11 / 05 / 2024

Gümüşhane halkı bölgelerine HES kurulmasına karşı!

Gümüşhane halkı bölgelerine HES kurulmasına karşı!

Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Çit Deresi üzerine yapılması planlanan 7 adet HES'e, yöre halkı karşı çıkıyor



2009 yılı rakamlarına göre, 355 HES projesinin yürütüldüğü Doğu Karadeniz illerinden, 36'sının yapılmasının planlandığı ve bu konuda en az sorunla karşılaşıldığı belirtilen Gümüşhane'de vatandaşlar, tepkilerini dile getirdi.

Torul ilçesindeki Çit Deresi üzerinde yapılması planlanan 7 adet HES'e karşı olduklarını belirten vatandaşlar, hukuki mücadele başlattıklarını, HES'lerin yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söylediler.

İlçeye bağlı Altınpınar Belde Belediye Başkanı Tevfik Tokel, yaptığı açıklamada, beldeden 220 kişinin Çit Deresi civarında tapulu arazisi olduğunu, 45'inin ise yerleşik olarak burada oturduğunu belirterek, bu hanelerin geçimini, burada bulunan bahçe ve bostanlardan sağladığını söyledi.

Devletin enerji ihtiyacı varsa, bu tür projelerin daha müsait yerlerde yapılmasını isteyen Tokel, "Çit Deresi vadisi, fakir fukara insanların hayatını birinci derecede kolaylaştıran bir vadidir. Bu bölgede bağ ve bahçeleri sulayacak başka su yok. Elektrik bir taraftan benim yaşam standardımı artırırken, öte yandan da yok ediyor. Hayatımız zaten zor. Biz, bu konuda gerekli tüm hukuki yollara başvuracağız" diye konuştu.

-"DERE DAMARIMIZDAKİ KAN GİBİDİR"-
Gümüştuğ Köyü Muhtarı Bekir Çubukçu da, vadide 5 köy ve bir belde bulunduğunu ve bölgede yerleşik 4 bine yakın kişinin yaşadığını belirterek, "Bu dere damarımızdaki kan gibidir" dedi.

Yapılacak HES'lerin kendilerine hiçbir faydası olmayacağını savunan Çubukçu, "Biz karşıyız, karşı olmaya da hukuk kuralları içerisinde devam edeceğiz. Zaten yürütmenin durdurulması için muhtarlık olarak gerekli davamızı açtık. Verilecek kararı bekliyoruz" dedi.

Büyükçit Köyü Muhtarı Köksal Özel ise, yapılacak olan HES'lerin bölgeye zarar vereceğini belirterek, köy halkı olarak karşı olduklarını söyledi.
AA


Geri Dön