22 / 12 / 2024

1938 yılında Eminönü'nden Süleymaniye ve Sultanahmet görülebilecek!

1938 yılında Eminönü'nden Süleymaniye ve Sultanahmet görülebilecek!

1938 yılında İstanbul'un planını hazırlayan Prost, suriçinde yeni açılacak caddelerin istikametlerini büyük camilerin konumuna göre belirlemiş. Açılacak üç yeni cadde ile Eminönü'nden Sultanahmet, Ayasofya ve Süleymaniye camileri görülebilecekmiş.



1938 yılında Eminönü nden Süleymaniye ve Sultanahmet görülebilecek!


Eminönü'nden Süleymaniye, Sultanahmet camileri ve Müze görülebilecek


B. Prost'un raporuna göre İstanbul tarafında açılacak büyük caddeler


    İstanbul'un imar planını hazırlamakta olan B. Prost, İstanbul ve Beyoğlu taraflarında açılacak başlıca büyük caddelerin takip edeceği istikameti tespit etmiş ve raporunda bu hususta izahat vermiştir:

    İstanbul cihetinde açılacak yolların mühim bir kısmı için Eminönü başlangıç noktası olarak kabul edilmiştir. Buradan ayrılacak yollar şunlardır:

   

1938 yılında Eminönü nden Süleymaniye ve Sultanahmet görülebilecek!


1- Eminönü'nden Sultanahmet'te Atmeydanı'na ve Divanyolu'nun başına çıkacak yol.

    Bu yol Eminönü Meydanı'ndan sonra Dördüncü Vakıf Han'ın arkasından geçerek Sirkeci'de Demirkapı'ya doğru uzanacak, Demirkapı'yı geçtikten, kale duvarlarını biraz yedikten sonra Müze'nin önüne çıkacak, parkın ağaçları arasından geçecektir. 

    Bu caddenin nispeten az masrafla açılması için yaya kaldırımları portikli olacaktır. Yani üstü açık yaya kaldırımları yerine üstü binalarla kapalı ve direkli, düz kemerli yaya kaldırımları tesis edilecektir. Bu yolun deniz cihetinde kalacak kısmı Sirkeci'ye kadar, muvakkat mahiyeti olarak, Sarayburnu liman sahası olarak ayrılacaktır. Bugünkü Sirkeci Garı'nın işgal ettiği yerde banliyö trenleri için bir yer tefrik edilecektir. 

    2- Demirkapı'dan birinci yoldan ayrılarak Sultanahmet Parkı önüne çıkacak yol.  

    Bu yolun güzergahı şudur: Demirkapı, şimdilik Defterdarlık binası (eski Hariciye Nezareti) morgun arkası - Yerebatan - Sultanahmet Parkı. Bu münasebetle Defterdarlık binası yıktırılacaktır. 

    3- Eminönü - Süleymaniye yolu. 

    Bu yol müstakim bir hat şeklinde olacaktır. Genişletilmiş Tahmis Caddesi'ni geçtikten sonra Uzunçarşı Caddesi genişletilerek şimale doğru uzatılması suretiyle devam edecek ve oradan Süleymaniye'ye doğru uzayacaktır. Bu yolun bir kısmı Uzunçarşı'nın üst kısmından, Beyazıt Cami'nin arkasından ve Çadırcılar'dan geçerek Çarşıkapı ile Beyazıt arasındaki bir noktadan Divanyolu - Beyazıt Caddesi'ne çıkacaktır.

    4- Eminönü - Nuruosmaniye - Divanyolu Caddesi.

    Bu yol Yeni Cami'ni solda bırakarak Mısır Çarşısı'nın önünden geçecek, Fincancılar Yokuşu, Valide Hanı'nın sed duvarları altından geçerek Nuruosmaniye Cami'nin önünden Divanyolu'na çıkacaktır. Bu yol da portikli olacaktır. 

    Bu son iki yol Kapalıçarşı'nın iki tarafına ve cephesini kaplayan bazı çirkin binaları ortadan kaldıracak ve Çarşıyı meydana çıkaracaktır. Çarşının bugünkü kapılarına yeni bazı kapılar ilave edilecek ve Nuruosmaniye kapısı önünde bir araba durak yeri yapılacaktır.

    Bu ikinci yol açılırken Çarşı içinde bulunan Sandal Bedesteni mezat salonunun bir kısmı kemerlerinin yıktırılması veyahut bu kısmın yaya kaldırımlarına tahsisi muhtemeldir.

    Yukarıda izah edilen üç geniş yoldan biri Sultanahmet Cami, diğeri Asarıatika Müzesi, üçüncüsü de Süleymaniy Cami gibi şehrin üç mühim abidesini hedef tutmuştur. Eminönü Meydanı'ndan bir taraftan Süleymaniye Cami'ni, diğer taraftan Asarıatika Müzesi'ni, üçüncü bir noktadan da Sultanahmet Cami'ni görmek kabil olacaktır.


Akşam 25 Nisan 1938



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön