22 / 05 / 2024

amasya Roma dönemine ait tanrıça figürlü mozaik

amasya Roma dönemine ait tanrıça figürlü mozaik

Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökmedrese Mahallesi 'nde kurumlarınca yürütülen kazıda, Roma dönemine ait bin 700 yıllık mozaiklerin ortaya çıkarıldığını dile getirdi

Amasya Ferhat Tüneli 21.5 milyon TL'ye mal olacak!

Erken Roma döneminde antik kente su getirip aşkına kavuşmak için dağı 6 km uzunluğunda delen Ferhat-Şirin efsanesi, çılgın tünel projesiyle Amasya’da tescilleniyor.

Tureks Stone Onyx koleksiyonu ile Antik Yunan ve Roma mimarisini buluşturuyor!

Tureks Stone, kendine has özellikleriyle tarih boyunca birçok medeniyette kendine yer bulmuş olan Onyx taşları mekanlarınıza getiriyor.Tureks Stone Onyx koleksiyonu ile Antik Yunan ve Roma mimarisini buluşturuyor.

İzmir'deki antik Roma tiyatrosuna ilk kazma vuruluyor!

İzmir'in tarihî semtlerinden biri olan Aliağa Kadifekale'de gece kondular arasında sıkışıp kalan, bazı sütunları evlere duvar yapılan Roma antik tiyatrosundaki arkeolojik kazılar, kısa süre içinde başlayacak.

Aliağa Antik Roma Tiyatrosu alanındaki arkeolojik kazılar başlıyor!

Kadifekale'de bazı sütunları evlere duvar yapılan Roma Antik Tiyatrosu'ndaki arkeolojik kazılar kısa süre içinde başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 11.4 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedi.

Amasya Gümüşhacıköy TOKİ Konutları başvuru! 2+1'ler 57 bin lira!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca, Amasya Gümüşhacıköy 2. Etap toplu konut uygulaması kapsamında 30 adet konut; Kura Yöntemi ile 4 Ağustos 2014 tarihinde açık satışa sunuluyor...

TOKİ Amasya Suluova'da 127 adet konut yaptıracak!

Amasya İli Suluova İlçesi Borsa Mahallesi 127 Adet Konut ve 1 Adet Sosyal Tesis İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı İşi yapım işi 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek...

Milas'taki altyapı çalışmaları sırasında Roma Dönemi'ne ait mozaik bulundu!

Muğra'nın Milas ilçesi’nde yapılan altyapı çalışmaları sırasında Roma Dönemi ’ne ait, üzerinde denizler, depremler ve atlar tanrısı Poseidon ile denizkızı figürleri yer alan mozaik bulundu.

Bayramda en çok Bodrum ve Roma tercih ediliyor!

Bayram tatilini 9 güne kadar uzatanlar, yurt içinde en çok Bodrum, ülke dışında ise en çok Roma'yı tercih ediyor Ramazan Bayramı'nı tatile çevirmek isteyenler, tatil yörelerine koşuyor.

Permak'ın gözü Milano ve Roma'da!

Türk firmalarının İtalya'daki yatırımları hız kesmiyor. Venedik'in en prestijli adasını 150 milyon euroya alan Permak, 15 Haziran'da kapılarını açtı. Emir Uyar, "Hedefimizde Milano ve Roma var" dedi

Şanlıurfa Roma Çardak Yerleşmesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı hakkında son karar!

Yetimoğlu Madencilik tarafından işletilen taş ocağındaki dinamit patlatmaları nedeniyle bitişiğindeki Roma Çardak Yerleşmesi 1. Derece Arkeolojik Sit Alanının zarar gördüğüne ilişkin BİMER'e yapıla başvuru üzerine inceleme başlatıldı.

Roma'da düzenlenen konferansta İstanbul mimarisi konuşuldu!

Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliğinin katkılarıyla Roma'nın çağdaş sanat müzelerinden Maxxi Müzesinin bahçesinde düzenlenen "İstanbul'da mimarlık. Değişim içindeki bir metropolün anlamı ve etkileri" konferansı büyük ilgi gördü...

Alaeddin Babaoğlu: Doğu Roma Müzesi açılsa, turist sayısı en az 15 milyon artar!

Alman ortaklı yatırım şirketi Amplio Emlak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu "burada acilen Doğu Roma İmparatorluğu Müzesi yapılması gerek turist en az 15 milyon artar" dedi.

Alaeddin Babaoğlu: Doğu Roma Müzesi yapılsın en az 25 milyon yabancı gelir!

AMPLIO Emlak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu İstanbul’un acilen Doğu Roma İmparatorluğu Müzesi’ne ihtiyacı var.Böyle bir müze yapılması halinde kente gelen turist sayısı 10 milyondan 25 milyona çıkar...

amasya Roma dönemine ait tanrıça figürlü mozaik Haberi

amasya Roma dönemine ait tanrıça figürlü mozaik


Amasya'da gerçekleştirilen arkeolojik kazıda, Roma dönemine ait olduğu belirtilen tanrıça figürlü mozaik ortaya çıkarıldı.


Amasya Müze Müdürü Celal Özdemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gökmedrese Mahallesi'nde kurumlarınca yürütülen kazıda, Roma dönemine ait bin 700 yıllık mozaiklerin ortaya çıkarıldığını söyledi.


Yapılan kazı çalışmalarında Amasya için çok önemli tarihi özelliğe sahip mozaikler bulunduğunu anlatan Özdemir, "Ortaya çıkardığımız mozaiklerden biri yaklaşık 80 metrekare. Bu mozaiğin üzerinde daha önce bizim Amasya'da örneğini hiç görmediğimiz figürler var. Bunlardan biri 'KTI-CIC', diğeri ise 'IIAPE- BOAH'. Bu iki figür, mozaik süslemenin tam zeminini oluşturuyor. İlginç tarafı, iki figür de birbirine karşılıklı bakar durumda tasvir edilmiş" ifadelerini kullandı.


Figür üzerinde ismi yazılı KTI-CIC tanrıçasının Erken Roma ve Bizans dönemlerindeki yapıları koruduğuna inanıldığını dile getiren Özdemir, "Özellikle vakıf eserlerin üzerine binayı, yapıyı koruyucu...