23 / 12 / 2024

1990 yılında Sultanahmet Cezaevi, berduşlar meskeni olmuş!

1990 yılında Sultanahmet Cezaevi, berduşlar meskeni olmuş!

1989 yılında Sultanahmet Cezavi, berduşlar meskeni olmuş. Sıkıyönetim'den Adalet Bakanlığı'na daha sonra Turizm Bakanlığı'na devredilen cezaevi, otel yapılması için Borusan'a kiralansa da Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ''olmaz'' demiş.



1990 yılında Sultanahmet Cezaevi, berduşlar meskeni olmuş!


Sultanahmet Cezaevi, berduşlar meskeni oldu


İşte bürokrasi sefaleti 


Tarihi Sultanahmet Cezaevi, içindekiler Bayrampaşa'ya taşındıktan sonra yedi yılda harabeye döndü. Sıkıyönetimden Adalet Bakanlığı'na, buradan Turizm Bakanlığı'na geçen cezaevi, otel ve turistik işyeri yapılması için bir şirkete kiralandı. Bu kez Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ''Olmaz'' deyince, kaderine terk edildi.


     Vasfiye ÖZKOÇAK


   TURİZME tahsis edileceği ve otel yapılacağı söylenen, bakanlıklar arasında paylaşılamayan tarihi Sultanahmet Cezaevi, berduşların meskeni oldu.

   Bayrampaşa Cezaevi'nin hizmete girmesinden sonra boşaltılan Sultanahmet Cezaevi, hücreleri ve duvar edebiyatı ile yerli ve yabancı turistlerin uzun süre ilgisini çekmişti. Daha


1990 yılında Sultanahmet Cezaevi, berduşlar meskeni olmuş!


sonra Sıkıyönetim Komutanlığı emrine verilen ve harabe halinde olan cezaevi, 200 milyon lira sarf edilerek, sıkıyönetim tutukluları için yeni bir cezaevi haline getirildi.

   Sıkıyönetimin kaldırılmasından sonra da Adalet Bakanlığı'nın öz malı olan cezaevinin yine adli kuruluşlarla ilgili bir yer haline getirilmesi düşünülürken, bölgenin turizm bölgesi olduğu belirtilerek, turistler için dinlenme ve çarşı haline getirilmesi, otel yapılması düşüncesiyle cezaevi, Turizm Bakanlığı'na devredildi. 

   Yedi yıldan beri Turizm Bakanlığı emrinde olan Sultanahmet Cezaevi, Borusan şirketine kiraya verildi. Borusan da, halen otopark olarak kullanılan cezaevinin arkasındaki yeşil sahada turistik bir otel yapmayı ve cezaevi içinde turiste hizmet edecek çarşı açmayı planladı. Fakat bu kez ''Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'' iki ünlü tarihi eser olan cami alanında bir otel yapılamayacağını belirterek, bu isteme karşı çıktı.

   Bu son karar üzerine cezaevi kendi kaderine terk edildi ve berduşlar, cezaevindeki onarılmış odalara yerleşerek, buraları yine harabe haline getirdiler. Eskiden cezaevi idaresine ayrılmış olan binanın ön bölümündeki odalardan biri bugün tamamen rakı ve şarap şişeleriyle dolu. Onun karşısındaki odada bir kurt köpeği barınıyor. Kapının sağ tarafındaki odada, eskiden değnekçilik yaptığı söylenen Nurettin Dağıstanlı adında yaşlı bir kişi kalıyor. Yatağı, elektrik sobası, radyosu ve içkisiyle bütünleşmiş odada. Ne iş yaptığı sorulunca, Turizm Bakanlığı görevlisi olduğunu söylüyor ve ''Buraya otel yapılacak, gelecekler, bekliyorum'' diyor.


Milliyet Gazetesi 23 Şubat 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön