Güler Sabancı, evinin elektriğini kendisi üretecek!
Sabancı Holding'in enerji alanındaki yatırımları son yıllarda artıyor. Avusturyalı ortağı Verbund'la neredeyse yılda birkaç yeni bir elektrik santralının açılışını yapıyor, baraj temelleri atılıyor...
Sabancı Holding'in enerji alanındaki yatırımları son yıllarda artıyor. Avusturyalı ortağı Verbund'la neredeyse yılda birkaç yeni bir elektrik santralının açılışını yapıyor, baraj temelleri atılıyor. Bir yandan holdingi yöneten Güler Sabancı, hem Sabancı Üniversitesi ile ilgileniyor hem de hobilerine zaman ayırıyor.
Türkiye'nin en ünlü şarap markalarından biri haline getirdiği Güler şarapları'nı dayısı ile birlikte üreten Güler Sabancı, çeşme'de alıp restore ettiği evi de butik otel haline getirdi. Ancak Sabancı'nın öyle bir projesi var ki hem işi, hem üniversiteyi hem de hobisini buluşturuyor.
Güler Sabancı, 2007 yılında Cunda Adası'nın Patricia (Patriça) Koyu'nda 2. köy olarak bilinen mevkide 5 tane taş ev satın aldı. Bu bölgede Halis Komili ve Ümit-Cem Boyner çiftinin de evleri bulunuyor. Sabancı'nın kuzeni Suzan Sabancı Dinçer de birkaç yıl önce yine Cunda Adası'nın merkezindeki tarihi Ayışığı Manastırı'nı satın almıştı. Etrafındaki 171 dönüm araziyle birlikte 2 milyon euroya satıldığı söylenen arazide henüz bir hareket yok ancak, Suzan Sabancı'nın da kısa bir süre sonra restorasyon çalışmalarını başlatacağı konuşuluyor.
Güler Sabancı, geçen yıl restorasyon için harekete geçti. Sabancı'nın hedefi Patriça'da Sabancı Üniversitesi kapsamında yurtdışında benzerlerini gördüğü 'Akademik Köy' yaratmak. Sabancı'nın en çok etkilendiği yapının da İtalya'nın meşhur Como Gölü kıyısındaki Rockefeller Vakfı'na ait tarihi bir mekan olduğu biliniyor. Bu bina, dünyanın dört bir yanından gelen edebiyatçı, ressam, bilim adamı için 'yaratım merkezi' işlevi görüyor.
İşte Güler Sabancı da Patriça'da böyle bir mekan yaratmak üzere kolları sıvadı. Patriça Akademik Köyü projesini Ersen Gürsel yürütüyor. Geçen yıl renovasyon çalışmaları başlatıldı ve Bursa Koruma Kurulu projeyi onayladı. Zeytin ağaçları içinde, el değmemiş bir doğal güzelliğe sahip olan bu köy doğal olarak SİT alanı. Hatta köyde elektrik de yok su da...
Bölgenin elektriğini çevreye zarar vermeden nasıl üretmeli sorusuna yanıt arayan Güler Sabancı, Enerjisa çalışanlarından yardım istemiş. Bölgede araştırmalar yapan uzmanlar yaptıkları ölçüm sonucunda rüzgar potansiyelinin enerji üretimi için yeterli olduğunu görmüşler. Bir rapor hazırlayarak Sabancı'ya sunmuşlar. şu günlerde çalışmaya son şekli veriliyor. Güler Sabancı da kısa bir süre önce Cunda'dan komşusu Halis Komili ile bölgeyi ziyaret ederek yerel yöneticilerle görüşmelerde bulunmuştu. Bu görüşmelerde rüzgar türbinleri projesininin de konuşulduğunu tahmin ediyorum. Sabancı, son olarak Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na başvuruda bulunarak izinleri alacak.
Sabancı böylece hem kendi elektriğini üretmiş olacak hem de bölgeyi yeşil enerji ile tanıştıracak.
Akşam