22 / 11 / 2024
fuzul

1988 yılında Eminönü Meydanı yenileniyormuş!

1988 yılında Eminönü Meydanı yenileniyormuş!

1988 yılında Eminönü ve Karaköy meydanları düzenleniyormuş. Eminönü Meydanı'na yapılacak üç altgeçitten biri ''çarşılı'' olacakmış ve yarı yarıya tamamlanmış. 1990 yılında tamamlanması öngörülen Galata Köprüsü'yle meydan düzenlemeleri tamamlanacakmış.




1988 yılında Eminönü Meydanı yenileniyormuş!


Eminönü yenileniyor


Yeni Galata Köprüsü inşaatı ile Eminönü ve Karaköy meydanlarının düzenlenmesi çalışmaları zemin etütlerinin ve kredilerinin gecikmesi dolayısıyla iki yıl daha uzayacak.


Emin DEMİRCİOĞLU


   YENİ Galata Köprüsü yapımı ile Eminönü Meydanı düzenlemesi inşaatları ve tek yön uygulaması nedeniyle yayalar ile oto sürücülerinin uzun süredir çektiği çilenin iki yıl daha süreceği bildirildi.

   Yeni Galata Köprüsü ile Eminönü ve Karaköy meydanları düzenlenmesi çalışmalarının, zemin etütlerinin ve alınan kredinin gecikmesi nedeniyle, 1990 yılına kadar uzayacağı belirtildi.


1988 yılında Eminönü Meydanı yenileniyormuş!


   Alman Thyssen ve Sezai Türkeş-Feyzi Akkaya (STFA) Grubu'nun üstlendiği yapım ve düzenleme çalışmalarının başlangıç tarihinden sonra 30 ay (2.5 yıl) içinde bitirilmesi öngörülmüştü.

   Bu arada İstanbul İl Trafik Komisyonu'nun aldığı son karara göre, Galata ve Unkapanı köprülerindeki tek yönlü trafik uygulamasının yeni köprü yapılıncaya kadar sürdürüleceği öğrenildi. Eminönü Meydanı'nda yapılacak 3 yaya altgeçidinden en büyüğü olan ''çarşılı'' altgeçidinin yarı yarıya tamamlandığını, tamamı 108 adet olan köprü kazıklarından 64 tanesinin  de çakıldığı bildirildi.


OTOLAR BEKLEMEYECEK


   Yeni Galata Köprüsü 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şeritli olacak ve yolun ortasından hafif metro (raylı sistem) geçecek.

   Karaköy'den Galata Köprüsü üzerinden gelen taşıtlar, hem Eminönü ve Sirkeci istikametine, hem de Unkapanı istikametine gidebilecekler. Unkapanı'ndan gelen taşıtlar da, oto altgeçidi yoluyla hem Sirkeci hem de Karaköy istikametine durmadan devam edebilecekler. Sirkeci'den gelen araçlar Karaköy'e gidebildikleri gibi hiç beklemeden oto altgeçidinden geçip, Unkapanı istikametine de yol alabilecekler. Yaya ve taşıt trafiği için birbirleriyle kesişmeden giden yolların, iş saatleri dışında büyük rahatlık sağlayacağını belirten yetkililer, iş saatleri dışında zaman zaman tıkanma olabileceğini söylüyorlar. 


40 MİLYAR LİRALIK İHALE


   Alman Thyssen ve STFA firmalarının kazandıkları 30 milyon 785 bin dolarlık (yaklaşık 40 milyar liralık) ihale için Almanya'dan düşük faizli kredi kullanılıyor. Galata Köprüsü projesi için yapılan ''zemin etüdünün'' gerçekçi bulunmaması, kredinin gecikmesi gibi nedenlerle gecikmeli olarak 1987 yılının Ağustos ayında başlayan inşaat, öngörülen 30 aylık sürede bitirilebilirse, 1990 yılı başında törenle açılacak.


(1988 yılında Reşat Altın 155.150 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 21 Nisan 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön