24 / 07 / 2024

ana kiriş

ana kiriş

Yapılarda olmazsa olmaz niteliği taşıyan kiriş nedir, kiriş nasıl yapılır? Merak ediyorsanız kiriş hakkında detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...

Gökhan Demirtaş: Ereğli'de tüm ana su hatları yenilendi!

Zonguldak’ın Ereğli ilçesine bağlı Gülüç Belediye Başkanı Gökhan Demirtaş, beldeye üç yeni su deposu yapıldığını ve beraberinde tüm ana su hatlarının da yenilendiğini söyledi.

UNESCO İzmir Meryem Ana Evi'ne destek veriyor!

Almanya'nın Boon kentindeki toplantıda son anda listeye dahil edilen Meryem Ana Evi hakkında Lübnan'ın önerge verdiği ve bu önergenin dünya ülkelerinden destek gördüğü ortaya çıktı.

TMMOB harita ve kadastro mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği!

TMMOB harita ve kadastro mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği yönetmeliği 27 Haziran 2015 tarihinde 29399 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte yönetmelikte yapılan değişiklikler...

TMMOB harita ve kadastro mühendisleri odası ana yönetmeliği!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği harita ve kadastro mühendisleri odası ana yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 27 Haziran tarihinde 29399 sayılı Resmi Gazete'de yayınlandı.

Malatya için ulaşım ana planı hazırlanacak!

Daha önce Malatya’nın Turizm Haritası’nın yenilenmesi ile Tarım Mastır Planı hazırlanması çalışmalarını başlatan Malatya Büyükşehir Belediyesi, şimdi de Malatya’nın 2035 yılı hedefli Ulaşım Ana Planı’nı hazırlıyor.

Kütahya Hayme Ana Hanımlar Lokali'nin temeli atıldı!

Kütahya Belediyesi tarafından Cumhuriyet Mahallesi’nde yaptırılacak olan Hayme Ana Hanımlar Lokali’nin temeli, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu ve kent protokolünün katılımıyla atıldı.

TMMOB çevre mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği!

TMMOB çevre mühendisleri odası ana yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik 4 Haziran 2015 tarihimde 29376 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte TMMOB çevre mühendisleri odası ana yönetmeliği değişikliği...

3. köprüde ana kablo optimizasyon çalışmaları sürüyor!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde inşaat çalışmaları 24 saat devam ederken, eğik askı halatlarının montajı ve ana kablo optimizasyon çalışmaları sürüyor.

Tosya'da ana kanal hattı yenilendi!

KASTAMONU'nun Tosya İlçesi D-100 Karayolu Tosya Dört Yol kavşağında yapımı hızlı bir şekilde devam eden köprülü kavşak çalışmaları nedeniyle tamamen tahrip olan ana kanal hattı Tosya Belediyesi ekiplerince tamamen yenilendi.

Kocaeli Kandıra Hayme Ana Bilgi Evi ve KO-MEK açıldı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kandıra Hayme Ana Bilgi Evi ve Kandıra KO-MEK hizmete açıldı. Bin 260 metrekare kullanım alanına sahip binanın bir bölümünde KO-MEK yer alacak.

Çanakkale Belediyesi ana hizmet binası yeniden yapılandırılıyor!

Çanakkale Belediyesi ana hizmet binası, otopark, otogar ve depo olarak kullanılan yaklaşık 10 bin metrekarelik alanın, "Yeşil" Yerel Yönetim Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Projesi kapsamında yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Kooperatif ana sözleşmesi 2015!

En az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulan kooperatifin ana sözleşmedeki imzalarının noterce onaylanması gerekiyor. İşte kooperatif ana sözleşmesi 2015 örneği...

Akçadağ'ın ana arterleri imara açılıyor!

Akçadağ Belediyesi, ilçe merkezi, Bahri, Kozluca ve Ören Mahallesini kapsayan bölgeleri imara açacak. Akçadağ Belediye Başkanı Ali Kazgan, Akçadağ Merkez'deki tüm ana arterleri imara açacaklarını belirtti.

ana kiriş Haberi

ana kiriş

Kiriş nedir?

Bir inşaat terimi olan kiriş, boyu doğrultusundaki eksenine dik kuvvetlerin etkisi altında bulunan çubuk; döşemeden gelen yükleri düşey taşıyıcılara aktaran, eğilmeye dayanıklı strüktür ögesi olarak ifade ediliyor. 


Genel olarak ahşap, çelik ve betonarme olarak yapılan kirişler hafif alaşımlarda da yapılabiliyor.


Bir kirişin herhangi bir kesitindeki eğilme etkisi, eğilme momenti hesaplanarak bulunuyor. Kirişler; ana kiriş, ankastre kiriş, basit kiriş, bileşik kiriş, dolu gövdeli kiriş gibi çeşitlere ayrılıyor.


Kiriş çeşitleri..

-Ana kiriş, döşemelerden veya ikincil kirişlerden aldığı yükleri başka kirişlere değil de doğrudan doğruya kolonlara ya da taşıyıcı duvarlara aktarıyor.

-Ankastre kiriş, uçları ankastre mesnetli kiriş olarak ifade ediliyor.

-Basit kiriş, tek açıklıklı iki mesnetli izostatik kiriştir.

-Bileşik kiriş, eğilme dayanımını artırmak amacıyla birtakım parçaları kama, cıvata, perçin ya da kaynakla birbirine bağlayarak, meydana getiriliyor.

-Dolu gövdeli kiriş,...