. İş gücü piyasasının güçlü kalması Fed'in para politikalarındaki şahin duruşunu koruyacağı sinyalini verse de enflasyonun kontrol altına alınabileceğine ilişkin beklentilerin de güç kazanması, resesyon ihtimaline karşın piyasalarda olumlu fiyatlanmayı sürdürüyor. 

Peki gram altın ve ons altın fiyatları gerilemeye devam edecek mi? Altın fiyatları yükselecek mi, düşecek mi? Altın fiyatlarını neler bekliyor? İşte altın fiyatlarıyla ilgili kritik açıklamalar...

Fed yetkilileri hafta içinde gerçekleştirdikleri açıklamalarla, resesyon riskinin korkulduğu kadar güçlü olmayabileceğine dikkat çekerken, önceliklerinin enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonun çok yüksek olduğuna ve gevşeyecek gibi görünmediğine vurgu yaptı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Amerika ekonomisinin bu yıl büyümeyi sürdürmesini beklediğini aktararak, Temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışından yana olduğunun izlenimini dile getirdi. 

 

Yeni Akit'te yer alan habere göre; Fed yetkililerinin açıklamaları ve iş gücü piyasasında yer alan verilerin ardından tahvil piyasalarında artan satış baskısıyla, Amerika'nın 10 senelik tahvil faizi yüzde 3 olarak gerçekleşirken, swap piyasalarında ise resesyon fiyatlaması kısmen de olsa düştü. piyasalarında yaşanan fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise en az 50 baz puanlık faiz artışının kesin olduğu ifade ediliyor. 

ALTIN FİYATLARINDA SERT DÜŞÜŞ

Tahvil piyasalarında gerçekleşen satış eğilimine karşın, enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak yükselen dolar talebinin ardından, dolar endeksi 107,8'le son 20 yılın zirvesini görmesinden sonra haftayı yüzde 1,8 yükselişle 107'den tamamladı. 

Hafta içinde resesyon endişeleriyle 97,2 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, Çin'in 220 milyarlık altyapı paketini duyurması ve güçlü devam eden ABD iş gücü piyasası verileriyle kayıplarını kısmen telafi etse de, bu hafta yüzde 4,7 geriledi ve 105,5 olarak gerçekleşti. 

Altının ons fiyatı da düşüş eğilimini üst üste dördüncü haftada sürdürerek, aftalık yüzde 3,8 değer kaybederek 1.742 dolara düştü. 

GRAM ALTINDA SON DURUM NE? 

Yurt için de ise gram altın fiyatı ons altında gerçekleşen sert değer kaybından etkilense de dolar kurundaki artışın etkisiyle güçlü kalmayı sürdürüyor.  Haftaya 976 liradan başlayan gram altın, salı ve çarşamba günleri ons altında kaydedilen sert gerilemenin etkisiyle 959 liraya düştü ve haftalık bazda en dibi gördü. 

Perşembe ve cuma günleri dolar kurundaki  artışın etkisiyle toparlanan gram altın haftayı 967 liradan kapattı. Haftalık bazda fiyat hareketi değerlendirildiğinde, gram altının yatırımcısına yüzde 0.87 oranında kaybettirdiği belirlendi. Bu şekilde son 4 haftadır gram altında aşağı yönlü seyir devam ediyor. 

WALL STREET'TEN ÇARPICI ANKET

u hafta 15 Wall Street analisti Kitco News’in altın anketine katılım gösterdi. Katılımcılar arasında yüzde 40’ı yakın vadede altın konusunda iyimser bir yaklaşım gösterdi ancak yüzde 33'ü altın karşısında düşüş eğilimi belirtti. Yüzde 27 ise, gelecek hafta değerli metalde tarafsız olduğunu aktardı. 

Çevrimiçi Main Street anketlerinde 484 oy kullanıldığı belirtilirken, bunların yüzde 42’si altının gelecek hafta artacağını savunuyor. Yüzde 38’i daha düşük olacağını düşünürken, yüzde 20'lik kısım ise yakın vadede tarafsız olduklarını dile getirdi. 

Bireysel yatırımcılar arasındaki duyarlılık düşük seyrederken, katılım oranının da düşük olduğu belirlendi. Bu durum da bu değişken ortamda, değerli metal altının çok az ilgi gördüğünün bir göstergesi şeklinde ifade ediliyor. 

COMMERZBANK'TAN FLAŞ ALTIN TAHMİNİ 

Commerzbank ekonomistlerine göre altın fiyatlarında kaydedilen düşüş aşırı oldu. Bu nedenle, değerli metalin toparlanmasının mümkün olduğu belirtildi. “Altın fiyatını etkileyen ana faktör, yaklaşık 20 yılın en yüksek seviyesine yükselen güçlü ABD doları” değerlendirmesinde bulunan Commerzbank ekonomistleri, "EFT yatırımcıları altına sırtını dönüyor. Bloomberg tarafından takip edilen altın EFT’leri, yalnızca son iki haftada yaklaşık 60 ton çıkış kaydetti. Ancak mevcut fiyat zayıflığını abartılı buluyoruz" dedi ve sürekli yüksek enflasyon ve resesyon riskinin altının lehine olduğuna dikkat çektiler. Bu durumun altının fiyatının toparlanacağını gösterdiğine vurgu yapan ekonomistler, altın fiyatları toparlanmadan önce altına yatırım yapmak için bu haftanın son hafta olduğunun altını çizdi.  

Altını olanlar dikkat! Ünlü ekonomistten altın için ezber bozan uyarı! Altında bunu yapmayan çok üzülecek!

Milyonların maaşına Temmuz zammı geldi! SSK ve Bağ-Kur emeklileri hemen bu rakamlara bakın! Maaşlar kaç lira oldu?

Euro kurunda neler oluyor? 1 euro bugün ne kadar?  İşte 11 Temmuz 2022 euro alış satış rakamları...