05 / 05 / 2024

Gümüşdere Ihlamur Vadisi'nin temeli atıldı!

 Gümüşdere Ihlamur Vadisi'nin temeli atıldı!

Ankara'ya 122 milyon liralık 16 tesis ile 219 milyon lira bütçesiyle 33 baraj, gölet ve sulama tesisi yapılacak. Tesislerin temeli önceki akşam bakanlann da katıldığı bir törenle atıldı.



BAŞKENT e 122 milyon liralık 16 tesis ile 219 milyon lira bütçesiyle 33 baraj, gölet ve sulama tesisi yapılacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakam Veysel Eroğlu, Vali Alaaddin Yüksel üe Keçiören Belediye Başkam Mustafa Ak, Keçiören Belediyesi'nin Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi ile  Ankara  Çayı İslahı 3. ve 4. Kısımlar ile Çubuk Çayı Islahı projeleri temel atma törenine katıldı.
Törende bir konuşma yapan Bakan Eroğlu Başkent'e yatınm müjdelerini sıraladı. Bakan Eroğlu Ankara'nın su zengini bir kent olmadığı için sulamanın önemli olduğunu aktardı.
123 BİN DEKAR ARAZİ SULANACAK
Ankara'ya tarımsal sulama için 5 yüda 33 baraj, gölet ve sulama tesisi kazandırmayı hedeflediklerinin altım çizen Eroğlu, "43 baraj, gölet ve sulama tesis sayesinde Ankara'da 123 bin 610 dekarlık arazi modem kapalı sistemle sulanacak. Ankara için 219,5 müyon lira tutarında 26'sı DSİ'ye ait 33 yatınm yapacağız.
Burada temelini atacağımız ve açılışını gerçekleştireceğimiz 16 tesisimiz de 122 milyon liraya mal olacak" dedi.
'KOKAR ÇAY'DI
Ankara Çayı'nın Başkent'in önemli su kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: "Biz belediyelerimizle de işbirliği yaparak yaklaşık 120 müyon Ura maliyeüe Ankara Çayı'nı geri kazanmak için çalışmalara başladık.
Ankara Çayı'nın adı 'Kokar Çay'dı. Dört kısımdan oluşan projeyle Ankara Çayı ve kollarım muhteşem mekanlar haline getireceğiz. Şimdiye kadar Ankara'da 27, Türkiye genelinde ise 650 dereyi ıslah ettik. Bana göre bunlar arasında en önemlilerinden birisi Ankara Çayı ve kollarıdır."
 
En önemli ihtiyaç ulaşım
ANKARA'nın en önemli İhtiyaçlarından birinin ulaşım olduğunu Kaydeden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan "inşaatı devam eden 3 önemli hattan Batıkent-Sincan ve Kızılay-Cayyolu hatları cok yakında tamamlanacak. Keçiören metro hattı da daha sonra bitirilecek. Bazı önemli projelerde hukuki ve teknik sorunlar gecikmeye neden olabiliyor ama metro projelerinin hiçbirinde bütçe sorunu yaşanmadı" dedi. Babacan, kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara'nın hızla değiştiğini aktararak, Ankara'daki değişikliklerin sadece Türkiye'de değil, dünyada da yakından izlendiğini anlattı.
Gözümüz gibi bakmalıyız
BASKENT'in topraklarını sulanabilir hale getirmeye çalıştıklarını aktaran Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, "Su kaynaklarına gözümüz gibi bakmalıyız" dedi.
Suların yönetiminin iklim değişikliğiyle müadelede önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Yüksel, Ankara'daki su yönetiminin de dikkatle yapılması gerektiğini hatırlattı.

Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi nin hayata geçmesiyle birlikte Ankaralıların ıhlamur kokan derelerde kayıklarla seyahat edebileceği bir yasam alanına sahip olacağını söyledi,
Dev projeler
KEÇİÖREN'de yapılan törende Ankara Cayı Islahı 3.Kısım, Keçiören Çubuk Cayı Islahı, Ankara Cayı Islahı 4. Kısım, Şereflikoçhisar Icme Suyu Projesi Arıtma Tesisi, Haymana Türkserefll Göleti, Ayas Gökler Göleti, Haymana Türkserefli Göleti Sulaması, Çubuk Yukarı Cavundur Göleti ve Sulaması, Çubuk Cayı Taşkın Koruma Rehabilitasyonu ve 2. Kısım Islahı, Şereflikoçhisar Pecenek Cayı ile Beypazarı Inözü Deresi taşkın koruma İnşaatının temelleri atıldı. Şereflikoçhisar Icmesuyu Projesi İsale Hattı, Beypazarı Üregil Köyü ile Nallıhan Fatih Mahallesi taşkın koruma tesislerinin de açılısı yapıldı.

Hürriyet Ankara

Geri Dön