28 / 04 / 2024

bina ruhsatı almak için dilekçe

bina ruhsatı almak için dilekçe

İmar Kanunu gereğince, bina inşaatına başlanılabilmesi için öncelikle yapının projesine belediyeye bir dilekçe ve gerekli belgelerle ruhsat alınması gerekiyor. Peki, bina ruhsatı dilekçesi nasıl yazılır?

Artık konut alamayan arsa ve tiny house alıyor: İşte arsa yatırımında öne çıkan yerler! 

Depremler, enflasyon, doğal yaşam gibi nedenlerle vatandaşlar son zamanlarda yatırımlarını arsalara yöneltti. Arsalarında Tiny House yani tekerlekli evler kurmak isteyen vatandaşlar en çok Trakya bölgesi ile ilgileniyor. Sabit Tiny House'lar için de yapı ruhsatı almak gerekiyor.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ikinci çeyrekte yüzde 5,7 arttı!

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 5,7 arttı.

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk çeyrekte yüzde 0,7 arttı! Kentsel dönüşümde ilk sırada Ümraniye var! 

TÜİK verilerine göre, yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk çeyrekte yüzde 0,7 arttı. İstanbul’da kentsel dönüşüm faaliyetleri hızlandırılırken, çalışmaların yoğunlaştığı bölgelerin başında Ümraniye bulunuyor. 

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yılın ilk çeyreğinde yüzde 9,2 azaldı! TÜİK tek tek açıkladı! 

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların daire sayısı yüzde 0,7 yükselirken, bina sayısı yüzde 9,2 ve yüzölçümü yüzde 2,1 geriledi. İşte ayrıntılar...

Yapı ruhsatı verilen bina sayısında şok gerileme! O rakamlar resmen açıklandı! 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, IV. Çeyrek: Ekim – Aralık, 2022’ye ilişkin Yapı İzin İstatistikleri yayımlandı. Yapı ruhsatı verilen bina sayısında şok gerileme! O rakamlar resmen açıklandı! 

Türkiye genelinde 4 ayda yapı ruhsatı alan bina sayısı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak-şubat ve mart aylarını kapsayan yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 azaldı. Yapı ruhsatı verilen yapılan yüzölçümündeki gerileme de yüzde 21,8 oldu.

Fırlayan fiyatlar sektörü altüst etti. Rakamlar dibe çakıldı

Kur farkı nedeni ve yükselen girdi maliyetleri nedeniyle inşaat sektörü büyük bir darbe alırken TÜİK’in açıkladığı verilere göre, belediyelerin verdiği ruhsat oranında da büyük bir düşüş yaşandı. Belediyelerin verdiği bina ruhsat oranı yüzde 22,5 düştü, aynı zamanda toplam yüzölçümü de yüzde 21,8 az

O rakamlar açıklandı! Yapı ruhsatı verilen bina ve daire sayısındaki düşüş şok etti!

Bu yılın ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen daire sayısı yüzde 27,9, bina sayısı yüzde 22,5 oranında azalış gösterdi.

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı yüzde 14 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı yüzde 14 arttı.

Yapı ruhsatı ücreti 2022 ne kadar oldu?

Bu yıl yapı ruhsatı almak isteyenlerin ödeyecekleri ücretler belli oldu. Peki, yapı ruhsatı ücreti 2022 ne kadar? İşte açıklanan harçlar...

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 59,5 arttı!

Resmi olarak açıklanan verilere göre, 2021 yılının ilk 9 aylık döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 59,5 arttı...

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı yüzde 88,4 arttı!

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, 2020 senesine göre yüzde 88,4 arttı.

Bina ruhsat yenileme ücreti 2021!

İnşaat çalışmaları için ruhsat alınmasının ardından 2 yıl içerisinde inşaata başlanması ve 5 yılda tamamlanması şartı bulunuyor. Aksi halde ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki, bina ruhsat yenileme ücreti 2021 ne kadar?

bina ruhsatı almak için dilekçe Haberi

bina ruhsatı almak için dilekçe

Bina ruhsatı dilekçesi!

İmar Kanunu gereğince, bina inşaatına başlanılabilmesi için öncelikle yapının projesine ruhsat alınması gerekiyor. Belediye tarafından verilen bu ruhsatı almak için bir dilekçe ve diğer gerekli belgeler ile müracaat edilebiliyor.


Bilindiği üzere, bina ruhsatı alındıktan sonra inşaat çalışmalarına 2 yıl içinde başlanması ve 5 yıl içinde ise inşaat çalışmalarının bitirilmesi gerekiyor.


İmar yönetmeliği gereğince; İnşasına 2 yıl içinde başlanmayan veya 5 yıllık ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve süresi içinde ruhsat yenilemesi yapılmayan yapılar, ruhsatsız yapı olarak değerlendiriliyor. 


Ruhsat süresi içinde yapılan başvurularda ilgili idarelerin ruhsatı yeniledikleri tarihe bakılmaksızın ruhsat, ilk ruhsat alma tarihindeki plan ve mevzuat hükümleri kapsamında beş yıl uzatılarak yenileniyor. 


Ruhsat almak için gerekli olan dilekçe örneği aşağıda yer alıyor:


T.C

....... BELEDİYE BAŞKANLIĞI

İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ 'NE

......... ilçesi,......................................... Cad/Sok.,..................noda, vetapunun ....................pafta,...