29 / 04 / 2024

1938 yılında Eminönü Meydanı genişletme çalışmalarında istimlak faaliyetleri 1 nisanda başlayacakmış!

1938 yılında Eminönü Meydanı genişletme çalışmalarında istimlak faaliyetleri 1 nisanda başlayacakmış!

1938 yılında İstanbul Belediyesi, Eminönü'nde açılacak meydan için çalışmalara başlamış. İstimlak için hazırlıklarını tamamlamaya çalışan belediye mülk sahiplerini ve mülklerin kıymetlerini tespit etmiş. İstimlak edilecek binaların krokisi de hazırlanmış.



Eminönü meydanı 

Genişletme işine 1 nisanda başlanacak.


Eminönü'nde yapılacak olan istimlak hazırlıkları çok ilerlemiştir. İstimlak edilecek binaların kıymetleri ve bunların kime ait olduğu tesbit edilmiştir. İstimlak bedeli olarak gayrisafi iradın on misli verilecektir. Mal sahibi gayrı safi iradın kıymetten aşağı olduğunu iddia ederse belediye bir tahmin heyeti marifetiyle yeniden kıymet takdir ettirebilecektir. Mal sahibi buna muvafakat etmezse, belediye gayri safi iradın on mislini yüzde yirmi fazlasıyla bankaya yatırarak mahkemeye müracaat edecektir. Mahkeme kati karar verecektir. 


İlk partide istimlak edilecek sahadaki binalara ait bir kroki hazırlanmıştır. Kroki Nafia ve Dahiliye vekaletlerine gönderilecektir. Bu kısma dahil olan binaların yıktırılmasına nisanın birinden itibaren başlanacaktır.


Akşam Gazetesi 21 Şubat 1938


Abdullah Kutalmış Mızrak/emlakkulisi.com


Geri Dön