Groupama Plaza, Leed Gold Sertifikası almaya hak kazandı!
Groupama’nın, akıllı ve çevreci sistemlerle donattığı İstanbul Maslak’ta bulunan merkez ofis binası, USGBC tarafından verilen Leed Gold Sertifikası almaya hak kazandı.
Groupama’nın, akıllı ve çevreci sistemlerle donattığı İstanbul Maslak’ta bulunan merkez ofis binası, Amerika Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen Leed Gold Sertifikası almaya hak kazandı. Groupama, bu sertifika ile sektöründe Leed Gold Sertikası alan ilk şirket oldu.
Groupama, Leed Gold Sertikası’nı alarak sigorta sektöründe bir ilke imza attı. ERKE Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık ile birlikte yürütülen süreçte Groupama Plaza, Amerika Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen O+M Existing Buildings (Mevcut Binalar) kategorisinde 61 puan alarak LEED Gold Sertifikasını almaya hak kazandı.
LEED Sertifikasının gerekliliklerini yerine getiren Groupama; mimari, yalıtım, ısıtma-soğutma standartlarını sağlaması açısından Groupama Plaza’yı A sınıfı bir bina haline getirdi. Gün ışığından maksimumda yararlanacak şekilde değişiklikler yapılan binada aynı zamanda aydınlatma armatürleri de daha düşük civalı ve daha çevre dostu olanlarla değiştirildi. Groupama Plaza’nın tükettiği elektrik enerjisinin tamamı LEED’in istediği sertifikalardan biri olan Guarantee of Origin sertifikalı hidroelektrik santralinden satın alındı. Böylece Groupama Plaza’nın tükettiği enerji, çevresel etkileri düşük yeşil enerji santralinden sağlanmış oldu.
Groupama Plaza’ya yapılan çalışmaların yanı sıra çalışanlar için binaya ulaşım servislerle sağlanmaya başladı. Bu sayede de bireysel araç kullanımı %75 oranında düşürüldü.
LEED sertifikasyon sistemi nedir?
İlk kez 1998 yılında uygulanmaya başlayan ve çevreyle dost bina sertifika sistemi LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) Amerikan Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından geliştirildi. LEED kapsamında projelerde; toplu taşımanın ve alternatif ulaşım sistemlerinin özendirilmesi, su tasarrufu ve suyun verimli kullanılması, tasarımın ve sistem seçiminin enerji verimliliğinin arttırılması yönünde yapılması, iç hava kalitesinin arttırılması ve kontrolü, gün ışığından asgari düzeyde faydalanma gibi konular değerlendirilerek puanlanıyor.