02 / 05 / 2024

Betonarme karkas binalar

Betonarme karkas binalar

Binaların inşaat nevilerine göre ayrımı ve binaların inşaat sınıflarına göre ayrımı hakkında detaylı bilgiye ulaşmak ve binalar hakkındaki yasal hükümleri incelemek için haberimize giriş yapabilirsiniz...

2024'te inşaat maliyetleri iki katına çıkıyor! Bakanlık resmi rakamları tek tek açıkladı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 2024 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri resmen belli oldu. Lüks inşaatta betonarme karkas evin 2023 yılı maliyeti 357 bin 312 TL iken, 2024 yılında bu rakam 637 bin 838 TL olacak.

Mardin’de tarihi dokuyu bozan betonarme binalar yıkılıyor!

Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından sit alanında kalan ve tarihi dokuyu bozması sebep gösterilerek yıkılmasına karar verilen betonarme binalar için harekete geçti.

Betonarme binalar doğal afete karşı güvenli olarak inşa edilebilir mi?

TÇMB Başkanı Dr. Tamer Saka ve Yönetim Kurulu üyeleri Elazığ'a gitti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'unda eşlik ettiği ziyarette Tamer Saka açıklamalarda bulundu. Saka, güvenli binalar için brüt beton tekniğinin kullanılabileceğini belirtti...

Depremlerle yıkılan binaların yüzde 99’u kaçak!

Betonarme Yapılar Semineri’ne katılan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç yaptığı açıklamada, depremlerle yıkılan binaların yüzde 99’unun kaçak ve mühendislik yardımı almamış olduğunu söyledi.

Antalya'da satılık gayrimenkul ihalesi 22 Mayıs'ta!

Antalya PTT Başmüdürlüğü tarafından arsa ve üzerinde betonarme karkas olan 4 katlı Hasyurt PTT Hizmet, Santral ve Lojman Binası satılıyor..

İstanbul Sancaktepe'de satılık benzin istasyonu 18 milyon TL'ye !

İstanbul Sancaktepe'de yer alan arsa ve üzerinde benzin satış istasyonu enkazı ile natamam betonarme karkas binası olan ana taşınmaz satılıyor. Taşınmazların satış bedelleri 18 milyon TL.

Bursa Nilüfer'de 9.9 milyon TL'ye satılık market!

Nilüfer Belediye Başkanlığı, Ataevler Mahallesi'nde bulunan iki katlı betonarme karkas marketi satışa çıkardı. İhalesi 25 Ocak'ta gerçekleşecek marketin satış bedeli 9 milyon 900 bin TL olarak belirlendi.

Kayseri'de 3,5 milyon TL'ye icradan satılık gayrimenkul!

Kayseri İli Kocasinan İlçesi'nde yer alan betonarme karkas yapı tarzında inşa edilmiş 20 yıllık bina 3 milyon 522 bin 783 TL bedelle icradan satışa çıkarıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nden evi yanan aileye yeni ev!

Şu an ailesi ve çocukları ile birlikte ahırdan bozma bir yerde yaşamak zorunda kalan Durmuş ailesi, Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla 110 metrekare, betonarme karkas, tek katlı yeni bir eve kavuşacak...

İMO Konya Şubesi'nden binaların deprem dayanıklılığı semineri!

İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi üyelerine yönelik düzenlenen Ülkemizdeki Betonarme Binaların Deprem Performansı Konulu Eğitim Seminerine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yakut konuşmacı olarak katıldı.

ASO 1. Organize Sanayi alt yapı şebeke inşaatları ile prefabrik binaları ihalesi 1 Aralık'ta!

ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı, genel hizmet ve destek alanının alt yapı şebeke inşaatları ile betonarme prefabrik binalarının inşaatı işini ihaleye çıkarıyor. İhale 1 Aralık 2014 tarihinde yapılacak.

STA, çelik konstrüksiyon binaları ile ilgili yerli yazılım üretti!

Yıldız Teknik Üniversitesi(YTÜ), Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde (TEKNOPARK) faaliyet gösteren yazılım firması STA, depreme karşı betonarme binalardan çok daha dayanıklı çelik konstrüksiyon binaları ile ilgili yerli yazılım üretti.

Betonarme karkas ne demektir?

Betonarme, eğilme ve çekme kuvvetlerine dayanması için içine uygun şekilde çelik donatı yerleştirilmiş betonu ifade ediyor. Betonarme Karkas; demirli betonla yapılmış yapıya deniyor. Peki, betonarme karkas ne demektir?

Betonarme karkas binalar Haberi

Betonarme karkas binalar

İnşaat nevilerine göre binalar!

Binalar farklı yönlerden birçok kategoriye ayrılabiliyor. Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük kapsamında binaların inşaat nevilerine göre ayrımı ve binaların inşaat sınıflarına göre ayrımı hakkında yasal hükümlere yer veriliyor.


Söz konusu hükümler 15 Mart 1972 tarihinde 14129 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerinin Takdirine İlişkin Tüzük'te 9 ve 10. maddede;


Binaların inşaat nevilerine göre ayrımı:

Madde 9 – Binalar, taşıyıcı sistemleri esas alınmak suretiyle inşaat nevilerine göre aşağıdaki gruplara ayrılır: 

1 - Çelik karkas, 

2 - Betonarme karkas, 

3 - Yığma kagir,

4 - Yığma yarı kagir, 

5 - Ahşap,

6 - Taş duvarlı (çamur harçlı), 

7 - Gecekondu tarz ve vasfında, 

8 - Kerpiç ve diğer basit binalar,


Binaların inşaat sınıflarına göre ayrımı: 

Madde 10 – Binalar, aşağıdaki sınıflara ayrılır:

1 -...