28 / 04 / 2024

1990 yılında Sultanahmet Cezaevi

1990 yılında Sultanahmet Cezaevi

1989 yılında Sultanahmet Cezavi, berduşlar meskeni olmuş. Sıkıyönetim'den Adalet Bakanlığı'na daha sonra Turizm Bakanlığı'na devredilen cezaevi, otel yapılması için Borusan'a kiralansa da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ''olmaz'' demiş.

1947 yılında İstanbul Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilmiş!

1947 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilmesi planlanan İstanbul Adliye Sarayı'nın yeri dönemin Adalet Bakanı ve Vali Lütfi Kırdar tarafından gezilerek tetkik edilmiş. Yapılacak bina 7.5 milyon liraya mal olacakmış.

1947 yılında Adalet Sarayı için istimlake başlanmış!

1947 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa edilecek olan İstanbul Adliye Sarayı sahasının dar olması sebebiyle, inşa sahasının etrafında bulunan yirmi iki parça emlakın istimlak muamelesine başlanmış.

1946 yılında Tapu Kadastro binasının yıktırılması muhtemel!

1946 yılında Sultanahmet Meydanı'nda inşa ettirilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın arsasını genişletmek ve inşa sahasında istimlak masrafı yapmamak için meydandaki Tapu İdaresi binasının yıktırılması gündeme gelmiş.

1943 yılında Sultanahmet ile Yedikule arasının imar planı hazırlanmış!

1943 yılında Umumi Meclis, Prost'un hazırladığı Sultanahmet ile Yedikule arasının imarına dair planı kabul etmiş. Bölgede otel, yat limanı dahil inşa edilecekmiş ve burası şehrin en şerefli bölgesi olacakmış.

1944 yılında inşa edilecek Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilememiş!

1944 yılında Adliye Vekaleti tarafından inşa ettirilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın yeri tespit edilememiş. Sultanahmet'te inşa edilecek Adliye binasının, yeni açılan Atatürk Bulvarı üzerinde inşası gündeme gelmiş.

1940 yılında Adliye Sarayı'nın inşasına başlanacak!

1940 yılında Sultanahmet'te eski Sultanahmet Hapishanesi'nin bulunduğu arsa üzerinde inşa edilecek İstanbul Adliye Sarayı'nın inşasına başlanacakmış. Aynı sene adliye binasının hapishane arsası üzerinde inşası da kesinleşmiş.

1939 yılında belediye binası için müsabaka açılacak!

1939 yılında Vali Lütfi Kırdar, İstanbul Belediyesi'ne yeni bir idare binası yaptırmaya karar vermiş. Sultanahmet'te bugünkü Tapu İdaresi binasının yerinde yaptırılması düşünülen bina için bir de müsabaka açılacakmış.

1938 yılında Eminönü'nden Süleymaniye ve Sultanahmet görülebilecek!

1938 yılında İstanbul'un planını hazırlayan Prost, suriçinde yeni açılacak caddelerin istikametlerini büyük camilerin konumuna göre belirlemiş. Açılacak üç yeni cadde ile Eminönü'nden Sultanahmet, Ayasofya ve Süleymaniye camileri görülebilecekmiş.

1938 yılında Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi evrak dairesi olacak!

1938 yılında Başbakanlık, Osmanlı döneminden kalan kıymetli evrak ve vesikaların tasnif edilerek, Topkapı Sarayı'ndan ve Cevad Paşa Kütüphanesi'nden, Ayasofya Hamamı ile Sultanahmet Medresesi'ne nakledilmesine karar vermiş.

1938 yılında Sultanahmet Meydanı'na abide yapılacak!

1938 yılında Prost, Sultanahmet'in imar planını hazırlıyormuş. Meydanın bir devlet mahallesi haline konmasına karar verilmesinden sonra meydandaki Ticaret Okulu kaldırılarak yerine 140 metre yüksekliğinde bir abidenin yapılması kararlaştırılmış.

1938 yılında Sultanahmet Meydanı devlet mahallesi halini alacak!

1938 yılında Prost'un hazırladığı imar planına Sultan Meydanı devlet mahallesi halini alacakmış. Büyük bir park halini alacak Meydan'da Adliye binasının yanında belediye ve vilayet binaları da burada yapılacakmış.

1937 yılında hükümet binaları Sultanahmet'te kurulacak!

1937 yılında İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet Hapishanesi yerinde yapılması kararlaştırıldıktan sonra diğer hükümet binalarının da aynı civarda kurulması gündeme gelmiş. Bu konu hakkında Prost'un görüşü alınacakmış.

1937 yılında Adliye Sarayı Sultanahmet'te inşa edilecek!

1937 yılında yapılması planlanan İstanbul Adliye Sarayı'nın Sultanahmet'te yapılmasına, Mimar Prost'un onay vermesiyle, karar verilmiş. Meydandaki İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi binası da yıktırılarak meydanın açılması sağlanacakmış.

1990 yılında Sultanahmet Cezaevi Haberi

1990 yılında Sultanahmet Cezaevi



Sultanahmet Cezaevi, berduşlar meskeni oldu


İşte bürokrasi sefaleti 


Tarihi Sultanahmet Cezaevi, içindekiler Bayrampaşa'ya taşındıktan sonra yedi yılda harabeye döndü. Sıkıyönetimden Adalet Bakanlığı'na, buradan Turizm Bakanlığı'na geçen cezaevi, otel ve turistik işyeri yapılması için bir şirkete kiralandı. Bu kez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ''Olmaz'' deyince, kaderine terk edildi.


     Vasfiye ÖZKOÇAK


   TURİZME tahsis edileceği ve otel yapılacağı söylenen, bakanlıklar arasında paylaşılamayan tarihi Sultanahmet Cezaevi, berduşların meskeni oldu.

   Bayrampaşa Cezaevi'nin hizmete girmesinden sonra boşaltılan Sultanahmet Cezaevi, hücreleri ve duvar edebiyatı ile yerli ve yabancı turistlerin uzun süre ilgisini çekmişti. Daha