05 / 05 / 2024

Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku

Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku

Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku takip eden yıllarda, tespit edilen vergi değeri üzerinden hesaplanan arazi vergisi, her bütçe yılının başından itibaren o yıl için tahakkuk etmiş sayılıyor...

Veraset ve intikal vergisinin tarhı!

Veraset ve İntikal Vergisinin matrahı, intikal eden malların Vergi Usul Kanununa göre bulunan değerleri oluyor. Peki, veraset ve intikal vergisinin tarhı nedir, Veraset ve intikal vergisinin tarhı nasıl belirlenir?

Arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman başlar?

Arsa vergisi, Türkiye sınırları içerisindeki tüm arsa ve arazi sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman başlar? Arsa vergisinin mükellefiyeti ne zaman biter?

Emlak vergisinin tarhı!

1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Peki, emlak vergisinin tarhı nedir? Emlak vergisinin tarh ve tahakkuku nedir?

Tarla emlak vergisi oranı 2015!

Emlak vergisi kanunu gereğince tarlalar için de arazi vergisi ödeniyor. Arazi Vergisinin matrahı arazinin bu kanun hükümlerine göre tespit olunan vergi değeri oluyor. Peki, tarla emlak vergisi oranı 2015 ne kadar?

Arazi emlak vergisini kimler öder?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Peki, arazi emlak vergisini kimler öder? Arazi emlak vergisinin mükellefiyeti ne zaman sona erer?

Emlak vergisinin ödendiği aylar!

Emlak vergisini, mesken, işyeri, arsa ve arazi sahipleri ödüyor. Senede iki eşit taksitte ödenebilen emlak vergisini isteyenler ilk taksit dönemi içerisinde tek seferde ödeyebiliyor. İşte emlak vergisinin ödendiği aylar...

Emlak vergisinin mükellefi kimlerdir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mallar için ödeniyor. Belediyeye ödenmesi gereken emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde verilebiliyor. Peki, emlak vergisinin mükellefi kimlerdir?

Rant vergisi, arazi spekülatörlerinin tekel oluşumuna set çekecek!

Rant vergisi, arazi spekülatörlerinin tekel oluşumuna set çekecek. İnder Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, "Rant vergisinin genele yayılması, arazi spekülatörlerinin tekel oluşumuna set çekecek" dedi.

Emlak vergisinin geç ödenmesi!

Arsa, arazi, mesken ve işyerleri için ödenmesi gereken emlak vergisinin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor. Peki, emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisinin geç ödenmesi halinde ne kadar ceza kesilir?

Emlak vergisinin ikinci taksidi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan arsa, arazi, işyeri ve mesken dahil tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisinin ikinci taksidi ne zaman ödenir?

Arsa emlak vergisi nasıl hesaplanır?

1319 sayılı kanun gereğince, Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, belediye sınırları içinde % 100 artırımlı uygulanır. Peki, arsa emlak vergisi nasıl hesaplanır?

Arazi vergisinin mükellefi kimdir?

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Peki, arazi vergisinin mükellefi kimdir? Arazi vergisini kimler ödemez?

Kurumlar vergisinin tarhı!

Kurumlar vergisi ödemelerinden önce beyanın verilmiş olması gerekiyor. Kurumlar vergisi beyanları 25 Nisan'da, vergi ödemeleri ise 30 Nisan 'da son buluyor. İşte Kurumlar vergisinin tarhı...

Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku Haberi

Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku

Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku!

Arazi vergisi, Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsaları kapsıyor. Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler ödüyor.


Aynı zamanda bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku ile ilgili hükümler Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yer alıyor.


Arazi vergisinin tarh ve tahakkuku:

Arazi vergisi, ilgili belediye tarafından;

a)  Dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden yılın Ocak ve Şubat aylarında,

b) 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerle bildirim verilmesi icabeden hallerde, vergi değerini tadil eden  sebeplerin meydana geldiği bütçe yılını...