Ekonomi

Gübre fiyatlarında doğalgaz krizi! Gübre fiyatları arttı mı? Hangi gübre kaç TL? 27 Ağustos 2022 gübre fiyat listesi

Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının yükselmesi, Türkiye'deki gübre fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor. Peki güncel gübre fiyatları kaç lira oldu? Hangi gübre kaç TL'den satılıyor? İşte 27 Ağustos 2022 gübre fiyat listesi...  Gübre sektörünün önde gelen şirketleri rekor seviyeye çıkan doğal gaz fiyatları sebebiyle üretimi kısacaklarını duyururken, bu durum Türkye'deki gübre fiyatlarını da yakından ilgilendirmekte

Yüksek doğal gaz fiyatlarının Avrupa genelinde neden olduğu gübre krizi genişliyor. Gübre sektörünün önde gelen şirketleri rekor seviyeye çıkan doğal gaz fiyatları sebebiyle üretimi kısacaklarını duyururken, bu durum Türkye'deki gübre fiyatlarını da yakından ilgilendirmekte. Bilindiği üzere Türkiye üre gübresini Asya’dan düşük fiyata ithal etmesine karşın, Avrupa’daki fiyat artışları neden gösterilerek çiftçiye yüksek fiyatla satışı gerçekleştirilmişti.

 

Dünya Gazetesi'nin aktardığına göre; gübre sektörünün önde gelen şirketlerinden Yara International ASA, rekor seviyeleri gören doğal gaz fiyatları sebebiyle Avrupa'da amonyum üretimini kısacağını açıkladı. Tarımdan Haber'in aktardığına göre; şirketten yapılan açıklamada, Avrupa'da amonyum üretimini toplam kapasitenin yüzde 35'i seviyesine düşüreceği belirtildi. İngiltere'de CF Industries de dün yaptığı açıklama ile amonyum üretimini durduracağını açıkladı fakat üretimin ne zaman durdurulacağına ilişkin ayrıntı paylaşılmadı. 

GÜBRE FİYATLARI YÜKSELECEK Mİ? 

Avrupa'da doğal gaz fiyatlarının yükselmesi, Türkiye'deki gübre fiyatlarını da yakından ilgilendiriyor. Firmalar, Türkiye'de gübre fiyatlarını ithal ettikleri ülkelerdeki maliyete göre değil, Avrupa ve ABD'deki fiyatları dikkate alarak çiftçiye satışını gerçekleştirdiği için Avrupa'da gübre fiyatlarının artması, Türkiye'de de fiyatların yukarı çekilmesi anlamını taşıyor. Örneğin Türkiye üre gübresini Asya ülkelerinden ithal ederken, üre gübresinin satış fiyatı ithal edilen ülkelerdeki fiyata göre değil Avrupa'da fiyatlara göre çiftçiye satıldığı gündeme gelmişti. Benzer bir durumun bu senede yaşanması tedirginliği bulunurken, Ticaret Bakanlığının firmaların üretim maliyetlerine göre sıkı bir denetim mekanizmasını işletmesinin gerekli olduğuna vurgu yapılıyor. 

Peki güncel gübre fiyatları kaç lira oldu? Hangi gübre kaç TL'den satılıyor? İşte 27 Ağustos 2022 gübre fiyat listesi...

GÜBRETAŞ GÜBRE FİYAT LİSTESİ 27 AĞUSTOS 2022 

- Üre gübresi 5 kg: 165 TL
- Amonyum sülfat 5 kg: 120 TL
- 20.20.0+ZN 5 kg: 130 TL
- Dap gübresi 5 kg: 160 TL
- Potasyum sülfat 5 kg: 165 TL
- TSP 5 kg: 125 TL

Emekli promosyonundan sonra sıra memurlara geldi!  Banka promosyonları kökten değişiyor... 10 katına çıkabilir!

Borcu olan vatandaşlar buraya! Borçlarınız silinecek! Peki paket kimleri kapsayacak?

TOKİ'den 81 il için son dakika açıklaması! 1.650 TL taksitle ev sahibi olma fırsatı! İşte başvuru şartları...