13 / 11 / 2024

1993 yılında Sultanahmet Cezaevi'nde turistler konaklayacakmış!

1993 yılında Sultanahmet Cezaevi'nde turistler konaklayacakmış!

1993 yılında tarihi Sultanahmet Cezaevi'nin otel olarak restorasyon çalışmaları başlamış. 1848 yılında Darülfunun olarak inşa edilen, Cumhuriyet döneminde ise hapishane olarak kullanılan bina da restore sonrasında turistler konaklayacakmış.




1993 yılında Sultanahmet Cezaevi nde turistler konaklayacakmış!


Tarihi cezaevinde konaklama sırası turistlerde


Sultanahmet Cezaevi... Darülfunun olarak inşa edildi... Meclis, Adliye, Maliye ve Evkaf binası olarak kullanıldı... 1933'te geçirdiği yangın sonrasında cezaevi oldu. Şimdi turistik otel olacak. Avusturyalılar restorasyonu sürdürüyor.


Jale ÖZGENTÜRK


    Nazım Hikmet'ten Orhan Kemal'e, Orhan Veli'den Kemal Tahir'e kadar birçok ünlü yazarın konaklamak zorunda kaldığı Sultanahmet Cezaevi'nde artık turistler kalacak. Binanın en geç iki yıl içinde turizme açılacağı belirtiliyor. 

    İstanbul'un tarihi yapısında önemli bir yeri olan Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Cezaevi'nin ilginç bir geçmişi var. 

    1848 yılında Darülfunun binası olarak yani üniversite binası olarak inşa edilen bu bina daha sonra ki yıllarda Mebusan Meclisi, Adliye, Maliye ve Evkaf Nezareti olarak kullanılıyor. 

    Mimari yapısı itibari ile bir Türk neoklasiği olarak nitelenen bu tarihi bina, 3-4 Aralık gecesi çıkan bir yangın sonunda tamamen yanıyor.

    Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Adliye'nin bu bölgede olması, yakınına bir cezaevi yapılması düşüncesini gündeme getiriyor. Bina yeniden inşa ediliyor. 

    Sultanahmet Cezaevi olarak yeni kimliğini alan bina, 67 yılına kadar İstanbul Ceza ve Tevkifevi adıyla ünlü ünsüz birçok mahkuma kapılarını açıyor.

    Düşünceleri ve yazıları nedeni ile iktidara ters düşerek suçlanan ve bu cezaevinde kalan ünlüler arasında Nazım Hikmet, Orhan Veli, Orhan Kemal, Kemal Tahir gibi Türk edebiyatının büyük isimleri bulunuyor.

    1967 yılına gelindiğinde Anıtlar Yüksek Kurulu'nun korunma kapsamına aldığı tarihi binanın cezaevi olarak değil, konaklama tesisi olarak kullanılabileceği kararı alınıyor. 

    1986'da Sultanahmet Cezaevi'nin 49 yıllığına kiralanmasına karar veriliyor. Bu arada eski cezaevinin çeşitli kültür etkinliklerinde bulunması da planlanıyor. Bu etkinlikler Kültür Bakanı Fikri Sağlar tarafından geçtiğimiz yıl Ağustos ayında başlatılıyor. Ancak, Cezaevi, 1 Eylül'de polisler tarafından kapatılıyor.

    Cezaevinin turistik otel haline getirilmesi fikri ise son aylarda yeniden canlanıyor. Eleştiriler nedeniyle geciken turistik otel çalışmaları yeniden başlatılıyor. Yüzde 49'u Yapı Kredi'ye, yüzde 51'i ise Saray Halıları'na ait bir şirket, 49 yıllığına kiraladığı binanın restorasyonu için faaliyetlerini hızlandırıyor. 

    Bu şirketin Avusturyalı Facede isimli şirketle yaptığı anlaşma sonucu restorasyon çalışmaları binanın tarihi dokusuna bağlı kalarak gerçekleştirilecek. 140 odalı bir otel olarak düşünülen Sultanahmet Cezaevi'nin işletmeciliğini için de yabancı şirketlerle görüşülüyor.


Milliyet Gazetesi 13 Eylül 1993



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön