02 / 10 / 2024

GSR Rüzgâr Enerjisi Birliğine üye oldu!

GSR Rüzgâr Enerjisi Birliğine üye oldu!

Bu yılın başında yaptığı satın almayla sektör hızlı bir giriş yapan ve ürettiği dikey eksenli WAW rüzgâr türbinleriyle farkını ortaya koyan GSR Enerji, sektörün öncü kuruluşu Türkiye Rüzgâr Ene




Bu yıl satın almayla enerji sektörüne hızlı giriş yapan GSR Enerji, sektördeki iddiasını ve hedeflerini, sektörün öncü kuruluşu Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’ne (TÜREB) üye olarak bir kez daha ortaya koydu.  Ürettiği WAW türbinlerle rüzgâr enerjisinden elde edilen faydayı maksimum düzeye çıkaran GSR Enerji’nin Genel Müdürü İsmail İnci, bu üyelikle rüzgâr türbini alanında ciddiyetlerini ortaya koyduklarını söyleyerek, “Biz, sektöre geliştirdiğimiz Ar-Ge faaliyetlerimiz ve tecrübemizle zaten iddialı girdik. TÜREB’e üye olmamız da bu nedenle kaçınılmaz oldu. Severek yaptığımız bu işi, temsil edebileceğimiz tüm platformlarda yer alarak anlatmaya devam edeceğiz. Sektör olarak sıkıntılarımız var. Bu sıkıntıları en iyi dile getirip çözüm arayabileceğimiz kurum da TÜREB. Bu üyeliğin hem bizim, hem de sektör için çok faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

Rüzgâr enerjisi alanında yeni çıkan bir yönetmeliğe de değinen İnci, eğer kullanılan enerji sisteminin yerlilik girdi oranı yüzde 75 ve daha üzeriyse, devletin o türbinden üretilen enerjiyi perakende fiyattan satın alacağını da kaydetti.

Ürettikleri rüzgâr türbinleri hakkında da bilgi veren İsmail İnci, türbinlerin Ar-Ge çalışmalarının tamamlandığını ve şu an 4 pilot bölgede üretime başladıklarını, 2011’den itibaren de satışa geçeceklerini açıkladı. WAW türbinlerin diğerlerine göre daha ucuz olduğunu ve toplam sahip olma maliyetinin yüzde 30 daha uygun olduğunu söyleyen İsmail İnci, ayrıca sistemin kısa sürede kendini amorti edebildiğini dile getirdi. İnci, sınıfında öncü sistem olan WAW türbinlerin kanat yapısındaki farkı nedeniyle rüzgârı 90 derece açıyla karşıladığını ve rüzgârdan daha fazla güç elde ettiklerini belirtti.

1992’de kurulan TÜREB, Türkiye rüzgâr enerjisi sanayisinin mesleki organı ve Türkiye’deki en büyük rüzgâr enerjisi birliği. Rüzgârın son yıllarda dünyanın en hızlı gelişen yenilenebilir enerji kaynağı olmasından yola çıkarak, karbondioksit emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğinin önlenmesi yönündeki acil uluslararası ihtiyaç nedeniyle bu eğilimin devam etmesi bekleniyor. 
İşte bu noktada birliğin amacı, Türkiye’de rüzgâr enerjisi kullanımı teşvik etmek. Üyeler için bilgi merkezi ve hükümet düzeyinde rüzgâr enerjisinin teşvik edilmesi amaçlı lobi grubu olarak faaliyet gösteren TÜREB, gündemdeki konularla ilgili araştırmalar yaparak çözümler sunuyor ve Türkiye rüzgâr sanayi için forum teşkil ediyor.

 


Geri Dön