Milyonlarca çiftçiyi ilgilendiriyor! Gübre zamlanacak mı? Gübre fiyatları bugün kaç TL? 11 Ekim 2022 fiyat listesi
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşesinde gübre fiyatlarını ve gübrede geriye dönük fatura konusunu kaleme aldı. Peki Gübre fiyatları zamlanacak mı? Gübre fiyatları bugün kaç TL? 11 Ekim 2022 fiyat listesi... Çiftçilerin kışlık hububat ekimlerine başladığını dile getiren Ali Ekber Yıldırım, geçtiğimiz hafta mazota 3 günde 3 kez ve 4 TL'den fazla zam yapılmasının çiftçileri üzdüğünü belirtti
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ali Ekber Yıldırım, bugünkü köşesinde gübre fiyatlarını ve gübrede geriye dönük fatura konusunu kaleme aldı. Çiftçilerin kışlık hububat ekimlerine başladığını dile getiren Ali Ekber Yıldırım, geçtiğimiz hafta mazota 3 günde 3 kez ve 4 TL'den fazla zam yapılmasının çiftçileri üzdüğünü belirtti.
Bu dönemde en yoğun kullanılan girdilerden birisinin de gübre olduğunu aktaran Ali Ekber Yıldırım, "Gübrede hammadde bakımından yüzde 90’nın üzerinde dışa bağımlı olan Türkiye, dolar arttıkça hammaddeyi zamlı alıyor" ifadelerini kullandı.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2022 ürünü için buğday ve arpada açıkladığı alım fiyatlarının geçtiğimiz seneye göre daha iyi olması sebebiyle çiftçilerin para kazanınca gübre alımına yöneldiğini akratan Yıldırım, "Bu nedenle gübre üreticileri Eylül ayının umut verici geçtiğini ifade ediyor. Ancak, gübre üreticilerini şok eden gelişme ise Gübre Takip Sistemi kapsamında alınan fiyatlarda geriye dönük yüzde 93 oranında zam yapılması oldu" dedi ve gübre üreticilerine geri dönük olarak yollanan milyonlarca TL'lik faturaların şok etkisi yarattığını dile getirdi.
İşte gübre fiyatları ve gübrede geriye dönük fatura konusu ile ilgili tüm merak edilenler...
Tekfen Holding Başkan Yardımcısı ve Tarımsal Sanayi Grubu Toros Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göral, konuyla ilgili açıklamasında, eylül ayının moral verici olduğunu; geçtiğimiz sene taban fiyat alımlarında yapılan hataların bu sene yapılmadığını belirtti. Göral, "Geçen yılın dördüncü çeyreğinde üretici gübreyi çok az kullanabildi. Bu nedenle de bu sene taban gübresine talep daha fazla" açıklamasında bulundu ve gübreye zam gelip gelmeyeceğini de değerlendirdi.
GÜBREYE ZAM GELECEK Mİ?
"Biliyorsunuz gübrede hammadde olarak dışa bağımlıyız. Dövizle hammaddeyi alıyoruz. Gübreye zam olur mu? Dolar arttığı sürece otomatik olarak gübre fiyatları da artıyor" ifadelerini kullanan Hakan Göral, burada doğalgaz fiyatlarının ne olacağının öenmli olduğunu belirtti ve "Gaz krizi nedeniyle fabrikalar üretimlerini durdurabilir. Evlerde 20 dereceyi geçmeyin deniliyor. Çok zor bir kış olacak" açıklamasında bulundu. Doğalgaz fiyatının artması durumunda amonyak fiyatının artacağını ve buna bağlı şekilde ÜRE, DAP, Nitrat gibi bütün gübrelerin fiyatlarının da yükselebileceğini vurguladı.
"Gübre sektörünün en önemli sorunu nitratlıu gübrelerin el yapımı patlayıcıda kullanılmasını önlemek amacıyla tüm gübrelerde uygulamaya konulan DNA Barkod sistemli Gübre Takip Sistemi (GTS)" diyerek yazısını sürdüren Ali Ekber Yıldırım, Gübre Takip Sistemi çerçevesinde gübre üreticilerinden para alındığını belirtti, şimdi de gündemde üreticilere geri dönük olarak yollanan milyonlarca TL'lik fatura olduğunu aktardı.
Gübre Takip Sistemi kapsamında normalde yılbaşında tüketici enflasyonu oranında zam yapıldığına dikkat çeken Hakan Göral, "2020’de ve 2021’de böyle oldu. Ancak 2022’de yılbaşında zam yapılmadı. Çünkü gübre de krizin yaşandığı bir dönemdi. Cumhurbaşkanımızın talimatı ile Tarım Kredi Kooperatifleri gübrede yüzde 30 indirim kararı aldı. Bizler de buna destek olmak için yüzde 30 indirim yaptık" açıklamasında bulundu ve GTS’de artış yapılmasının bu indirimi kaldıracağını ve bu nedenle GTS'de fiyat artışı yapılmadığını dile getirdi.
Göral, "Şimdi deniliyor ki ‘biz artık fiyatları tüketici fiyat endeksine göre değil, üretici enflasyonu oranında artıracağız. Aylık olarak da toptan eşya fiyat endeksi ile revize edilecek. Yüzde 93’ün üzerinde geriye dönük bir zam yapıldı" diye konuştu ve geçmişe yönelik bir fatura farkı geldiğini, 50 milyon lirayı geçen faturaların olduğunu ifade etti.
Gübre firmalarının bu durumdan şikayetçi olduğunu vurgulayan Göral, "Gübre şirketleri bunu nasıl ödeyecek? Şirketlerimiz halka açık şirketler bunu nasıl anlatacağız? Gübre Takip Sistemi öyle bir uygulama ki, merkezi olarak bilgisayarımızı durdurduklarında etiket basamıyoruz" dedi ve etiket basamamaları durumunda da gübreyi sevk edemediklerini söyledi.
Gübre Üreticileri, İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği Başkanı Metin Güneş de Gübre Takip Sistemi ile ilgili açıklamalar yaptı ve "GTS kapsamında yüklenici firmanın 2022 yılında alınan ürünlerin fiyatlarına yüzde 93,53 tutarında artışla fiyat farkı faturası kesmesi sektörde büyük tepkilere neden olmuştur" şeklinde konuştu.
Fark faturalarının ödenmemesi durumunda GTS etiketlerinin verilmeyeceğine de dikkat çeken Güneş, "Bu durumda gübre çıkışı yapılamayacağı için gübre sektörünü ve Türk çiftçisini büyük bir kaos beklemektedir. Gübre sektörü konunun en masum tarafı olarak fark faturalarını ödemeyi reddetmektedir" ifadelerini kullanarak, gübre üreticilerinin taleplerini açıkladı.
Metin Güneş, gübre üreticilerinin makul ölçülerde fiyat artışının yapılarak sistemin iyi kötü bir şekilde yürümesinin sağlanmasını, gübre arzında kriz oluşturmadan tarımsal faaliyetlerin aksatılmaması gerektiğini talep ettiğini belirtti.
GÜBRETAŞ GÜBRE FİYAT LİSTESİ 11 EKİM 2022
- Üre gübresi 5 kg: 165 lira
- Amonyum sülfat 5 kg: 120 lira
- 20.20.0+ZN 5 kg: 130 Lirası
- Dap gübresi 5 kg: 160 lira
- Potasyum sülfat 5 kg: 165 Türk Lirası
- TSP 5 kg: 125 lira
Mazot gübre desteği yattı mı? Ziraat Bankası mazot gübre desteği ne zaman yatacak?