18 / 05 / 2024

Beyoğlunun Çeşmeleri

Beyoğlunun Çeşmeleri

Beyoğlu Belediyesi Beyoğlu Belleği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü iş birliği içinde gerçekleştirilen “Beyoğlu’nun Çeşmeleri” Sergisi, Beyoğlu çeşmelerini dönemsel, bölgesel, mimari açıdan farklı özelliklerini yansıtacak şekilde ele alıyor.

1934 yılında Beyoğlu sokakları bütçe yetersizliğinden berbat haldeymiş!

1934 yılında Beyoğlu sokakları, bütçe yetersizliğinden dolayı berbat haldeymiş. Bütçe darlığı dolayısıyla belediye yol inşası için şubelerine çok az tahsisat ayırmıştı, Beyoğlu'nda bundan nasibini aldı. İşte detaylar...

TPR Proje Danışmanlık Eğitim Organizasyon Turizm Yayıncılık GIda İnşaat Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

TPR Proje Danışmanlık Eğitim Organizasyon Turizm Yayıncılık GIda İnşaat Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda100 bin TL sermaye bedeli ile Mustafa Gökhan Ceylan tarafından kuruldu.

Yeni İkinci El Eşya İnşaat Hafriyat Nakliye Ve İş Makinaları Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Yeni İkinci El Eşya İnşaat Hafriyat Nakliye Ve İş Makinaları Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda 100 bin TL sermaye bedeli ile Mustafa Memiloğlu tarafından kuruldu. 

Beyoğlu'na kentsel dönüşüm sözü!

CHP Beyoğlu Belediyesi başkan adayı Alper Taş, Beyoğlu ilçesi Hasköy Kalaycıbahçe’de seçim çalışmaları kapsamında vatandaşlarla bir araya geldi. Taş, “Yerinde dönüşüm yapacağız'' dedi.

Yeni Eylül Diskotek Eğlence Turizm Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Yeni Eylül Diskotek Eğlence Turizm Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda 10 bin TL sermaye bedeli ile Mehmet    Çiçek ve Murat Örs ortaklığında kuruldu.

Kiyareş Travel Turizm Ve Taşımacılık Emlak İnşaat Gıda Tekstil Eğlence San.Tic.Ltd.Şti. kuruldu!

Kiyareş Travel Turizm Ve Taşımacılık Emlak İnşaat Gıda Tekstil Eğlence San.Tic.Ltd.Şti. bugün Beyoğlu'nda 100 bin TL sermaye bedeli ile Behrouz Ranjbar ve Fatma Akkuş ortaklığında kuruldu.

Ulaştırma Bakanlığı'nın bütçe görüşmeleri sürüyor!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili ve bağlı kuruluşların bütçelerinin görüşmeleri sürüyor...

Park Elektrik Beyoğlu'ndaki gayrimenkulü Ciner'e 235 bin TL'ye kiraya verdi!

Park Elektrik, Beyoğlu'ndaki gayrimenkulün aylık 235 bin TL + KDV bedelle Ciner Yayın Holding A.Ş.'ye kiraya verdi...

Ürdün, İsrail'e kiraladığı arazilerin sözleşmelerini sonlandırdı!

Ürdün, İsrail hükümetine "El-Bakura ve El-Gamr arazilerini İsrail'e kiralamayı öngören sözleşmeleri sonlandırma kararı aldığını" bildirdi.

Döviz sözleşmeleri TL'ye dönerken akla takılanlar!

13 Eylül'de döviz sözleşmeleri yasaklanmış ve eski sözleşmelerin de 13 Ekim'e kadar TL'ye çevrilmesi zorunluluğu getirilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 6 Ekim'de bu konuda bir tebliğ yayınladı ve kapsama giren ve girmeyen sözleşmeleri belirledi...

Kılıç Organizasyon Ve Eğlence Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Kılıç Organizasyon Ve Eğlence Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda 100 bin TL sermaye bedeli ile Cavit Kılıç tarafından kuruldu. 

Beyoğlu Hezarfen Anaokulu açıldı!

Beyoğlu Hezarfen Anaokulu ilk misafirlerini ağırladı. Yeni eğitim yılının başlamasıyla beraber sınıfları dolduran minik öğrencilerin mutluluğu ve heyecanı görülmeye değerdi.

Erkan Sürmeli Turizm Eğlence İşletmeciliği Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Erkan Sürmeli Turizm Eğlence İşletmeciliği Ticaret Limited Şirketi bugün Beyoğlu'nda 10 bin TL sermaye bedeli ile Erkan Sürmeli tarafından kuruldu. 

Beyoğlunun Çeşmeleri Haberi

Beyoğlunun Çeşmeleri

Çeşmeler, kent içinde işlevsel özelliklerinin yanında mimari bir yapı olarak da çıkar karşımıza.  Meydan çeşmelerinden duvar çeşmelerine, çoğu zaman önünden geçip de fark etmediğimiz şehrin süsleridir. Birçoğu günümüzde işlevini yitirmiş olsa da tarihi özellikleriyle kültürel mirasımızın önemli bir parçasını oluştururlar.


I. Mahmut zamanında Taksim suyu tesislerinin inşa edilmesiyle Beyoğlu’na üç koldan su verilmeye başlanır.  Suyun gelmesi Beyoğlu için de bir dönüm noktasıdır, Beyoğlu’nun her bir semtini içini alarak halkın su ihtiyacını karşılayacak şekilde birçok çeşme yapılmaya başlanır.  Bu gelişmeye bağlı olarak Beyoğlu çeşmelerinin büyük çoğunluğunun 18. Yüzyıl ve sonrasında yapıldığı görülür.


Bulundukları yere hayat veren çeşmelerin Beyoğlu’ndaki dağılımını görmek amacıyla sergi farklı semtlerden çeşme örneklerine yer veriyor. Her bir semtin meydanında, sokak köşesinde, duvarında rastlanabilecek çeşmeler bir dönemin sosyal hayatına da...