13 / 05 / 2024

1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü

1986 yılında inşası devam eden, Asya ve Avrupa'yı ikinci defa bağlayacak olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ayakları tamamlanmış. 107 metre yüksekliğinde olacak olan kulelerin 65 metrelik bölümü de tamamlanmış.

1942 yılında İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış!

1942 yılında Cumhuriyet'in 500'üncü yıldönümüne özel İstanbul Fatih'in imar planı hazırlanmış. Projenin 11 senede tamamlanması planlanmış...

1948 yılında Fatih ve Şehzade camileri arasındaki saha istimlak edilecek!

1948 yılında İstanbul Belediyesi, Fatih ve Şehzade camileri arasındaki adayı istimlak edecekmiş. İstimlak edilen sahada park vücuda getirecek olan Belediye, Atatürk Bulvarı üzerinde yeni binalar da inşa edecekmiş.

1945 yılında iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecek!

1945 yılında Fatih Halkevi binası ve iki büyük şehir tiyatrosu inşa edilecekmiş. Belediye binasının bugünkü yerinde yapılmasına karar verilmesinden sonra Fatih ve Taksim'de iki şehir tiyatrosunun inşası kararlaştırılmış.

1944 yılında Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binalar istimlak edilecek!

1944 yılında inşa halindeki Atatürk Bulvarı'nın her iki tarafını imar edecek olan İstanbul Belediyesi, Fatih ile Şehzade camileri arasındaki binaları istimlak edecekmiş ve burada belediye, halkevi ve tiyatro binaları yaptıracakmış.

1944 yılında Süleymaniye ve Sultan Selim semtlerinin imar planı hazırlanmış!

1944 yılında Fatih'in iki semti olan Süleymaniye ve Sultan Selim için imar planı hazırlanmış. İmar planına göre Süleymaniye Cami'nin etrafı tanzim edilecekmiş. Sultan Selim'den Haliç sahillerine inecek saha tanzim edilecekmiş.

1941 yılında Eğrikapı ve civarı tanzim edilecek!

1941 yılında İstanbul Belediyesi, Prost planı mucibince tarihi abilerin etrafının açılması esası çerçevesinde Fatih'teki Eğrikapı ve civarını tanzim edecekmiş. Kapının tamirinden sonra bir de meydan yapılacakmış.

1937 yılında Atpazarı'nı Fatih'ten kaldırmak lazım!

1937 yılında Fatih Cami'nin arkasında kurulan Atpazarı'nın buradan kaldırılarak, şehirden uzak bir alanda, Topkapı veya Edirnekapı taraflarında kurulması istenmiş. Fatih'in merkezinde çarşamba günleri kurulan pazardan halk da esnaf da rahatsızmış.

2007 yılında eski semtler kiracı bulamıyor!

2007 yılında İstanbul'da ev sahipleri kiracı bulamamaktan yakınıyormuş. İstanbullu vatandaşların Fatih, Üsküdar, Kadıköy gibi eski yerleşim bölgelerinden yeni yerleşim bölgelerine taşınmasıyla eski semtler kiracı bulamaz olmuş.

2006 yılında Sulukule'ye yeni imaj!

2006 yılında Fatih'in tarihi semtlerinden olan Sulukule'de yeni konutların yapılması yönünde hazırlanan protokol imzalanmış. Sulukule'de 465 eski bina yıkılacakmış ve yerine iki-üç katlı yeni binalar yapılacakmış.

2005 yılında Boğaz'ın girişine Fatih heykeli!

2005 yılında Kadıköy Mendireği'ne 15 metre boyunda Fatih heykeli dikilecekmiş. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın İstanbul'a dikmeyi planladığı heykel, Fatih'in hükümdar kişiliğini ve Fethi yansıtmayı amaçlıyormuş.

2005 yılında İstanbul ve Edirne'ye Fatih'in heykeli dikilecekmiş!

2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul ve Edirne'de Fatih Sultan Mehmet'in heykelini dikmek üzere yarışma açacakmış. 7-10 metre arasında olması planlanan heykel İstanbul'da 3 yerden bir yere dikilecekmiş.

2004 yılında Sabancı Ailesi'nin Boğaz'da 13 yalısı var!

2004 yılında Sabancı Ailesi'nin Boğaziçi Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsü arasında sahibi olduğu yalı sayısı 13'e ulaşmış. Piyasa eksperlerine göre bu yalıların toplam değeri 200 trilyonun üzerindeymiş.

2000 yılında Fatih Mahkemesi'nin zindanına kiracı aranıyormuş!

2000 yılında Üsküdar'da Hakimiyet-i Milliye Caddesi'nde Fatih Mahkemesi olarak bilinen tarihi mahkeme binasının eskiden zindan olarak kullanılan, toplam 200 metrekarelik, iki bölümü sahibi tarafından kiraya verilecekmiş.

1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Haberi

1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü



1988'e yetiştirilecek


Köprünün ayakları tamam


İkinci Boğaz Köprüsü'nün dev ayakları ortaya çıktı ve üzerilerine kule bağlantıları yerleştirildi.


Ali BOSTANCI


  YAPIMI sürdürülen Fatih Köprüsü'nü 5 milimetre çapında yaklaşık 27 milyon 180 bin metrelik çelik halatlar taşıyacak. Köprünün, 107 metre yüksekliğinde olacak kulelerin 65 metrelik bölümü tamamlanarak, kuleler arasındaki ana porteller (bağlantı kirişleri)'in ilki dün Rumeli ve Anadolu yakalarında yerlerine monte edildi. Kulelerin 52. metresinde monte edilen ana porteller üç bölümden oluşuyor. 

   ''Eser tüm ekip arkadaşlarımın emeğidir'' diyen ve isminin yazılmasını istemeyen Anadolu Yakası şefi Japon mühendis, köprünün yapımında önemli aşamalara gelindiğini belirterek, çalışmaları şöyle sıraladı:

   ''Bundan sonra yapılacak en önemli...