05 / 07 / 2024

binalarda birinci kot

binalarda birinci kot

Kot, bir noktanın esas olarak alınan yatay düzlemden yükseliği ve bu yüksekliği gösteren rakam olarak tanımlanıyor. Peki, binalarda 1. kot nedir? Binalara kot verilmesinde uyulması gereken esaslar nelerdir?

Binalarda kot nedir?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki binalarda kot nedir? Binalara kot nasıl verilir? İşte tüm merak edilenler...

Kot farkı sistemi sona eriyor!

Binalarda kot farkı sistemi ortadan kalkacak. Çevre Bakanlığı'nın taslağına göre, artık yüksek değil, yatay binalar teşvik edilecek.

Ankara Uluslararası Büyükşehir Aydınlatma Projeleri'nde birinci oldu!

Ankara Büyükşehir Belediyesi ’nin kent kimliğinin korunmasına ve tanınmasına büyük katkı sağlayan 22 aydınlatma projesi, “aydınlatma projeleri” Uluslararası Büyükşehir Aydınlatmada Dünya Birincisi yarışmasında birinci oldu.

Türkiye Hazır Beton Birliği: Orta hasarlı binalarda ikamet devam ediyor!

Türkiye Hazır Beton Birliği; yaralarını sarmaya çalışan Düzce'de, hala orta hasarlı binalarda ikametin devam ettiğine dikkat çekiyor. Birlik; binaların yeniden inşasında THBB'nin denetlediği kaliteli hazır betonun kullanılması gerektiğini vurguluyor.

Yeni eylem planıyla binalarda enerji verimliliği çağ atlayacak!

Emrullah Eruslu, Enerji Verimliliği bölümünde yer alan, binalarda ısı yalıtımı ile enerji tasarrufu öngörülerinin, binaların enerji verimliliği için çok önemli ve sevindirici bir gelişme olduğunu açıkladı.

Kaloriferli binalarda yalıtım nasıl yapılır?

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ile yapılarda yalıtım, zorunlu hale geldi. Peki, kaloriferli binalarda yalıtım nasıl yapılır? İşte Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği 'nde yer alan esaslar...

Binalarda ısı yalıtım yönetmeliği!

Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği, 9 Ekim 2008 Perşembe günü 27019 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki belediyeler dahil olmak üzere, bütün yerleşim birimlerindeki binalarda uygulanıyor...

Yeni binalarda emlak vergisi indirimi!

Emlak vergisi, sahipleri tarafından taşınmaz mallar için ödeniyor. emlak vergisinde meskenler için birtakım vergi muafiyet ve indirimleri bulunuyor. Peki yeni binalarda emlak vergisi indirimi nedir?

Marmaray, birinci yaşını kutluyor!

İki kıtayı İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Marmaray, 29 Ekim'de birinci yılını dolduracak.1 yıl boyunca Marmaray'ı 50 milyon yolcu kullandı. Toplamda 100 bin sefer yapılırken 1 milyon 400 bin kilometre yol kat edildi...

Birinci Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Birinci Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Niyazi Birinci tarafından 10 bin TL'lik sermaye bedeli ile 23 Ekim'de Kartal, Orhantepe Mahallesi, Keban Sokak'ta kuruldu.

Binalarda su yalıtımına yeni düzenlemeler geliyor!

14 Ekim 2014 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve sektör temsilcilerinin katılımı ile bir toplantı düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin talimatıyla binalarda su yalıtımına ilişkin yeni teknik düzenlemeler getiriliyor.

Kayseri’de ev almak isteyenler yüksek katlı binalarda oturmak istemiyor!

Kayseri’de ev almak isteyenlerin büyük çoğunluğu yüksek katlı binalarda oturmak istemiyor. Yapılan bir araştırma vatandaşların yüzde 60'ının, 6 ila 10 kat arasında binalarda oturmak istediğini ortaya koydu...

Ali Babacan: Birinci önceliğimiz enflasyon!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan 'dan önemli değerlendirmeler... Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, hükümet ve Merkez Bankasının birinci önceliğinin enflasyon oranını daha makul seviyelere çekmek olduğunu belirtti...

binalarda birinci kot Haberi

binalarda birinci kot

1. kot nedir?

Kot, bir noktanın esas olarak alınan yatay düzlemden yükseliği ve bu yüksekliği gösteren rakam olarak tanımlanıyor. Bir diğer ifade ile kot; projelerde boyutları göstermek için ölçü çizgileri üzerine yazılan rakam oluyor.


Binada 1. kot; zemin katının altındaki ilk daireye deniyor. Kot-2, kot-3 gibi daireler ise daha da aşağıda olan daireler olarak karşımıza çıkıyor.


Binalara kot verilmesinde uyulması gereken esaslar Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında yer alıyor. Yönetmeliğe göre genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot veriliyor.


Yoldan kotlandırma

Genel olarak binaların cephe aldığı yolun tretuvar seviyesinden (bordür taşı üst seviyesinden) kot verilir.

Tretuvar seviyesi, kırmızı kota göre belirlenen yol seviyesinin (0.18) m. üstü olarak kabul edilir.


Henüz oluşmamış yollarda kot talebi halinde bordür üst seviyesi, ilgili...