13 / 05 / 2024

aile konutunu hakimin belirlemesi

aile konutunu hakimin belirlemesi

Aile konutu; eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri acı, tatlı günlerini yaşadıkları, yaşam faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları mekân olarak ifade ediliyor. Peki, aile konutu nasıl belirlenir? İşte yanıtı..

Aile konutu satışında 'koruma' kalkanı!

Aile konutunda satış şartları neler? Eşlerden biri diğer eşin rızası olmadan aile konutunu satabilir mi? Avukat Yaşar Öksüz, aile konutuna ilişkin detayları açıkladı.

Konut satışında eş onayı!

Küçükçekmece'de aile konutunu çekilen krediye teminat için ipotek göstererek icradan satılmasına sebep olan Gıyasettin Sezen'in eşi Bedriye Sezen'in açtığı satışın iptali davasında aile mahkemesi, eşin rızası bulunmadığı gerekçesiyle tapu kaydını iptali kararını aldı.

7 maddede aile konutu nedir, nasıl şerh edilir?

Aile konutu nedir, nasıl şerh edilir? Eşlerin aile konutu üzerindeki hakları nelerdir? Aile konutu korumasının süresi ne kadardır? Malik eş aile konutunu satarsa ne olur? Eşlerden birinin ölümü halinde ne olur? Avukat Kadir Kurtuluş ile Avukat Figen Şimşek yazdı...

Aile konutunu satarken 'eş rızası' şartı!

Medeni Kanuna göre ‘aile konutu’ kavramı kapsamındaki evin satışında, ev eşlerden birinin üzerine olsa da diğer eşin rızası olmadığı sürece herhangi bir tasarrufta bulunamaz.

Aile konutu şerhi kaldırılır mı?

Aile konutunu kısaca tanımlamak gerekirse, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları taşınmaz olarak biliniyor. Peki, aile konutu şerhi kaldırılır mı?

Malik eş aile konutunu satarsa ne olur?

Aile konutu şerhi; ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konutun üzerinde eşlerin tek başlarına tasarrufta bulunmalarını engelliyor. Peki, şerh olmasına rağmen malik eş aile konutunu satarsa ne olur?

Aile konutu ipotek yetkili mahkeme hangisi?

Eşlerden biri aile konutunu, kullanacağı banka kredisi için eşinin rızasını almadan ipotek ettirirse dava açılabilir mi? Aile konutu ipotek yetkili mahkeme hangisi? İşte, Aile konutu ipotek yetkili mahkeme!

Aile konutu dava dilekçesi!

Aile konutunun tapuya tescil edildikten sonra eşler birbirinin açık rızası olmadan aile konutunu tasarruf edemiyor aksi bir durum olduğunda dava açılabiliyor. İşte, aile konutu dava dilekçesi!

2014'ün ilk beş ayında 4 bin gayrimenkule 'Aile Konutu Şerhi' konuldu!

Geçtiğimiz yıl büyük bölümünü kadınların oluşturduğu 8 bin 890 kişi, eşlerinin adına kayıtlı gayrimenkulün kendilerinden habersiz satılma riskine karşı " Aile Konutu Şerhi " hakkında faydalandı...

4 bini aşkın taşınmaza aile şerhi konuldu!

Geçen yıl ülke genelinde 8 bin 890 gayrimenkule Aile Konut Şerhi konuldu. Yılın ilk 5 ayında ise 4 bin 354 eve Aile Konutu Şerhi konuldu.

Yılın ilk 5 ayında 4 bin 354 eve Aile Konutu Şerhi konuldu!

Geçen yıl ülke genelinde 8 bin 890 gayrimenkule Aile Konut Şerhi konuldu. Yılın ilk 5 ayında ise 4 bin 354 eve Aile Konutu Şerhi konuldu.

Türkiye’nin en büyük aile yaşam merkezi Ankara'da hizmete girdi!

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi ’ nin açılışı Başbakan Erdoğan’ ın katıldığı törenle yapıldı. Erdoğan, merkezin tüm vatandaşlara hizmet üreten bir sosyal belediyecilik anlayışını gösterdiğini kaydetti...

Ankara Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi'ne ücretsiz ulaşım sağlanacak!

Kuşcağız Aile Yaşam Merkezi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bakanlar ve AK Parti Genel Başkan Yardımcıları, milletvekilleri ve 15 bin kişinin katıldığı iftar yemeğinin ardından törenle açıldı.

aile konutunu hakimin belirlemesi Haberi

aile konutunu hakimin belirlemesi

Aile konutu nasıl belirlenir?

Aile konutu; eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri acı, tatlı günlerini yaşadıkları, yaşam faaliyetlerini yoğunlaştırdıkları mekân olarak ifade ediliyor. Aile konutu tek olma özelliğine sahip oluyor.


Eşlerin müşterek yaşam merkezi olmak üzere birlikte seçtikleri, sürekli olarak ailenin barınmasına tahsis edilen ve aile için hayati önem taşıyıp, dışarıdan bakıldığında da objektif olarak aile yaşamının merkezi, odak noktası olduğu anlaşılabilen konut, aile konutu sayılıyor.


Peki, bir mesken aile konutu ise ne olur? Aile konutuna sahip eşlerin hak ve sorumlulukları nelerdir?


Aile konutu

MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen...