28 / 04 / 2024

Arazi vergisi mükellefi kimdir

Arazi vergisi mükellefi kimdir

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Peki, arazi vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar? İşte yanıtı..

Arazi vergisinin matrahı!

Arazi vergisinin matrahı, arazinin Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor. Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üç olarak belirleniyor...

Arazi vergisi mükellefi kimdir?

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Peki arazi vergisi mükellefi kimdir? Kimler arazi vergisini öder, kimler ödemez?

Gelir vergisi mükelleflerinin sayısı 2,4 milyonu aştı!

Açıklanan son dakika rakamlarına göre, Türkiye'de gelir vergisi mükellef sayısı Mayıs ayında geçen senenin aynı ayına göre 127 bin arttı ve 2,4 milyonu aştı.

Toplamda ne kadar deprem vergisi ödenecek? İşte detaylar...

Deprem nedeniyle Kurumlar Vergisi mükellefi şirketlere getirilen ek verginin miktarı kesinleşti. GİB Yardımcısı Mehmet Arabacı, şirketlerin istisna ve indirimlerinin kaldırılması üzerinden şirketlerin bir defaya mahsus olarak ödeyeceği ilave vergi tutarının 100 milyar TL civarında olduğunu söyledi.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısında rekor artış! Son beş yılda…

Türkiye'de kurumlar vergisi mükellefi sayısı son beş yılda % 38,6 artarak 1 milyon 35 bin 976'ya çıktı.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin sayısı son 5 yılda yaklaşık yüzde 39 arttı!

Sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler ile iş ortaklıklarının kazançlarının tabi olduğu kurumlar vergisi mükellef sayısı son 5 yılda yüzde 38,6 artarak ağustos ayı itibarıyla 1 milyon 35 bin 976'ya yükseldi. İşte haberin detayları…

Gelir vergisi mükellefleri internetten beyanname verebilir mi?

Gelir vergisi mükellefleri internetten beyanname verebilir mi? Milyonlarca mükellefin merak ettiği ve araştırdığı sorunun yanıtını Turyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Onur Sarıbay verdi...

Emlak vergisi nereye ödenir 2022?

Emlak vergisi mükellefi olup daha önce ödeme yapmayan kimseler ödemeleirn nereye ve nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, emlak vergisi nereye ödenir 2022?

Kira gelir vergisi 1. taksit ödeme tarihi 2022!

Konut ve işyeri kiralamalarından elde ettiğiniz gelir için gelir vergisi mükellefi olabilirsiniz. Peki, kira gelir vergisi 1. taksit ödemeleri başladı mı?

Emlak vergisi ilk taksit ne zaman ödenir?

Emlak vergisi mükellefi olan vatandaşlar borcunu iki taksitte ödeyebiliyor. Peki, emlak vergisi ilk taksit ne zaman ödenir?

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

Kardeşler arasında arazi paylaşımı nasıl yapılmalı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarlarından Erol Ulusoy bugünkü köşesinde kardeşler arasında arazi paylaşımının nasıl yapılması gerektiğini kaleme aldı.

Milyonlarca mükellefi ilgilendiriyor! Yarın son gün!

Milyonlarca mükellefi ilgilendiren borç yapılandırması taksitinden birinci geçici vergi dönemine ait gelir ve kurum geçici vergi beyannamelerine, emlak vergisinin birinci taksit ödemelerinden bazı sektörlerde yapılan KDV indirimlerine kadar birçok ödemede son güne gelindi.

Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı?

Geçtiğimiz günlerde "Microsoft’un sahibi, dünyanın sayılı zenginlerinden Bill Gates ile ilgili dikkat çeken iddialar ortaya atıldı. Bill Gates'in Kırklareli’de geniş araziler satın aldığı ileri sürüldü. Peki Bill Gates Trakya'da arazi almadı mı? İşte yeni gelişmeler...

4.5 milyon mükellefi ilgilendiriyor!

4.5 milyondan fazla gelir vergisi mükellefi için beyan dönemi bugün başlıyor. Peki, kira geliri ne kadar olanlar gelir vergisi mükellefi sayılıyor? İşte detaylar..

Arazi vergisi mükellefi kimdir Haberi

Arazi vergisi mükellefi kimdir

Arazi vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir. Belediye sınırları içinde Belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır.


Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin bu kanuna göre arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu Kararı ile belli edilir. Aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsar. Peki, arazi vergisi mükellefiyeti ne zaman başlar?


Arazi vergisi mükellefiyeti;

a) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu tarihi, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,


b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,


c) Muafiyetin sukut...