16 / 06 / 2024

Arkeolojik kazı nasıl yapılır

Arkeolojik kazı nasıl yapılır

Arkeolojik kazı mevzuatı, Arkeolojik Kazılarda Ve Kazı Alanlarında Yapılacak Düzenleme, Restorasyon Ve Konservasyon Proje Ve Uygulamalarında Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge kapsamında yer alıyor...

Rölöve nedir? Rölöve nasıl yapılır ve çeşitleri nelerdir?

Rölöve, mimar ve inşaat alanında sıklıkla duyulan bir terimdir. Kent ve arkeolojik yapı çalışmalarında öne çıkan bu kelimeyi yakından incelemek gerekir. Peki rölöve nedir, rölöve nasıl yapılır ve rölöve çeşitleri nelerdir? İşte rölöve terimi ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Mısır piramitleri nasıl inşa edildi?

Mısır'da antik taş ocağı Hatnub'daki arkeolojik incelemelerinde piramitlerin nasıl inşa edildiğine dair önemli kalıntılar bulundu.

Ordu Büyükşehir'den arkeolojik kazılara destek!

Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs Ayı Olağan Toplantısı’nın birinci birleşimi gerçekleştirildi. Meclis’te, geçtiğimiz yıl arkeolojik kazılara tam destek veren Büyükşehir Belediyesi’nin bu yıl da aynı desteği sürdüreceği belirtildi.

Muğla Büyükşehir'den arkeolojik kazılara destek!

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muğla ili genelinde yapılan kazılara destek vermek için arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği bölgeler için protokol imzaladı

Haydarpaşa Garı'nın kum zemin üzerine nasıl inşa edildiği araştırılıyor!

Restorasyon çalışmalarına başlanan İstanbul'un simge yapılarından Haydarpaşa Garı'nın, 108 yıl önce kum zemin üzerine ahşap kazıklarla nasıl inşa edildiği araştırılıyor.

İzmir Büyükşehir'den arkeolojik kazılara 3.2 milyon TL!

Kentteki tarihi bölgelerin gün yüzüne çıkarılması için önemli adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce 2 bölgede verdiği arkeolojik kazı desteğini 2016 yılında 5 bölgeye çıkardı.

Arkeolojik kazılara destek 17 kat arttı!

Kültür ve Turizm Bakanlığının arkeolojik kazılara yönelik 2002'de 1 milyon 877 bin 915 lira olan desteği 17 kat artarak, bu yıl 31 milyon 903 bin 928 liraya yükseldi.

İnşaat kazı ruhsatı nasıl alınır?

Müteahhitle yapılan "müteahhit sözleşmesi" sonrasında müteahhitin sorumlulukları arasında inşaat kazı ruhsatının da alınması yer alıyor. Peki, inşaat kazı ruhsatı nasıl alınır? Kazı ruhsatı nereden alınır?

Giresun Adası'nda arkeolojik kazı çalışmaları yapılıyor!

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, Giresun Adası'nda başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarının bu yıl da devam etmesini planladıklarını söyledi. Güleç, "Adada yüzey araş tırmalan yaparak kazı çalışmaları için 4 bölge belirledik. " dedi.

Tarihi II. Kılıçarslan Köşkü'nün arkeolojik kazı işleri ihaleye çıkıyor!

Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı; Tarihi II. Kılıçarslan Köşkü'nün arkeolojik kazı işlerini 6 Kasım 2014 tarihinde saat 11.00'de ihaleye çıkarıyor. İş 500 günde tamamlanacak.

Define kazısı nasıl yapılır?

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilebiliyor. Peki, define aramak isteyenler ne yapmalı? Define kazısı nasıl yapılır?

Aliağa Antik Roma Tiyatrosu alanındaki arkeolojik kazılar başlıyor!

Kadifekale'de bazı sütunları evlere duvar yapılan Roma Antik Tiyatrosu'ndaki arkeolojik kazılar kısa süre içinde başlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 11.4 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedi.

Sit alanında kazı izni nasıl alınır?

Sit alanında kazı yapmak için izin alınması gerekiyor. Kanuna göre, kazı ve sondaj ruhsatnameleri ile araştırma izni bir yıl için geçerli oluyor. Peki, sit alanında kazı izni nasıl alınır?

Arkeolojik kazı nasıl yapılır Haberi

Arkeolojik kazı nasıl yapılır

Arkeolojik kazı mevzuatı!


Arkeolojik Kazılarda Ve Kazı Alanlarında Yapılacak Düzenleme, Restorasyon Ve Konservasyon Proje Ve Uygulamalarında Uyulacak Usul Ve Esaslara İlişkin Yönerge



AMAÇ:

Madde 1- Bu Yönerge Bakanlığımız, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile yapılan arkeolojik kazılarda açığa çıkartılan, taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve alanın ziyaretçiler tarafından kolaylıkla anlaşılacak bir anlatıma kavuşturulması amacıyla, doğanın ve insanların tahribine  karşı alınacak önlemler ile yapılacak restorasyon ve çevre düzenleme projeleri ile bilgi-yön levhalarının hazırlanması ile yürütülecek çalışmaların kısa, orta ve uzun vadeli programlar kapsamında sürdürülmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.


DAYANAK : 

Madde 2- Bu Yönerge 2863 sayılı Kültür  ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 45-46 maddeleri ile 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 9. maddesi ve Kültür ve Tabiat Varlıklarıyla...