27 / 04 / 2024

Gümüşhane dağlarının turizme açılması isteniyor

Gümüşhane dağlarının turizme açılması isteniyor

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, kentin dağlarının ve yaylalarının turizme açılmasını istiyor



Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, "Biz dağlarımızın, yaylalarımızın turizme açılmasını istiyoruz. Ancak turizme açarken koruma-kullanma dengesini geliştirmeliyiz" dedi.

Salihoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın Trabzon'da Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ile ilgili yapılacak toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Devlet Bakanları Faruk Nafiz Özak ve Faruk Çelik ile Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize, Artvin ve Bayburt valileri, milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi başkanları, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü kuruluşların temsilcilerinin katılacağını söyledi.

Toplantının bölge için önemli olduğunu ifade eden Salihoğlu, "Gümüşhane olarak master planını hazırlayan, ilanını ve ihalesini ilk yapan iliz. Bazı itirazlarımız oldu, bazı ilaveler yaptık. Yine de bazı ilaveler yaptırmak
istiyoruz. Biz dağlarımızın, yaylalarımızın turizme açılmasını istiyoruz. Ancak turizme açarken koruma-kullanma dengesini geliştirmeliyiz. Master planında, bu hedeflediğimiz yere ulaşırız" diye konuştu.

Yaylaları yapılandırma gibi bir amaç olamayacağını vurgulayan Vali Salihoğlu, şöyle konuştu:

"Yaylaları da koruma-kullanma dengesi içinde, oranın otantik, tarihi özelliklerine, geçmişteki insanların yapı tarzlarına uygun yapılar yapılarak ve doğayı hiçbir şekilde bozmadan, çok geniş yollar yapmadan kullanmak istiyoruz. Bu bölgenin insanı olarak yaylalara geniş yollar yapılmasına karşıyım. Ulaşım sağlayacak yollar yeterlidir, hatta mümkünse taş parke yapılmalıdır, beton ve asfalt yollar doğanın dengesini bozuyor. O nedenle koruma ve kullanma dengesi içinde, mülkiyet kullanım haklarına da saygı duyarak, öncelikle oraların insanlarına, daha sonra da turizme hizmet edecek kuruluşlara öncelik tanınması gerekiyor. Master planımıza uygun şekilde yaylalarımız, meralarımız, dağlarımız kullanılırsa en doğrusu ve en yararlısı olur."

Gümüşhane'de turizm yollarını bir an önce tamamlamaya çalıştıklarını bildiren Salihoğlu, şöyle devam etti:

"Öncelikle İmera-Erikbeli yolu, Santa ve Krom Vadisi turizm yollarımızda çalışmalar yapıyoruz. Krom Vadisi'nin sit alanı ilan edilmesi için gerekli belgeler hazırlandı. Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi. Santa ve Krom Vadisi ile ilgili Tanıtım Fonu'ndan temin ettiğimiz ödenekle Santa köy içi yolunu aslına uygun olarak taş döşeme yapacağız. Ödeneği hazır, projesini kuruldan bekliyoruz. Yine bu vadi için tanıtım projesi hazırlıyoruz."

Süleymaniye Mahallesi Turizm Projesi'nin nisan ya da mayısta Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçmesinin beklendiğini ifade eden Salihoğlu, şunları kaydetti:

"Süleymaniye Mahallesi'nde geçen yıl başlattığımız 'Kanuni Etkinlikleri' kapsamında bu yıl da Trabzon Kanuni Vakfı'nın katkılarıyla 1 günlük etkinlik düzenleyeceğiz. Süleymaniye Mahallesi'nin tanıtımına katkı sağlamaya çalışacağız. Bu mahallemizdeki minarelerin onarımı yapıldı. Süleymaniye Camisi'nin gerekli restorasyonu yapılarak mahallemize Kanuni'nin büstünü koyduk. Süleymaniye Projesi bizim için çok önemli. Süleymaniye Kış Turizmi Kayak Merkezi'nin gerçekleşmesi için Koruma Kuruluna gerekli belgeler gönderildi. Koruma Kurulundan geçtikten sonra Bakanlar Kurulu'nun onayına sunulacak. Bizim için önemli olan Koruma Amaçlı İmar Planı'nın kabulüdür. Bu planın kabulünden sonra turizm yatırımcılarına açılacaktır."

Çakırgöl Turizm Merkezi ile ilgili her türlü altyapı hizmetinin tamamlandığını, imar planının yapıldığını belirten Vali Salihoğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının merkezin turizm yatırımcılarına tahsis edilmesi için gerekli ilanları yapacağını bildirdi.
AA


Geri Dön