29 / 08 / 2024

amasya roma mozaiği

amasya roma mozaiği

Amasya'da süren kurtarma kazısında, Roma döneminden kalma 2 bin yıllık olduğu düşünülen kilim motiflerine benzer şekillerin yer aldığı mozaikler bulundu.

Üç ildeki gayrimenkuller kiraya veriliyor! 7 iş yeri ve Amasya'daki termal tesis için tarih açıklandı!

Çanakkale Bayramiç ve Uşak Merkez'de yer alan 7 adet iş yeri ile Amasya'daki termal sosyal tesis kiraya veriliyor. İşte detaylar...

Ankara ve Amasya'da 18 mağaza ile 6 iş yeri satılıyor!

Ankara'da yer alan 18 mağaza ile Amasya'da yer alan 6 iş yeri satışa çıkarıldı. Gayrimenkullerin satış ihaleleri 9 Ocak ve 18 Ocak'ta gerçekleştirilecek.

TOKİ Amasya projesi için yeni tarih açıklandı! 186 konutluk yeni proje geliyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın Amasya projesinde yer alan konutların ihalesi 15 Ocak tarihinde yapılacak.

TOKİ Amasya projesi için beklenen tarih geldi! 425 konutluk yeni projeyi kaçırmayın!

Yeni konut üretimlerine son sürat devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Amasya projesinin ihalesini yarın gerçekleştirecek.

TOKİ Amasya projesi için tarih belli oldu! 425 yeni konut geliyor!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın merakla beklenen Amasya projesinin ihale tarihi açıklandı. İşte merak edilen proje ile ilgili son detaylar...

TOKİ Amasya projesiyle 425 yeni konut geliyor! İhale tarihi açıklandı!

Dar gelirli aileleri ev sahibi yapmaya devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Amasya Merkez projesi için start verdi. İşte detaylar...

TOKİ Amasya projesi için start verdi! O ilçede tam 125 yeni konut inşa edecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Amasya projesi için düğmeye bastı. İşte detaylar...

TOKİ Amasya projesi için düğmeye bastı! Amasyalılar bu tarihe dikkat!

Yeni yatırımlar için düğmeye basan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı merakla beklenen Amasya projesinin de ihale tarihini açıkladı. İşte TOKİ Amasya projesi detayları...

TOKİ Amasya projesi için start verdi! Amasya'ya 100'e yakın ucuz konut geliyor!

Çevre, Şehircilik ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Amasya projesi için beklenen tarihini açıkladı. Merakla beklenen TOKİ Amasya projesinin ihalesi yarın saat 14:00'te gerçekleştirilecek.

Amasya Taşova için acele kamulaştırma kararı!

Amasya ili Taşova ilçesi sınırları içerisindeki bazı taşınmazlar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırma kararı verildi. Acele kamulaştırma kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Amasya Çevre Yolu şehirler arası geçiş mesafesini 2 kilometre kısaltıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Amasya Çevre Yolu Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada "Uzunluğu 11,3 kilometre olan Amasya Çevre Yolu aynı zamanda şehirlerarası geçiş mesafesini 2 kilometre kısaltıyor" dedi.

Amasya'da 16.1 milyon TL'ye kat karşılığı inşaat işi ihalesi!

Amasya İli Suluova Belediye Başkanlığı, Amasya İli, Pazar Mahallesi'nde 16 milyon 161 bin 620 TL bedelle  kat karşılığı inşaat işi ihale edecek. İhale 11 Ağustos 2020 tarihinde yapılacak.

İzmir'deki iş hanı zemininden Roma imparatorluk salonu çıktı!

İzmir'in Konak ilçesinde, işhanı inşa edilmek için yıkılan binanın zemininden Roma imparatorluk salonu çıktı.

amasya roma mozaiği Haberi

amasya roma mozaiği


Amasya'da süren kurtarma kazısında Merkeze bağlı Yavru köyü Küp Deresi mevkisinde kaçak kazı sonrası Amasya Müze Müdürlüğünce başlatılan kurtarma kazısı devam ediyor.


Kazılarda, Roma dönemine ait ve Amasya'ya özgü olduğu düşünülen, kilim şekillerine benzer motiflerin işlendiği mozaikler bulundu. Yetkililer, mozaik üzerindeki motiflerin "eşi olmayan" eserlerden oluştuğunu belirtti.


Kazının bilimsel danışmanlığını yürüten Çorum Hitit Üniversitesi Karadeniz Arkeolojisini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Esra Keskin, kazılarda ortaya çıkarılan ve büyük bir saray kompleksi olduğu düşünülen mekanda bulunan mozaiklerin, çağdaşı eserlere göre farklı bir tasarımı bulunduğunu söyledi.


Keskin, iki farklı bölüm halinde düzenlenen mozaikleri, çevresinde dalgalardan oluşan bordürlerin çevrelediğini kaydetti.


Kurtarma kazısında daha önce Roma döneminden kalma yaklaşık 2 bin yıllık tapınağa ait olduğu düşünülen mozaikler bulunmuştu. Yaklaşık 20 metrekarelik daireden oluşan mozaiğin...