28 / 04 / 2024

binada baza kat

binada baza kat

Günümüz konut projelerinde kullanılan baza kat ne demektir? Baza kat kaçıncı kattır? Baza kat hangi kattır? Baza kat hangi projelerde bulunur? İşte binada baza kat özellikleri bu haberde...

Binalardaki çatı katının tasarrufu kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat mülkiyeti tesis edilmiş üç katlı binada kat malikiyim. Ancak projede olmayan ama üçüncü katın üstünde fiilen bulunan çatı çatı katı var. Çatı katından en üst katın malikinin, diğer iki malikin ‘olur’unu almadan tasarruf edebilme hakkı var mıdır?' sorusunu cevapladı.

Bursa'da 405 bin binada kaçak kat artışı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi,  İnsansız Hava Aracı (İHA) ile yaptığı aramalarda yaklaşık 405 bin binada kat artışı belirledi.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre binalarda ortak kullanım alanları!

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, giriş katında oturanlar asansör giderlerine katılmak zorunda değil. Binada bulunan asansörü kullanmayanlar ödemeden muaf tutulabiliyor.

İmar barışında bodrum kat sayılır mı?

İmar barışı başvuru sürecinde, kimi binada yer alan bodrum katlar, yapının kat hesaplamasında şaşırtıcı olabiliyor. Peki, imar barışında bodrum kat sayılır mı, sayılmaz mı?

Adana'da 11 katlı binada trafo isyanı!

Adana'nın Çukurova ilçesindeki 11 katlı binada yaşayan vatandaşlar isyandalar.  Binanın ilk 5 katındakiler uyuyamıyor. 20 yıl önce binanın zemin katına yapılan trafo çalışmaya başladığı zaman ise duvarlar sallanmaya başlıyor.

Yeni İmar Yasası'na göre bodrum ve çekme kat yapılamayacak!

1.1.2017 tarihinden sonra çıkacak olan İmar Yasası'na göre müteahhitler bodrum ve çekme kat yapamayacak. Buradan elde edilecek gelir kalemi sıfırlanacak. Sonuç olarak binada daire başı fiyat artacak.

Kat bahçesi tapusu olur mu?

Hem görkemli bir binada yaşayıp hem de doğa ile iç içe olabilme imkanı sunan kat bahçeleri, İmar Yönetmeliği ile düzenleniyor. Peki, kat bahçesi tapusu olur mu? Kat bahçesi tek bir daireye ait olabilir mi?

Kat bahçesi emsale girer mi?

Yeni inşa edilen konut projelerinin hemen hemen hepsinde yer alan kat bahçeleri, hem görkemli bir binada yaşayıp hem de doğa ile iç içe olabilme imkanı sunuyor. Peki, kat bahçesi emsale girer mi?

Kat mülkiyeti nasıl kurulur?

Bir binada yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "kat mülkiyeti hakkı" deniyor. Peki kat mülkiyeti nasıl kurulur? Kat mülkiyeti için gerekli belgeler nelerdir?

Zonguldak'ta bir binada yangın çıktı!

Zonguldak'ta bir binada yangın çıktı. Zonguldak'ta üç katlı binanın en üst katında çıkan yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü. Binanın üçüncü katında çıkan yangında daire kullanılamaz hale geldi

Bakırköy'de 5 katlı binada yangın meydana geldi!

Bakırköy'de 5 katlı binada yangın meydana geldi. Elektrik panosunda çıkan yangın nedeniyle binada mahsur kalan 7 kişi itfaiye ekiplerince kurtarıldı.Apartmanın 5. katında dumandan ötürü 7 kişi mahsur kaldı.

Kat mülkiyeti nasıl tesis edilir?

Bir binada yer alan bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına "kat mülkiyeti hakkı" deniyor. Peki kat mülkiyeti nasıl tesis edilir? Kat mülkiyeti tesisi için gerekli belgeler nelerdir?

Binada ortak alan nasıl belirlenir?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre her kat malikinin kendi bölümü dışındaki bazı alanlar binada ortak alan olarak kabul ediliyor. Peki, binada ortak alan nasıl belirlenir?

binada baza kat Haberi

binada baza kat

Baza kat ne demektir?

Konut ve işyeri gibi yapı inşaatlarında yapılan katların farklı anlam ve özellikleri olabiliyor. Günümüzde inşa edilen projelerde "baza kat" kavramı karşımıza çıkıyor. Peki apartmanda baza kat nedir? Baza kat hangi kattır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Baza kat, yatay olarak tasarlanan yapıdaki katları ifade ediyor. Bazı yatay projelerde örneği olan bu baza katının ilki zemin kat olursa, diğer daire en üst katın bir altı olmuş oluyor.


Yapı inşaatlarında karşılaştığımız diğer katlat ise bodrum kat, çatı katı, asma kat, zemin kat, ara kat ve normal kat olarak sıralanıyor.


Bodrum kat..

Bir yapının yol düzeyinden aşağıda kalan bölümü olarak da ifade edilen bodrum katı, yapılarda yer katının altında, toprak düzeyinin aşağısında bulunan bölüm olarak karşımıza çıkıyor. 


Çatı katı..

Yapılarda çatının bulunduğu yerin orta bölümünü kaplayan ve...