Ekonomi

Gübre fiyatlarında akıl almaz artış! Çiftçiye söylenen fiyat şaşkınlık yarattı

Yıllık bazda en yüksek artış gübrede oldu, Gübre fiyatlarındaki artış yüzde 400'ü buldu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci Karadeniz'de yerli gübre üretmek için tesisler kurulacağını söylese de bu gübreler en erken 2023 yılı sonunda üretilecek. Üretim ve gıda fiyatlarını etkileyen benzine yüzde 200, mazota yüzde 240 zam yapıldı

Türkiye'de çiftçinin üretim kalemleri içinde en fahiş fiyat artışı gübrede yaşandı. Üretim ve gıda fiyatlarını etkileyen benzine yüzde 200, mazota yüzde 240 zam yapıldı. Yaş çay alım fiyatlarına toplamda yüzde 73 zam yapılırken kuru çayın kilogram fiyatına ÇAYKUR trafından yüzde 43 zam yapıldı.. Tüpgaz’a yüzde 141, şekere yüzde 135, una yüzde 101 zam geldi.

TÜİK gıda enflasyonunu yüzde 89 açıkladı. Aynı TÜİK tarla gıda enflasyonu yüzde 118 açıkladı. Tarla gıda enflasyonunun artmasında en büyük pay sahibi kuşkusuz yurt dışından ithal edilen ÜRE Gübrelerinin fiyatları. Türkiye, ÜRE Gübresinde tamamen dışa bağımlı bir konumda. TÜİK, 2022 Mart ayına ilişkin üre gübresi ithalat rakamlarını açıkladı. Gübre fiyatları son bir yıl içinde rekor artışa sahne oldu. Gübrenin liste fiyatı geçen yıla göre 7 kat yükseldi.

 

 

TÜİK’in Mart ayına yönelik yayınladığı gübre ithalat verilerine göre, Türkiye toplam 209 bin 584 ton üre gübresi ithal etti. Mart ayı üre gübresi ithalatında yine Umman başı çekti, ikinci sırada ise Mısır yer aldı. 

TÜRKİYE ÜRE GÜBRESİNİ HANGİ ÜLKELERDEN İTHAL EDİYOR?

Mart ayında üre gübresi ithal edilen ülkeler sırasıyla şunlar: Umman, Mısır, Türkmenistan, Rusya, Özbekistan, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran.  

Açıklanan verilere göre;Türkiye eb fazla gübreyi Birleşik Arap Emirlikleri'nden ithal etti.

İşte dikkat çeken ithalat rakamları ve zamlı gübre fiyatları...


 

Umman’dan 131 bin 281 ton, Mısır’dan 56 bin 166 ton, Türkmenistan’dan 7 bin 57 ton, Rusya’dan 6 bin 160 ton, Özbekistan’dan 5 bin 605 ton, Azerbaycan’dan 1613 ton, Birleşik Arap Emirlikleri’nden 1000 ton ve İran’dan 438 ton olmak üzere toplam 209 bin 584 ton üre gübresi ithal edildi. 

MART AYINDA ÜRE GÜBRESİ HANGİ ÜLKEDEN NE KADAR FİYATA İTHAL EDİLDİ? 

Türkiye’deki gübre fiyatları konusunda gübrenin ne kadar fiyata ithal edildiği büyük önem taşıyor. Buna göre üre gübresi ithalat fiyatı ülkelere göre şöyle gerçekleşti:

Umman: 686 dolar/ton

Mısır: 730 dolar/ton

Türkmenistan: 744 dolar/ton

Rusya: 214 dolar/ton

Özbekistan: 658 dolar/ton

Azerbaycan: 726 dolar/ton

Birleşik Arap Emirlikleri: 800 dolar/ton

İran: 736 dolar/ton

MART AYINDA İTHAL EDİLEN ÜRE GÜBRESİ TONDA 110 DOLAR UCUZLADI

Nisan ayı üre gübresi ortalama ithalat fiyatı 687 dolar/ton oldu. Buna göre Ocak ve Şubat ayına göre Mart ayı üre gübresi ithalatında ortalama fiyatların 110 dolar düşmüştü. Ocak ayında üre gübresi ortalama 804 dolar/ton fiyattan ithal edilirken, Şubat ayında ise ortalama 795 dolar/ton fiyattan ithal edilmişti. 

 

İTHAL EDİLEN GÜBRE ÇİFTÇİYE KAÇ LİRADAN SATILDI? 

Üre gübresi Nisan ayında ortalama 687 dolar/ton fiyattan ithal edilirken, aynı ay içinde üre gübresinin fiyatı 9 bin liradan 14 bin liraya kadar çıkmıştı. Gübre firmaları, 4 Mart’ta yaptıkları zam ile üre gübresinin fiyatını önce 9 bin liradan 11 bin 500 liraya çıkarken, 11 Mart’ta yapılan ikinci zamla 12 bin 500 liraya, 12 Mart’ta yapılan zamla 13 bin liraya, 14 Mart’ta yapılan zamla da üre gübresinin fiyatı 14 bin 850 liraya kadar çıkmıştı. Gübretaş üre gübresine 17 Mart’ta zam yaparken, fiyatı 11 bin 735 liradan 12 bin 600 liraya çıkarmış, iki gün sonra da Tarım Kredi Kooperatifleri üre gübresine zam yaparak 9 bin 200 liradan 13 bin liraya yükseltmişti. 

ÜRE GÜBRESİ İTHALATI 110 DOLAR UCUZLADI İÇERİDE SATIŞ FİYATI 5 BİN LİRA ZAMLANDI!

Görüleceği üzere üre gübresi Mart ayında Ocak ve Şubat aylarına göre tonda 110 dolar daha ucuz ithal edilmesine rağmen, Nisan ayında Rusya ve Ukrayna savaşı bahane edilerek üre gübresi çiftçiye tonuna 5 bin lira zamla 9 bin liradan 14 bin liraya çıkarıldı.

Çiftçi haberi FOX Haber sunucusu Selçuk Tepeli'nin tepesini artırdı! Canlı yayında bardak fırlattı

TOKİ'den ucuz konut almak için hesap yapanlara kötü haber geldi! Fiyatlara büyük zam geldi

Yüksek kiralara karşı hükümet harekete geçti! Ev sahiplerinin elini kolunu bağlayacak yasal düzenleme geliyor

Milyonların beklediği TOKİ'den ucuz ve indirimli konut projesinin tarihi belli oldu! İl il açıklandı

 TÜİK'in ENAG hamlesi mahkemeden döndü! Rakamlar arasında büyük fark çıkıyordu

TÜİK'in ENAG hamlesi mahkemeden döndü! Rakamlar arasında büyük fark çıkıyordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika iptali! 'Bir ihtimal kalacak' diyerek açıkladı

Emekli maaş zammı asgari ücret artışı ve 3600 ek gösterge düzenlemesi sonrası hükümetten bomba adım