17 / 05 / 2024

1952 yılında Çırağan Sarayı

1952 yılında Çırağan Sarayı

1871 yılında yapımı tamamlanan Çırağan Sarayı, 1910 yılında çıkan yangınla metruk bir bina halini almış. Bir çok kez gündeme gelen Saray, Belediye tarafından turistik otel haline getirilecekmiş.

1952 yılında Topkapı'ya 500 işçi evi yapılacakmış!

1952 yılında İşçi Sendikaları Birliği Kooperatifi tarafından Topkapı'da 500 işçi evini inşa etmek için harekete geçilmiş.

1952 yılında serbest bırakılan kira bedellerine tepki! Kirayı kabul etmeyenler tahliye edildi...

1952 yılında kira  bedelleri her sene 100 yüz artıştan dolayı  kiracı ve ev sahipleri arasında büyük gerginliğe sebep olmaya başlamış. Bu durum karşısında Milli Korunma Kanunun 30. maddesi değiştirilerek kira bedellerinde değişikliğe gidilmiş.

1952 yılında arsa kavgası 2 cana mal olmuş! Baba ve oğul arsa kurbanı oldu! 

Arsa kavgaları geçmişte de sık sık gündeme gelmiş. Her dönemde karşımıza çıkan arsa kavgalarından biri de 1952 yılında yaşanmış. Bilecik'te yaşanan arsa kavgası sonrası iki kişi öldürülmüş. İşte ayrıntılar...

1952 yılında Beykoz Kasrı'nın Prevantoryum yapılmasına karar verilmiş!

1952 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından Beykoz Kasrı'nın Prevantoryum yapılmasına karar verilmiş.

1952 yılında İstanbul'un imar planı yapılmış!

1952 yılında Belediye tarafından İstanbul' un imar planının yapılmasına karar verilmiş.

1952 yılında İstiklal Caddesi'nin genişletilmesi için 25 milyon lira istenmiş!

1952 yılında İstiklal Caddesi'nin genişletilebilmesi için Belediye bazı kararlar almış ve bu çalışmalar için 25 milyon lira istenmiş.

1952 yılında İstanbul'da 570 konuta kat ilavesi ruhsatı verilmiş!

1952 yılında İl Genel Meclisi tarafından İstanbul'un bazı semtlerine kat ilavesi ruhsatı verilmesine karar verilmiş. 

1948 yılında Çırağan Sarayı İstanbul Belediyesi'ne devredilecek!

1948 yılında hükümet Çırağan Sarayı'nı İstanbul Belediyesi'ne devredecekmiş. Bir Amerikan firması yanık haldeki sarayı devralacak olan İstanbul Belediyesi ile temasa girerek Çırağan'ı uluslararası bir otel yapmak istemiş.

1946 yılında Belediye üç büyük otel yaptıracak!

1946 yılında İstanbul Belediyesi, şehrin otel ihtiyacını karşılayabilmek için üç büyük otel yaptırılacakmış. Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilmesinden sonra Taksim ve Florya'da birer otel yaptırılacakmış.

Çırağan Sarayı otel oluyor!

1945 yılında Çırağan Sarayı'nın otel haline getirilerek istifade edilmesine karar verilmiş. İşte Emlakkulisi.com Haber Merkezi'nin tarih araştırmacısı Abdullah Kutalmış Mızrak'ın ortaya çıkardığı o haber...

1945 yılında Çırağan Sarayı otel haline getirilecek!

1945 yılında Vali Lütfi Kırdar, Çırağan Sarayı'ndan ne şekilde istifade edilebileceğini tetkikat yapmak üzere Paul Bonatz'ı ve Sedat Hakkı Eldem'i görevlendirmiş ve sarayın tamir edilerek otel haline getirilerek istifade edilmesine karar verilmiş.

1945 yılında Çırağan Sarayı yazlık otel yapılacak!

1945 yılında İstanbul Belediyesi, mülkiyeti Maliye Bakanlığı'nda olan harap haldeki Çırağan Sarayı'nı devralmak için harekete geçmiş. Belediye, sarayı yazı Boğaziçi'nde geçirmek isteyen turistler için yazlık otel haline getirecekmiş.

1936 yılında Boğaziçi'ne rağbet artmış!

1936 yılında Boğaz'a olan rağbetin azalmasıyla Şirketi Hayriye'nin bilet fiyatlarını indirmesi, Boğaziçi'ne olan rağbeti tekrardan arttırmış. Yeni bina sayısının da çoğaldığı Boğaziçi'nde inşaatlar daha çok Rumeli Yakası'nda çoğalmış.

1952 yılında Çırağan Sarayı Haberi

1952 yılında Çırağan Sarayı



Belediye, burasını turistik otel haline getirecek.


   Senelerden beri yanık haliyle terk edilmiş bulunan Beşiktaş'taki Çırağan Sarayı gene günün mevzu olmaya başlamıştır.


   Belediye, burasını turistik bir otel haline getirmeye karar vermiştir. 


   Vali ve Belediye Başkanlığı, lüzumlu temasları yaparak tahsisat bulmak için Belediye Meclisi'nden bu hususta salahiyet istemiştir. Meclisin istenilen salahiyeti vermeye hazır olduğu anlaşılmaktadır.


Akşam Gazetesi 11 Ekim 1952



Abdullah Kutalmış...